Lihaskramppien syyt ja hoito

18 helmikuun, 2019
Jotta voisit estää lihaskramppeja syntymästä, on hyvä idea venytellä joka päivä, sillä näin voit aktivoida hermostoasi. On myös tärkeää juoda runsaasti vettä.

Lihaskrampit tai -kouristukset syntyvät siitä, että yksi tai useampi ihmisen lihaksista supistelee itsestään ilman, että se pystyisi rentoutumaan, mikä aiheuttaa lievää tai kovaakin kipua. Tänään kerromme tarkemmin syitä niiden syntymiseen, sekä niksit kuinka voit estää lihaskramppeja syntymästä!

Kuinka voit estää lihaskramppeja syntymästä

Lihaskramppeja syntyy yleensä takareidessä tai pohkeessa, mutta niitä voi myös tulla jalkateriin, käsivarsiin tai muihin kehon lihasryhmiin.

Ne, joilla kramppeja on ollut, tietävät sen epämukavan jäykkyyden ja jännittyneisyyden tunteen, joka katoaa itsestään muutamassa minuutissa. Joillekin kuitenkin jää krampeista epämukava olo, joka kestää jopa tunteja kyseisessä lihasryhmässä tai sitä ympäröivissä kudoksissa.

Kramppeja pidetään harmittomana ongelmana, mutta moni haluaa kuitenkin lievittää niitä, sillä ne saattavat häiritä unta tai tärkeitä asioita päivän aikana.

Tämä huomioon ottaen kannattaa siis olla tietoinen niistä tekijöistä, jotka aiheuttavat kramppeja sekä sellaisista keinoista, joiden avulla voit välttää kipulääkkeiden tai muiden lääkkeiden käytön kyseiseen vaivaan.

Tällä kertaa kerromme siis muutamista hyvistä neuvoista yksityiskohtaisesti sekä annamme käytännön vinkkejä, jotta voisit tehdä krampille jotakin välittömästi sen ilmetessä.

Kokeile joitakin näistä helpoista neuvoistamme, mikäli etsit keinoa estää lihaskramppeja syntymästä!

Mistä lihaskrampit johtuvat

kuinka estää lihaskramppeja

On olemassa monta sellaista tekijää, jotka on liitetty lihaskramppien ilmenemiseen. Fyysinen rasitus, ikä, sekä naisilla raskaus, ovat muutamia kramppien mahdollisista aiheuttajista.

Suurin osa krampeista syntyy kuitenkin silloin, kun jokin häiritsee hapen virtausta tiettyihin lihasryhmiin, tai jos olet kokenut liiallista nesteiden, mineraalisuolojen ja proteiinien menetystä.

Ruokavalio, jossa on vain vähän magnesiumia ja kaliumia, on myös aiheuttaja toistuvien kramppijaksojen synnyssä. Molemmat näistä mineraaleista vahvistavat ja rentouttavat lihaksia sekä edistävät myös hyvää verenkiertoa.

Vähemmän tavallisiin syihin kuuluvat tietyt sairaudet, ja tämä koskee etenkin ruoansulatusta ja myrkyttymistä.

Toinen teoria kertoo, että lihaskramppien syynä voisivat olla tehottomat biomekaaniset toiminnot, mikä on yhteydessä sydän- ja verisuonten terveyden vaarantumiseen.

Kuinka lihaskramppeja tulisi hoitaa?

Olisi ihanteellista, jos voisit tehdä tiettyjä ennaltaehkäiseviä toimia, mikäli haluat eroon tästä ärsyttävästä ilmiöstä. Seuraavassa annamme muutamia hyviä vinkkejä ennaltaehkäisyyn sekä niihin tilanteisiin, kun kramppi on jo iskenyt.

Juo enemmän vettä

estää lihaskramppeja juo enemmän vettä

Vedenjuonti on tärkeää sekä tämän ärsyttävän lihasongelman estämiseksi että sen hoitamiseksi. Vesi auttaa aktivoimaan verenkiertoasi sekä parantaa hapen kulkeutumista soluihin.

Urheilujuomat ovat hyvä vaihtoehto kosteuttamiseen etenkin silloin, kun olet menettänyt paljon nestettä fyysisen aktiivisuuden tai kuumuuden vuoksi. Niitä suositellaan urheilijoille siksi, että ne auttavat palauttamaan mineraaleja, joita katoaa hikoillessa.

Lämpötyynyt tai kylmäkompressit

Lämpötyyny auttaa rentouttamaan lihasta, kun se on tiukka ja rasittunut krampin aikana. Kylmä on avuksi verenkierron aktivoimiseksi heti silloin, kun kramppi on mennyt ohitse.

Venyttely

venyttely estää lihaskramppeja syntymästä

Venyttely on paras tapa torjua ja estää lihaskramppeja missä tahansa osassa kehoa. Sitä tulisi tehdä liikunnan jälkeen ja työpäivän aikana.

Kun venytät raajojasi, aktivoit keskushermostoasi lähettämään signaaleja, jotka pystyvät rauhoittamaan kramppaamista.

Käytä löysiä vaatteita

Heti kun huomaat ensimmäiset merkit lihaskrampista, on tärkeää löysätä vaatteita, jotta lihakset voisivat olla vapaammin. Tiukat vaatteet estävät verenkiertoa sekä tekevät mahdottomaksi nopean toipumisen krampista.

Syö terveellisemmin

Jos krampit ovat säännöllinen osa elämääsi, ehkäpä olisi aika arvioida uudelleen syömäsi ruoan ravintoarvoa.

Varmista siis, että saat sopivat määrät seuraavia tekijöitä:

  • B12-vitamiini
  • foolihappo
  • niasiini
  • E-vitamiini
  • kalsium
  • magnesium
  • kalium
  • rauta

Käytä oliiviöljyä

oliiviöljy estää lihakramppeja

Heti kun tunnet kivun alkavan, laita hiukan oliiviöljyä kämmenillesi ja hiero aluetta hellävaraisesti sormenpäillä painellen.

Mene lämpimään kylpyyn

Joskus tämä epämukava vaiva keskeyttää iltasi ja tekee unestasi huonomman, ja paras ratkaisu on toimia jo ennen kuin menet nukkumaan.

Kuumenna vettä ja mene kylpyyn, jotta voisit lisätä verenkiertoa jaloissasi sekä vähentää kramppien todennäköisyyttä.

Lopuksi muista vielä se, että jos mikään näistä ohjeista ei toimi ja sinulla on säännöllisiä kramppeja, paras ratkaisu on ottaa asia puheeksi lääkärin kanssa, jotta voitaisiin määrittää, onko sinulla jokin hormonaalinen tai verenkiertoon liittyvä ongelma.

Ota avuksesi nämä tehokkaat ja vaivattomat ratkaisut, joiden avulla voit estää lihaskramppeja tehokkaasti!

Miller, T. M., & Layzer, R. B. (2005). Muscle cramps. Muscle and Nerve. https://doi.org/10.1002/mus.20341

Garrison, S. R., Allan, G. M., Sekhon, R. K., Musini, V. M., & Khan, K. M. (2012). Magnesium for skeletal muscle cramps. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009402.pub2

El-Tawil, S., Al Musa, T., Valli, H., Lunn, M. P. T., Brassington, R., El-Tawil, T., & Weber, M. (2015). Quinine for muscle cramps. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005044.pub3