8 merkkiä riittämättömästä vedenjuonnista

· marraskuu 19, 2016
Jos tunnistat kehossasi jonkin näistä oireista, sinun täytyy tilanteen korjataksesi juoda vettä. Tee näin kuitenkin aina vain kohtuullisissa määrin, jotta et aiheuttaisi elimistösi tasapainon heikkenemistä.

Noin 70 % ihmisen kehosta koostuu vedestä, ja siksi ei olekaan mahdollista olla juomatta vettä viikkoa kauempaa ilman, että terveys vaarantuisi. Tämä elintärkeä neste on oleellinen aineenvaihdunnan kannalta, ja lisäksi se tärkeä tekijä ihon, hiusten ja kynsien pitämiseksi terveinä.

Ongelmana on se, että joskus ihmiset eivät anna keholleen sen tarvitsemaa vesimäärää päivittäin, ja tämän seurauksena voi olla useita fyysisiä ja jopa psyykkisiä häiriöitä.

Vaikka jano onkin ensimmäinen kehon kosteustasapainon heikkenemisen merkki, on myös muita selkeitä oireita, jotka varoittavat siitä, että kehon nestemäärät ovat vaarallisen alhaiset.

Tiedätkö, mitä nämä merkit ovat? Jatka lukemista, jotta voisit välttää puutteellisen vedenjuonnin huomattavat terveyshaitat!

1. Muutokset virtsan määrässä

Virtsaamisongelmat

Terve ihminen virtsaa noin kuudesta seitsemään kertaa päivässä. Tämä luku voi vaihdella henkilöstä riippuen, ja se on yhteydessä myös siihen määrään nestettä, jonka päivän aikana juot. Jos virtsaat vain kaksi tai kolme kertaa päivässä, on tärkeää että alat juoda enemmän vettä, ja lisäksi sinun tulisi käydä myös lääkärin vastaanotolla.

Vähäinen vedenjuonti tulee vaikuttamaan suoraan munuaistesi terveyteen, ja se voi johtaa myös muihin vakaviin ongelmiin.

2. Säännölliset päänsäryt

Toistuvat päänsäryt voivat olla seurausta epätasapainosta kehon nesteissä. Vesi on elintärkeä tekijä, jotta voisit pitää yllä kunnollista verenkiertoa.

Kun saat päänsäryn nesteen vähäisyyden vuoksi, kipu on usein voimakkaampaa silloin kun olet liikkeessä. Ihminen, joka ei juo tarpeeksi vettä, saattaa tuntea tällaista jännitettä aina kun hän yrittää liikkua nopeammin tai harrastaa hiukan liikuntaa – näin voi olla esimerkiksi portaita ylös ja alas kuljettaessa.

Jos epäilet, että omien päänsärkyjesi syynä voisi olla vedenjuonnin vähäisyys, on hyvä idea juoda vettä sekoitettuna mineraalisuoloihin.

3. Suun kuivuminen

Kuivat huulet

Suun ja huulien kuivuminen on erittäin tavallinen oire, jos kehollasi ei ole tarpeeksi nesteitä kunnolliseen syljentuotantoon.

Tämän ongelman riskinä on se, että suun pH-arvo voi muuttua epätasapainoiseksi, ja tämä voi puolestaan johtaa tulehduksiin suuontelossa ja kurkussa.

Jos sinulla on tämä ongelma, on tärkeää pitää vesipulloa aina lähettyvillä sekä käyttää myös huulirasvaa.

4. Muutokset virtsan värissä

Muutos virtsan värissä on aina ”punainen lippu” terveyden kannalta, ja tämä on totta etenkin silloin, jos sen lisäksi ilmenee voimakasta hajua.

Jos et juo tarpeeksi vettä, munuaisesi eivät pysty pääsemään kunnolla eroon myrkyllisistä aineista, ja tämä voi vaikuttaa merkittävästi virtsasi väriin. Jos virtsa on tummaa tai sameaa, kannattaisi käydä lääkärin vastaanotolla, jotta voisit sulkea pois mahdollisuuden kroonisesta nestehukasta tai munuaishäiriöstä.

Jotta voisit päästä eroon kyseisestä ongelmasta, sinun tulee lisätä vedenjuontiasi vähitellen – jos kuitenkin juot useamman lasillisen vettä yhdellä kertaa, seurauksena voi olla muita merkittäviä ongelmia.

5. Uupumus

Väsymys

Vedenjuonnin puutteellisuus estää happea pääsemästä kehon soluihin, ja tämä johtaa voimakkaisiin syvän väsymyksen jaksoihin. Jotkut ajattelevat, että ongelma voidaan korjata juomalla kahvia tai energiajuomia, mutta tämä on maksalle liian rasittavaa, ja siten pidemmän aikavälin vaikutukset voivat olla vielä pahemmat.

Jotta voisit välttää tätä ilmiötä, pidä kehosi kosteutettuna juomalla lasillinen lämmintä vettä joka aamu.

6. Lihaskrampit

Kehon kosteustasapainon häiriintymisen lisäksi liian vähäisen vedenjuonnin seurauksena voi olla elektrolyyttitasojen muuttumista. Tämä tarkoittaa sitä, että kaliumin, kalsiumin ja magnesiumin tasot kehossa alenevat, mikä sitten aiheuttaa lihaskramppeja ja kipua.

7. Ummetus

Riittämätön vedenjuonti aiheuttaa vatsakipua

Päivittäinen vedenjuonti on elintärkeää, jotta voisit pitää suolistosi kosteutettuna sekä estää ummetusta.

Jos nesteensaantisi on vähäistä, ruoansulatusjärjestelmäsi ei pysty kunnolla hankkiutumaan eroon jätteestä, ja tämä saa aikaan sen jäämistä paksusuoleen.

Jotta voisit välttää tätä, on suositeltavaa juoda kuudesta kahdeksaan lasillista vettä päivässä sekä syödä sellaisia kasviksia ja hedelmiä, joissa on runsaasti kuitua.

8. Ihon kuivuminen

Jotta voisit pitää ihosi kosteutettuja ja sileänä, sinun täytyy tehdä muutakin kuin käyttää tehokkaita voiteita ja seerumeja. Päivittäinen runsas vedensaanti estää muutoksia luonnollisessa ihon öljyjen tuotannossa, ja se torjuu kuivumista sekä auttaa poistamaan myrkyllisiä aineita, jotka tekevät ikääntymisen prosessista nopeamman.

Jos huomaat, että ihosi ei tuota öljyjä kunnolla, tämä on merkki siitä, että kehosi ei saa tarpeeksi kosteutta. Tällöin sinun tulisikin juoda runsaammin vettä.

Lopuksi toteamme vielä sen, että moni kehosi toiminnoista on riippuvainen vedensaannista. Jos et siis saa tarpeeksi nestettä, vaarana on useampi hyvinvointia vähentävä reaktio ja mahdollisesti myös sairaus.

On tärkeää, että kiinnität huomiota näihin nesteytyksen puutteen oireisiin sekä toimit nopeasti, jotta voisit välttää vähäisen vedenjuonnin vakavammat häiriöt terveydellesi.