5 hyvää syytä syödä chia-siemeniä osana aamiaista

13 helmikuun, 2019
Päivän aloittaminen runsaasti proteiineja ja antioksidantteja sisältävällä aamiaisella on hyväksi sydämen ja maksan terveydelle ja taistelee ennenaikaista vanhenemista aiheuttavien vapaiden radikaalien vaikutuksia vastaan. Ota chia-siemenet osaksi aamurutiinejasi!

Chia-siemenet ovat pieniä mutta tehokkaita. Olet saattanut kuulla niistä tai nähdä niitä jossain aiemmin. Jos et ole vielä kuitenkaan kokeillut näitä loistavia siemeniä, nyt on sen aika! Ota chia-siemenet osaksi terveellistä aamiaista.

Yksi sosiaalisen median ja nykyteknologian mahtavista hyödyistä on se, että sen avulla voimme jakaa tietoa ja näin kokeilla esimerkiksi ruokavalioihin ja terveyteen liittyviä uusia asioita, joista voi olla hyötyä koko perheelle. Joistakin terveellisistä ruoka-aineista voi näin myös tulla suosittuja erittäin nopeasti.

Chia-siemenet – uusin superfood

Olet jo luultavasti lukenut, että chia-siemenet ovat superruokaa. On kuitenkin selvää, että yksinään ne eivät voi parantaa sairauksia tai pudottaa ylimääräisiä kiloja.

Nämä siemenet tunnetaan hyvän terveyden ”välittäjinä”. Ne voivat olla uskomaton lisä terveellisessä ruokavaliossa yleisesti kolmesta yksinkertaisesta syystä:

  • Ne sisältävät runsaasti proteiinia.
  • Ne eivät sisällä huonoa rasvaa.
  • Niillä on suuri ravintoarvo.

Tämän päivän artikkelissa haluamme suositella sinua syömään chia-siemeniä osana aamupalaasi. Aamu on paras ajankohta hyödyntää maksimaalisesti kaikki niiden hyvät ominaisuudet.

Miksi chia-siemeniä kannattaisi syödä aamupalaksi

avokado ja chia

Chia-siemeniä löytyy kaikista luontaistuotekaupoista tai tavallisen supermarketin erikoisruokaosastolta.

Moni ei kuitenkaan tiedä, kuinka ne olisi parasta valmistaa. Se on hyvin yksinkertaista: vain mielikuvituksesi on rajana. Voit lisätä nämä siemenet jogurttiin, puuroon tai hedelmäsalaattiin, tai tehdä niistä vaikka herkullisia smoothieita.

Katsotaan nyt chia-siemenistä saatavia hyötyjä:

1. Ne ovat luontainen Omega-3 -rasvahappojen lähde

Omega-3 -rasvahapot ovat terveellisiä rasvoja ja tehokas apu luillesi. Elimistö ei pysty valmistamaan niitä itse, joten ne on saatava ruoasta.

Chia-siemenet ovat loistava keino huolehtia sydämen terveydestä heti herättyäsi. Sisältämiensä Omega-3 -rasvahappojen ansiosta ne vähentävät kolesterolitasoja, huolehtivat aivojen terveydestä, parantavat hermosolujen toimintaa ja edistävät solujen nesteytystä. 

2. Niissä on reilusti proteiinia

chia-siemenet vedessä

Chia-siemenet koostuvat 20-prosenttisesti kasviperäisestä proteiinista. Lisää niitä vain ruokalusikallinen luonnolliseen smoothieen, niin tasapainotat elimistösi energiatasot koko päiväksi.

Muista, että proteiinipitoinen aamiainen parantaa myös aineenvaihduntaa, potkaisten sen käyntiin ja helpottaen painonpudotusta.

3. Chia-siemenet ovat täyttäviä

Jos tavoitteenasi on karistaa muutamia kiloja, chia-siemenet saattavat olla paras ratkaisu ravitsemuksellisesti ajatellen. Ne sisältävät runsaasti kuitua, joka auttaa puhdistamaan elimistöä ja välttämään ummetusta.

Toinen syy siihen, miksi ne ovat perusruoka-aineena painonpudotukseen tähtäävissä ruokavalioissa on se, että ne ovat niin täyttäviä. Nämä siemenet ovat hydrofiilisia, mikä tarkoittaa sitä, että niiden koko kasvaa kun ne pääsevät kosketuksiin veden kanssa. Tämä ehkäisee napostelua aterioiden välillä ja pitää olosi kylläisenä lounaaseen asti.

4. Alentavat stressitasoja

Toinen loistava syy syödä chia-siemeniä aamupalaksi on se, että niillä on kyky vähentää verenkierrossa olevan kortisolin määrää.

Monikaan ei tiedä, että stressi kuluttaa paljon elimistön magnesiumvaroja. Tämä selittää sen, miksi stressaantuneena saatat esimerkiksi kärsiä päänsäryistä ja luukivusta tai miksi lihaksesi rasittuvat herkemmin.

Chia-siemenet nostavat magnesiumtasoja luonnollisesti, lisäten jaksamista ja hyvinvointia ja samalla säädellen kortisolitasoja ja edistäen rentoutumista.

Ne antavat sinulle juuri sopivasti energiaa tunteaksesi olosi hyväksi.

5. Chia-siemenet ja marjoja, terveellisin yhdistelmä

chia-siemenet jogurtissa

Syy, miksi chia-siemenet usein yhdistetään vadelmien tai mansikoiden kanssa ruokalehdissä, on hyvin yksinkertainen: tästä yhdistelmästä saat runsaasti antioksidantteja.

Etsi ihmeessä tuoreita marjoja ruokakaupastasi. Ei haittaa, vaikka ne olisi hankittava pakasteina – niiden hyödyt ovat silti merkittävät.

Päivän aloittaminen runsaasti proteiineja ja antioksidantteja sisältävällä aamiaisella on hyväksi sydämen ja maksan terveydelle ja taistelee ennenaikaista vanhenemista aiheuttavien vapaiden radikaalien vaikutuksia vastaan.

Ala pitää itsestäsi parempaa huolta jo tänään – kokeile chia-siemenet osaksi aamiaistasi heti, ja huomaat eron!

Mohd Ali, N., Yeap, S. K., Ho, W. Y., Beh, B. K., Tan, S. W., & Tan, S. G. (2012). The promising future of chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedicine and Biotechnology. https://doi.org/10.1155/2012/171956

Chicco, A. G., D’Alessandro, M. E., Hein, G. J., Oliva, M. E., & Lombardo, Y. B. (2009). Dietary chia seed (Salvia hispanica L.) rich in a-linolenic acid improves adiposity and normalises hypertriacylglycerolaemia and insulin resistance in dyslipaemic rats. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S000711450899053X

Muñoz, L. A., Cobos, A., Diaz, O., & Aguilera, J. M. (2013). Chia Seed (Salvia hispanica): An Ancient Grain and a New Functional Food. Food Reviews International. https://doi.org/10.1080/87559129.2013.818014