6 kummaa oiretta, jotka voivat kertoa suolisto-ongelmista

Onko sinulla suolisto-ongelmia? Nyt kuulet eräistä kummallisista suoliston toimintahäiriöistä kertovista varoitusmerkeistä, ja annamme vinkit näiden oireiden hoitoon.
6 kummaa oiretta, jotka voivat kertoa suolisto-ongelmista
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tiedätkö, mitä erilaisia merkkejä suolisto-ongelmista on? Kaikki suolistoon liittyvät häiriöt eivät ole ihan yhtä selkeitä kuin se kaikkien tuntema ummetus.

Tämä on totta etenkin silloin, jos ihminen ei ole tietoinen monista tärkeistä toiminnoista, joita suolistolla kehossa on.

Näiden toimintojen ansiosta pystymme imeyttämään ravinteita syömästämme ruoasta, kuten myös vettä, vitamiineja ja mineraaleja. Nämä ovat hyvin tärkeässä roolissa koskien kehon vastustuskykyä.

Mikrobit, jotka reunustavat suoliston seinämiä, ovat ihmisen terveyden kannalta välttämättömiä. Ne torjuvat monia sairauksia sekä mahdollistavat sisäisen tasapainon, ja se saa aikaan sellaisen elämänlaadun, joka jokaisella tulisi olla.

Lisäksi on tärkeää muistaa, että suolisto ei ole vain yksi elin. Se voidaan nimittäin jakaa useampaan osaan, joista yksi on paksusuoli.

Siksi on hyvin tärkeää pitää suoliston terveydestä huolta, ja tämän osan terveys onkin yhtä kuin se, että ihmisen yleinen hyvinvointi on hyvä. Ja kyseessä on ihan jokapäiväinen asia.

Kun jokin on vialla kehossasi, on siis tärkeää, että et jätä kyseistä merkkiä huomiotta. Se saattaa olla oire suolisto-ongelmista.

Yllättävät varoitusmerkit suolisto-ongelmista

Siksi suosittelemme lämpimästi, että otat parempaan tarkasteluun sen, mitä elimistössäsi tapahtuu. Kun olet tietoinen seuraavista oireista, voit edistää suolistosi hyvinvointia.

1. Heikot luut

Kuvittele sellainen tilanne, että olet patikointiretkellä ystäväsi kanssa. Äkillisesti kuitenkin kompastut kiveen, ja tämän tuloksena lantiosi murtuu.

On kaksi asiaa, joita voidaan syyttää tästä valitettavasta ja vakavasta sattumasta: se kivi, tai sitten klassinen ja paljon pelätty osteoporoosi. Tämä on hyvin yleinen ongelma naisilla.

Sitten kuvittele, että seuraavassa kuussa saat vielä toisen murtuman. Tällä kertaa on kyseessä ranteesi, tai vaikkapa olkapää tai sääriluu.

Tässä on nyt jokin ongelma, ja on tärkeää selvittää tilanne.

Joskus voi käydä niin, että vatsa tuottaa liikaa happoa. Tämä tarkoittaa sitä, että kalsiumin ja magnesiumin kaltaiset mineraalit eivät tule kunnolla imeytetyiksi suolistossasi. Yksi hyvin oleellinen tekijä tässä ongelmassa on K-vitamiini, jota tuottaa juuri suolisto.

Jos suolisto ei toimi kunnolla, seurauksena on tämän elintärkeän vitamiinin puutos. Ja luonnollisesti tästä tulee ongelmia, sillä se on avaintekijä vahvojen ja terveiden luiden kannalta.

2. Voimakkaan stressin ja ahdistuksen jaksot

väsymys voi olla oire suolisto-ongelmista

Kun ihmisellä on epätasapaino suoliston mikrobien kasvustossa, ensimmäiseksi tulet huomaamaan (kummallista kyllä) muutoksen mielentilassasi.

On kiintoisaa, että on olemassa hermo, joka yhdistää suoliston suoraan aivoihin. Siten signaalit ovat jatkuvassa kierrossa näiden kahden elintärkeän elimen välillä, ja ne menevät molempaan suuntaan.

Jos syöt liikaa tyydyttyneitä rasvoja, suolistosi mikrobien kasvusto tulee kärsimään. Tämä sitten vaikuttaa suoraan tunteisiisi ja mielentilaasi.

Jotta voisit estää tätä tapahtumasta, kannattaa noudattaa eräitä yksinkertaisia ruokavaliota koskevia neuvoja. Tee seuraavat muutokset arjessasi:

  • Lisää tuoreiden hedelmien ja kasvisten määrää ravinnossasi.
  • Varmista, että juot runsaasti vettä.
  • Tee kefiiristä osa ruokavaliotasi. Tämä on todella loistava superruoka, ja sillä on ominaisuuksia, jotka auttavat tasapainottamaan mikrobien kasvustoa sen kärsittyä.

3. Kutiseva iho ja tämän ilmiön kumma suhde suolistoon

Tämä on hyvin eriskummallinen oire suoliston häiriöistä. Kun sitä ilmenee, on tavallista yhdistää asia johonkin allergiaan. Itse asiassa se on myös selkeä merkki siitä, että jokin ei ole kunnossa suolistossa.

Jos suolistosi on esimerkiksi liian vuotava, ruoan hiukkaset, joita se ei ole pystynyt käsittelemään kunnolla, pääsevät verenkiertoosi.

Tämän lisäksi ongelmana on se, että jos kehossa on liikaa happoisuutta, vastustuskyky tulee reagoimaan ja aiheuttamaan pulmia. Se tulee torjumaan myrkyllisiä aineita monilla tavoilla, joita ovat muun muassa kutina, tulehtuneisuus ja turvonneisuus.

Jos huomaat tämän tyyppisiä oireita, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin niin pian kuin mahdollista.

4. Heikot kynnet

heikot kynnet voivat olla oire suolisto-ongelmista

Heikot ja hauraat kynnet ovat selkeä merkki siitä, että et imeytä ravinteita kunnolla syömästäsi ravinnosta. Tämä on selkeä oire suolisto-ongelmista.

Sanonta “olet sitä mitä syöt” on kaikkien tuntema, mutta olisi kenties parempi sanoa, että “olet sitä mitä suolistosi imeyttää”.

Jos suolistosi ei ole terve, ja jos siellä elävä mikrobikasvusto on pieni tai huonossa kunnossa, et pysty käsittelemään syömääsi ruokaa tehokkaasti aineenvaihdunnassasi. Siten tulee olemaan kehollesi mahdotonta imeyttää vitamiineja ja mineraaleja, joita kyntesi (ja kehosi yleisesti ottaen) tarvitsevat ollakseen vahvat ja terveet.

5. Turvotus

Joskus katsot ehkä vatsaasi ja ihmettelet, kuinka painoa on voinut tulla lisää hyvin lyhyessä ajassa.

Tässä tulee kuitenkin ottaa huomioon, että vatsan turvotus ei itse asiassa ole rasvaa, vaan vankina olevaa kaasua. Tämä on selkeä merkki siitä, että suolistosi ei toimi siten kuin sen tulisi.

Et välttämättä syö epäterveellisesti. Itse asiassa piilossa oleva ruoka-aineallergia voi olla syynä ongelmaan.

Muista, että maitotuotteet ovat eräitä kaikkein tavallisimmista allergeeneistä ihmisen ruokavaliossa. Lisäksi ne jättävät usein jälkeensä tämän yleisen pulman.

6. Valkoinen uloste

vatsakipu

Jos olet huomannut, että ulosteesi on väriltään valkoista, sinulla on ongelma, jota ei tulisi ohittaa. Oireen ilmaantuessa tulisi kääntyä lääkärin puoleen niin pian kuin mahdollista.

Tämä ilmiö on kaikkein tavallisin silloin, kun ihmisellä on suoliston ärtymistä, ja lisäksi se voi olla syytä ripulijaksoista.

Se voi myös tulla muutoksista mikrobien kasvustossa ja tulehtuneisuudesta suolistossa. Ulosteen valkoisuus on yhdistetty myös maksaongelmiin, jotka ovat vakavampia, ja ne vaativat erityistä ja hyvin erilaista hoitoa.

Oletko tiennyt, että nämä kuusi oiretta voivat olla merkkejä suolisto-ongelmista? Kuten huomaat, ne ovat hyvin selkeitä vaivoja, ja useimmiten ne liittyvät muihin ongelmiin.

Jos sinulla on kysymyksiä, on aina parasta varmistaa asia luotettavan lääketieteen asiantuntijan avulla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Guzmán Calderón E, Montes Teves P, Monge Salgado E. Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta méd. peruana, Lima 2012;29 (2) http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009
  • Martín Jiménez JA, Consuegra Moya B y Martín Jiménez MT. Factores nutricionales en la prevención de la osteoporosis. Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe, España y Portugal. Nutr Hosp. 2015;32(1):49-55. http://www.aulamedica.es/nh/pdf/9480.pdf
  • Ramiro-Puig, E., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, A., & Castell, M.. (2008). El intestino: pieza clave del sistema inmunitario. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 100(1), 29-34. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082008000100006&lng=es&tlng=es.
  • Liu, L., & Zhu, G. (2018). Gut-Brain Axis and Mood Disorder. Frontiers in psychiatry, 9, 223. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2018.00223
  • Makki K, Deehan EC, Walter J, Bäckhed F. The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease. Cell Host Microbe. 2018;23(6):705‐715. doi:10.1016/j.chom.2018.05.012
  • Pincelli, C., Fantini, F., Romualdi, P. et al. Skin levels of vasoactive intestinal polypeptide in atopic dermatitis. Arch Dermatol Res 283, 230–232 (1991). https://doi.org/10.1007/BF01106107
  • Singal, A., & Arora, R. (2015). Nail as a window of systemic diseases. Indian dermatology online journal, 6(2), 67–74. https://doi.org/10.4103/2229-5178.153002
  • Guzmán Calderón, Edson, Montes Teves, Pedro, & Monge Salgado, Eduardo. (2012). Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta Médica Peruana, 29(2), 92-98. Recuperado en 06 de mayo de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009&lng=es&tlng=es.
  • Elizabeth Rajan. Heces pálidas: ¿debería preocuparme? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/white-stool/expert-answers/faq-20058216

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.