Logo image
Logo image

Polvikipua? Syyt ja hoidot

3 minuuttia
Polvikipua? Syyt ja hoidot
Viimeisin päivitys: 29 marraskuuta, 2018

Polvinivelen ansiosta voit nousta portaita, kävellä ja juosta. Mitä tulee liikkumiseen, polvinivel on ehdottomasti yksi vartalon keskeisimpiä osia. Siksi on tavallista, että joskus ihmiset kokevat tiettyä kipua, epämukavuutta, tulehduksia ja normaalia kulumista polvessa. Polvikipua voi tuntea useasta syystä. Tässä artikkelissa esittelemme polvikivun syyt ja annamme sinulle joitakin yksinkertaisia neuvoja hoitamaan polvikipua.

Polvikipu voi iskeä missä iässä tahansa. Vamma, vaiva polvikudoksessa tai nivelreuma voivat olla tavallisimpia syitä polvikipuun. Varmaa kuitenkin on, että kivusta voi tulla halvaannuttavaa ja se voi vaikuttaa elämänlaatuusi. On tärkeää ehkäistä ongelmia aktiivisilla elämäntavoilla ja oikeanlaisella ruokavaliolla. Kivun ilmaantuessa voit kuitenkin hoitaa sitä muutamalla yksinkertaisella konstilla. Katsotaanpa tarkemmin.

Polvikivun syyt

Some figure

 

Polvi on vartalon suurin nivel. Teet sen varassa lähes kaikki päivittäiset liikkeesi. Jotta polvesi olisi joustava, siinä on monimutkaisia rakenteita, joiden täytyy aina olla hyvässä kunnossa: luita, rustoa, kudoksia, lihaksia ja jänteitä. Seuraavaksi selvitämme, mitkä ovat polvikivun syyt.

Tuleeko kipu vääränlaisen liikkeen jälkeen?

 • Joskus voit kääntyä polvellasi väärin, lyödä sen johonkin, tai tehdä liikkeen, jossa yhtäkkiä tunnet voimakkaan nykäisyn, kuin viillon. Jos olet tehnyt odottamattoman käännöksen, sinulla voi olla nivelkierukan vamma. Tässä tilanteessa polvikipua esiintyy asteittain, ja 24 tunnin jälkeen se on kovimmillaan.
 • Sinulla voi olla myös nivelsiteen vamma. Jos tunnet kipua, etkä voi laittaa jalkaasi maahan, sinulla voi olla vamma jommassa kummassa kahdesta nivelsiteestä, jotka ovat polvinivelen sisällä. Nivelsiteen vamman paraneminen saattaa viedä pitkän ajan.
 • Jännetulehdus ja polven limapussin tulehdus ovat myös tyypillisiä vääränlaisesta liikkeestä tai polveen kohdistuneesta iskusta johtuvia vammoja. Polven limapussin tulehduksessa on kyse pienen, täynnä nestettä olevan pussin tulehduksesta. Se toimii eräänlaisena tyynynä luun sekä lihasten ja jänteiden välissä.

Tunnetko polvikipua ilman selvää syytä?

 • Nivelrikko: Se johtuu nivelruston kulumisesta. Luut hankaavat kivuliaasti toisiaan vasten, ja kipu ilmaantuu mitä yksinkertaisimmissa asioissa, kuten portaita ylös noustessa. Tämä polvikipu on pahimmillaan yön aikana. Valitettavasti nivelrikkoon ei ole parannuskeinoa ja ainoa, mitä voit tehdä, on helpottaa kipua lääkkeillä tai luontaisilla hoidoilla.
 • Nivelreuma: Tämä sairaus vaikuttaa niveliin. Se aiheuttaa väsymystä, pahoinvointia, kipua, ja jopa kuumetta. Se voi iskeä yllättäen, ja sitten hävitä. Positiivinen puoli nivelreumassa on, että sitä voidaan ajan kuluessa hoitaa. Lääkitys ja jopa nivelruston korvaaminen voivat palauttaa nivelen toimintakyvyn. Lääkärisi tulee aina olla se henkilö, joka arvioi parhaan hoidon ja ratkaisun juuri sinun tilanteesi mukaan.

Hoitoja polvikivun helpottamiseksi

Kasviöljyt

Some figure

Oliiviöljy on hyvä tapa kivun helpottamiseen, sillä se sisältää tulehdusta ehkäiseviä ainesosia, ja se myös auttaa aktivoimaan verenkiertoa. Voit tehdä kevyen hieronnan kahdesti päivässä käyttämällä kahta ruokalusikallista oliiviöljyä ja sen jälkeen kääriä polvesi sideharsoon.

Jääpussi

Some figure

 

Jääpussi on tehokas tapa vähentää tulehdusta ja helpottaa kipua. Riittää, että laitat jääpaloja täynnä olevan pussin polvellesi 20 minuutin ajaksi (ei pidemmäksi aikaa, jotta ihosi ei vahingoitu).

Vehnäjauho-kurkumahoito

Some figure

Voit valmistaa tulehdusta ehkäisevän tahnan sekoittamalla maitoa, vehnäjauhoja, risiiniöljyä ja kurkumajauhetta. Laita lasi puolilleen kuumaa maitoa. Sekoita joukkoon kolme ruokalusikallista vehnäjauhoja, yksi ruokalusikallinen öljyä ja hyppysellinen kurkumaa. Varmista, että sekoitus on tasainen ja tahnamainen. Levitä tahnaa polvellesi, kun se on vielä lämmintä. Tämä hoito tuo kipuusi paljon helpotusta.

Luonnolliset tulehduksen ehkäisijät

Some figure

On olemassa ruokia, jotka auttavat vähentämään polven tulehdusta. Jos noudatat monipuolista ruokavaliota, joka sisältää näitä ruokia, apu löytyy varmasti. On välttämätöntä, että ruokavaliosi sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja (lohesta, silakoista, sardiineista yms.), chia-siemeniä, pellavansiemeniä, parsakaalia, karpaloita, goji-marjoja, kurkumaa, ananasta ja vihreää teetä.

Muita suosituksia polven terveydestä huolehtimiseen

 • Vältä ylipainoa, sillä polvesi kärsivät lihavuudesta.
 • Uiminen on loistava urheilumuoto polviesi kestävyyden kasvattamiseen.
 • Jos kärsit polven nivelrikosta, vältä raskaita liikuntamuotoja, kuten pitkäkestoista juoksemista ja pyöräilyä.
 • Voimakkaan kivun jaksoina on parasta levätä.
 • Tulehdusta ehkäisevillä lääkkeillä on useimmiten monia sivuvaikutuksia. Jos sinun on turvauduttava lääkkeisiin, parasetamoli on aina paras vaihtoehto.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Huddleston JI, Goodman S. Hip and knee pain. In: Firestein GS, Budd RC, Gabriel SE, McInnes IB, O’Dell JR, eds. Kelley and Firestein’s Textbook of Rheumatology. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 48.
 • McCoy BW, Hussain WM, Griesser MJ, Parker RD. Patellofemoral pain. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 105.
 • Arendt-Nielsen, L., Nie, H., Laursen, M. B., Laursen, B. S., Madeleine, P., Simonsen, O. H., & Graven-Nielsen, T. (2010). Sensitization in patients with painful knee osteoarthritis. Pain. https://doi.org/10.1016/j.pain.2010.04.003">https://doi.org/10.1016/j.pain.2010.04.003</a>
 • Vilai Kuptniratsaikul, Piyapat Dajpratham, Wirat Taechaarpornkul, Montana Buntragulpoontawee, Pranee Lukkanapichonchut, Chirawan Chootip, Jittima Saengsuwan, Kesthamrong Tantayakom, Supphalak Laongpech. http://www.greenmedinfo.com/article/efficacy-and-safety-curcuma-domestica-extracts-compared-ibuprofen-patients">Eficacia y seguridad de los extractos de Curcuma domestica en comparación con ibuprofeno en pacientes con osteoartritis de la rodilla: un estudio multicéntrico.Clin Interv envejecimiento. 2014; 9:451-8.
 • MedlinePlus. Lesiones y enfermedades de la rodilla. https://medlineplus.gov/spanish/kneeinjuriesanddisorders.html
 • Curr Pharm Des. 2011;17(8):754-68.
  Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil and the phenolic compound oleocanthal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21443487

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.