Logo image
Logo image

9 stressiä vähentävää ruoka-ainetta

3 minuuttia
Lisäämällä nämä ruoat ruokavalioosi, voit taistella stressiä vastaan. Tämä johtuu siitä, että ne nostavat serotoniinitasoja ja vähentävät kortisolin tuotantoa.
9 stressiä vähentävää ruoka-ainetta
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Stressi on elimistön normaali reaktio. Kun joudumme stressaaviin tilanteisiin, adrenaliinin määrä kasvaa elimistössämme. Tämä on tärkeää, sillä adrenaliini on hormoni, jolla on suuri merkitys pakene tai taistele -reaktioissa. Stressiä on mahdollista vähentää oikeanlaisilla elintavoilla sekä ruokavaliolla.

Kaikki tilanteet eivät johda pakene tai taistele -reaktioon, mutta siitä huolimatta tunnemme ahdistusta, nopeutunutta sydämensykettä ja lihasjännitystä.

Tämän reaktion aiheuttavat enimmäkseen tietyt tilanteet. Kyseessä voivat olla ongelmatilanteet, ylikuormittuneisuus tai jatkuva altistus epämiellyttäville äänille. Reaktion voivat aiheuttaa myös huonot elämäntavat, ravintoaineiden puutos tai liiallinen myrkkyjen määrä.

Onneksi on olemassa joitakin ruokia, jotka todistetusti auttavat stressiin. Niistä on apua psyykkiselle terveydelle. Ne voivat myös auttaa vähentämään stressiin liittyvien oireiden ilmaantumista.

Näiden ruokien lisääminen ruokavalioon ei yksinään riitä stressistä eroon pääsemiseksi, mutta ne ovat kuitenkin loistava lisä oman mielialan ja hyvinvoinnin parantamiseksi.

Haluatko kuulla, mitkä ne ovat?

9 stressiä vähentävää ruoka-ainetta

1. Maito

Some figure

Maidon sisältämät fosfolipidit auttavat nostamaan mielialaa. Niistä on hyötyä myös kognitiivisille toiminnoille ja elimistösi tavalle reagoida stressiin.

Maidon juominen päivittäin kannattaa. Syynä on se, että se voi lisätä elimistön psyykkisiä ja hormonaalisia reaktioita stressiin. Se voi myös parantaa muistikapasiteettia ja asioiden pysymistä mielessä.

2. Mustikat

Tämä herkullinen marja on aivan omaa luokkaansa sisältämiensä antioksidanttien vuoksi. Mustikoissa on ennen kaikkea erittäin runsaasti C- ja E-vitamiinia.

Sokeriton mustikkamehu voi vähentää kortisolin tuotantoa. Kortisoli on yksi niistä hormoneista, jotka pahentavat stressiä.

Mustikoissa on myös kaliumia, magnesiumia ja mangaania. Nämä kolme hivenainetta auttavat lievittämään fyysistä jännitystä. Fyysinen jännittyneisyys kuuluu suurelta osin stressiin.

3. Tumma suklaa

Some figure

Tummaa suklaata suositellaan syötäväksi noin 40 grammaa joka päivä. Syynä on se, että se madaltaa adrenaliini- ja kortisolitasoja. Samalla se lisää serotoniinin määrää.

Tummassa suklaassa on aina yli 60 % kaakaota. Tämä ruoka-aine auttaa taistelemaan oksidatiivista stressiä, masennusta, väsymystä ja muita psyykkiseen epätasapainoon liittyviä oireita vastaan.

4. Punaviini

Lasillinen punaviiniä voi hyödyttää sinua monin eri tavoin.

Se auttaa mm. suojaamaan sydämen terveyttä. Se myös parantaa verenkiertoa, säätelee hermojärjestelmän epätasapainotiloja ja edistää hyvänolontunnetta ahdistuskausien aikana.

5. Lohi

Some figure

Lohi ja jotkut muut kalat sisältävät runsaasti Omega-3 -rasvahappoja. Nämä rasvahapot vähentävät tulehdusta ja lisäävät välittäjäaineiden, kuten serotoniinin, tuotantoa.

Lohessa on myös voimakkaita antioksidantteja ja tärkeitä hivenaineita. Nämä aineet estävät kortisolin ja adrenaliinin tuotantoa. Sen seurauksena ne lisäävät elimistön kykyä vastata stressiin positiivisella tavalla.

6. Avokado

Avokadot ovat erittäin terveellisiä hedelmiä. Tämä johtuu niiden sisältämästä runsaasta määrästä hyviä rasvahappoja, E-vitamiinia ja eri hivenaineita. Nämä suojelevat solukalvoja ja hermojärjestelmää kokonaisuudessaan.

Avokadon syöminen päivittäin voi auttaa hallitsemaan korkeaa verenpainetta, korkeita kortisolitasoja ja ahdistuneisuutta.

7. Mantelit

Some figure

Mantelit, kuten muutkin kuivatut hedelmät ja pähkinät, sisältävät E-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja sekä terveellisiä kivennäisaineita ja hyviä rasvahappoja. Nämä parantavat mielialaa ja nostavat energiatasoja.

Mantelien sisältämä kuitu auttaa myös hallitsemaan stressiä. Tämä johtuu siitä, että se vähentää stressiin liittyviä ruoansulatusongelmia.

8. Kaura

Kauran syöminen aamupalaksi tekee päivästäsi paremman. Se rauhoittaa sinua, ja saat lisää fyysistä ja psyykkistä energiaa.

Sen sisältämät hiilihydraatit voivat myös nostaa mielialaa. Tämä johtuu siitä, että ne edistävät serotoniinin tuotantoa aivoissa.

Koska kaura sulaa hitaasti, sen vaikutukset tuntuvat viiveellä, mutta myös kestävät pidempään.

9. Hapantuotteet

Some figure

Yksi psyykkisen terveyden parantamisen salaisuuksista on suolistosta huolehtiminen. Suoliston bakteereilla on suuri vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi. Jos suolistossa on liikaa huonoja bakteereja, se vaikuttaa psyykkiseen terveyteesi.

Hapantuotteissa on monia hyviä bakteereja. Näillä on suora vaikutus aivokemiaan. Niiden ansiosta aivot lähettävät signaaleja tasaisesta, terveestä mielialasta vagushermon kautta.

Monissa tällaisissa ruoissa on esimerkiksi Lactobacillus rhamnosus -probioottia. Tämä bakteeri vähentää kortisolia, jonka määrä kasvaa stressin aikana.

Joitakin kyseistä bakteeria sisältäviä ruoka-aineita ovat:

  • Luonnonjogurtti
  • Kefiiri
  • Hapankaali
  • Suolakurkut
  • Misokeitto

Lisäämällä nämä ruoat ruokavalioosi voit vähentää stressin vaikutuksia ja parantaa mielialaasi.

Kokeile!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.