Polvikipua? Syyt ja hoidot

· heinäkuu 6, 2015

Polvinivelen ansiosta voit nousta portaita, kävellä ja juosta. Mitä tulee liikkumiseen, polvinivel on ehdottomasti yksi vartalon keskeisimpiä osia. Siksi on tavallista, että joskus ihmiset kokevat tiettyä kipua, epämukavuutta, tulehduksia ja normaalia kulumista polvessa. Polvikivulle voi olla useita syitä. Selitämme ne alla ja annamme sinulle joitakin yksinkertaisia neuvoja.

Polvikipu voi iskeä missä iässä hyvänsä. Vamma, ongelma polvikudoksessa tai nivelreuma voivat olla tavallisimpia syitä polvikipuun. Varmaa kuitenkin on, että kivusta voi tulla halvaannuttavaa ja se voi vaikuttaa elämänlaatuusi. On tärkeää ehkäistä ongelmia aktiivisilla elämäntavoilla ja oikeanlaisella ruokavaliolla. Kivun ilmaantuessa voit kuitenkin hoitaa sitä muutamilla yksinkertaisilla konsteilla. Katsotaanpa tarkemmin.

Mikä aiheuttaa polvikipua?

polvenanatomia

 

Polvi on vartalon suurin nivel. Teet sen varassa lähes kaikki päivittäiset liikkeesi. Jotta polvesi olisi joustava, siinä on monimutkaisia rakenteita, joiden täytyy aina olla hyvässä kunnossa: luita, rustoa, kudoksia, lihaksia ja jänteitä. Analysoimme, mikä aiheuttaa kipua tässä ruumiinosassa.

Tuleeko kipu vääränlaisen liikkeen jälkeen?

  • Joskus voit kääntyä polvellasi väärin, lyödä sen johonkin, tai tehdä liikkeen, jossa yhtäkkiä tunnet voimakkaan nykäisyn, kuin viillon. Jos olet tehnyt odottaman käännöksen, sinulla voi olla nivelkierukan vamma. Kipu polvessa tulee asteittain. 24 tunnin jälkeen se on kovimmillaan.
  • Sinulla voi olla myös nivelsiteen vamma. Jos tunnet kipua etkä voi laittaa jalkaasi maahan, sinulla voi olla vamma jommassa kummassa kahdesta nivelsiteestä, jotka ovat polvinivelen sisällä. Nivelsiteen vamman paraneminen vie kauan aikaa.
  • Jännetulehdus ja polven limapussin tulehdus ovat myös tyypillisiä vääränlaisesta liikkeestä tai polveen kohdistuneesta iskusta johtuvissa vammoissa. Polven limapussin tulehduksessa on kyse pienen, täynnä nestettä olevan pussin tulehduksesta. Se toimii eräänlaisena tyynynä luun sekä lihasten ja jänteiden välissä.

Tuleeko kipu ilman selvää syytä?

  • Nivelrikko: se johtuu nivelruston kulumisesta. Luut hankaavat kivuliaasti toisiaan vasten, ja kipu ilmaantuu mitä yksinkertaisimmissa asioissa, kuten kun nouset ylös portaita. Tämä polvikipu on pahimmillaan yön aikana. Valitettavasti nivelrikkoon ei ole parannuskeinoa. Ainoa, mitä voit tehdä, on helpottaa kipua lääkkeillä tai luontaisilla hoidoilla.
  • Nivelreuma: tämä sairaus vaikuttaa niveliin. Se aiheuttaa väsymystä, pahoinvointia, kipua, ja jopa kuumetta. Se voi iskeä yllättäen, ja sitten hävitä. Myönteinen puoli nivelreumassa on, että sitä voidaan ajan kuluessa hoitaa. Lääkitys ja jopa nivelruston korvaaminen voivat palauttaa nivelen toimintakyvyn. Lääkärisi tulee aina olla se henkilö, joka arvioi parhaan hoidon ja ratkaisun juuri sinun tilanteesi mukaan.

Hoitoja polvikivun helpottamiseksi

Kasviöljyt

oliiviöljy

Oliiviöljy on hyvä tapa kivun helpottamiseen. Siinä on tulehdusta ehkäiseviä ainesosia, ja se myös aktivoi verenkiertoa. Voit tehdä kevyen hieronnan kahdesti päivässä käyttämällä kahta ruokalusikallista oliiviöljyä ja sen jälkeen kääriä polvesi sideharsoon.

Jääpussi

jää2

Jääpussi on tehokas tapa vähentää tulehdusta ja helpottaa kipua. Riittää, että laitat jääpaloja täynnä olevan pussin polvellesi 20 minuutin ajaksi (ei pidemmäksi aikaa, jotta ihosi ei vahingoitu).

Vehnäjauho-kurkumahoito

kurkumajauhe

Voit valmistaa tulehdusta ehkäisevän tahnan sekoittamalla maitoa, vehnäjauhoja, risiiniöljyä ja kurkumajauhetta. Laita lasi puolilleen kuumaa maitoa. Sekoita joukkoon kolme ruokalusikallista vehnäjauhoja, yksi ruokalusikallinen öljyä ja hyppysellinen kurkumaa. Varmista, että sekoitus on tasainen ja tahnamainen. Levitä tahnaa polvellesi kun se on vielä lämmintä. Tämä hoito tuo kipuusi paljon helpotusta.

Luonnolliset tulehduksen ehkäisijät

gojimarjat

On olemassa ruokia, jotka vähentävät polven tulehdusta. Jos noudatat monipuolista ruokavaliota, joka sisältää näitä ruokia, apu löytyy varmasti. On välttämätöntä, että ruokavaliosi sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja (lohesta, silakoista, sardiineista yms.), chia-siemeniä, pellavansiemeniä, parsakaalia, karpaloita, goji-marjoja, kurkumaa, ananasta ja vihreää teetä.

Muita suosituksia polven terveydestä huolehtimiseen

  • Vältä ylipainoa. Polvesi kärsivät lihavuudesta.
  • Uiminen on loistava urheilumuoto polviesi kestävyyden kasvattamiseen.
  • Jos kärsit polven nivelrikosta, vältä raskaita liikuntamuotoja kuten pitkäkestoista juoksemista ja pyöräilyä.
  • Voimakkaan kivun jaksoina on parasta levätä.
  • Tulehdusta ehkäisevillä lääkkeillä on useimmiten monia sivuvaikutuksia. Jos sinun on turvauduttava lääkkeisiin, parasetamoli on aina paras.