9 vinkkiä aineenvaihdunnan nopeuttamiseksi

· lokakuu 17, 2016
Tasapainoinen ruokavalio yhdistettynä säännölliseen liikuntaan on paras keino aineenvaihdunnan nopeuttamiseksi sekä painon pudottamiseksi niin, että se ei palaa entiselle tasolleen.

Aineenvaihdunta on se joukko prosesseja, joita kehosi tarvitsee muuttaakseen syömäsi ruoan energiaksi. Näin elimistösi voi toimia kunnollisella tavalla.

Jos kyseiset toiminnot tapahtuvat hitaasti, vähemmän ravinteita tulee käytetyiksi, ja ne muuntuvat rasvaksi, joka lisää kehon painoa sekä vaarantaa ihmisen koko terveyden.

Tämä riski huomioon ottaen paras tapa pudottaa painoa on hitaan aineenvaihdunnan nopeuttaminen. Tähän tarvitaan tietysti hyvin paljon itsekuria, vaivannäköä ja motivaatiota, mutta kyseessä on kaikesta huolimatta melko yksinkertainen strategia. Seuraavassa annamme 9 vinkkiä, jotta pääsisit tavoitteeseesi mahdollisimman helposti.

Ohjeet hitaan aineenvaihdunnan nopeuttamiseksi

1. Muista perusasiat: syö viisi ateriaa päivässä

Aamiainen

Ihmisen ruoansulatuksen systeemi varastoi yleensä osan syödystä ruoasta sitä varten, että ihmisellä olisi varalla energiaa, jos hän ei syö pitkiin aikoihin.

Tämä evoluution tuloksena kehittynyt toimintamalli ei käy järkeen sellaisessa yhteiskunnassa, jossa ruokaa on tarjolla yllin kyllin, joten ylimääräinen ruoka päätyy muuntumaan kehossa rasvaksi.

Jos ihmisen elimistö kuitenkin tottuu viiteen päivittäiseen ateriaan, se oppii, ettei sen tarvitse varastoida mitään. Tämä taas auttaa muuttamaan hitaan aineenvaihdunnan nopeammaksi.

Mitä johdonmukaisuuteen tulee, on parasta pitää taukoa tietystä ruokavaliosta aina hetkittäin, jotta keho ei totu siihen liikaa. Sillä kuten on muidenkin asioiden kanssa, muutos pitää ihmisen aktiivisena ja huomion yllä.

2. Noudata klassikkoneuvoja: liikunta nopeuttaa aineenvaihduntaa

Liikunnan harrastaminen tarkoittaa sitä, että käytät energia, joka muuten jäisi käyttämättä. Siten pystyt tehostamaan aineenvaihduntasi toimintaa.

Kuten jo edellisessä kohdassa mainitsimme ruokavalion johdonmukaisuuteen liittyen, kannattaa vaihdella liikunnankin tyyppiä, jotta energiankäyttö ei aina olisi samalla tasolla. Jos et nimittäin tee näin, aineenvaihduntasi hidastuu taas takaisin entiselle tasolleen.

3. Älä unohda vedenjuonnin tärkeyttä

Vesi

Vesi täyttää vatsan, mutta se ei sisällä mitään sellaista, joka hidastaisi aineenvaihduntaasi. Tämä tarkoittaa sitä, että aineenvaihdunta nopeutuu vettä juodessasi.

Tässä mielessä onkin niin, että mitä enemmän vettä juot, sitä nopeammin voit käsitellä ruokaa kehossasi. Pysy kuitenkin terveissä rajoissa, eli nauti vain kahdesta kolmeen litraa vettä päivittäin.

4. Kokeile kookosöljyä

Sen lisäksi, että tämä öljy on erittäin hyvänmakuista, se on paljon stimuloivampaa kuin oliiviöljy. Itse asiassa voit polttaa kolme kertaa enemmän kaloreita kookoksen kuin muiden samankaltaisten tuotteiden avulla.

Tämä johtuu siitä, että kookosöljy saa aikaan tilan, joka tunnetaan nimellä ketoosi  – tähän sisältyy rasvojen käyttö polttoaineena sokerien sijasta.

On olemassa lukuisia erilaisia reseptejä ja tapoja käyttää kookosöljyä. Aloittelijoille on kuitenkin hyvä idea kokeilla yhtä teelusikallista ennen aterioita, tai voit myös käytää kookosöljyä oliiviöljyn sijasta ruoanlaitossa.

5. Lisää mausteita aterioihisi – kokeile kanelia

4-ground-cinnamon

Kumma kyllä, tämä mauste mahdollistaa sen, että voit imeyttää sokereita paljon entistä nopeammin. Tutkimusten mukaan imeyttäminen voi kanelin avulla olla jopa 20-kertaista normaaliin verattuna.

On paljon sellaisia ruokalajeja, joihin kaneli sopii loistavasti, mutta me suosittelemme, että käyttäisit sitä luonnollisena makeuttajana kahvissa tai teessä. Voit jättää pois monet haitalliset tuotteet ilman, että joutuisit kuitenkaan tinkimään ruokien mausta.

6. Nauti kahvisi aamiaisen yhteydessä

Kofeiini ei ainoastaan auta heräämään, vaan se myös nopeuttaa sydämen lyöntitiheyttä. Sydämen aktivointi on tärkeää siksi, että se antaa koko kehollesi tehoa, ja tähän sisältyy myös aineenvaihdunta.

7. Sisällytä ruokavalioosi rasvaista kalaa

Kala

Ensimmäinen hyöty, jonka tulet huomaamaan rasvaisen kalan nauttimisen seurauksena, on kylläisyyden tunne jo pian ruokailun aloitettuasi. Siten syöt vähemmän ruokaa kuin ennen.

Lisäksi kehosi käyttää vain sen, mitä se tarvitsee ja hylkää muun, sillä tämä kala on helppoa käsiteltävää ruoansulatukselle. Rasvainen kala on kevyttä, joten prosessi on helppo, ja siten se auttaa muokkaamaan aineenvaihdunnan tehokkuutta paremmaksi.

8. Syö voimakkaasti maustettuja ruokia

Maustetut ruoat lisäävät kehosi lämpötilaa. Kuumuus auttaa nopeuttamaan hidasta aineenvaihduntaa siksi, että se saa ihmisen kehon olemaan vireämpi. Siten käsittelet ravinteita nopeammin, ja kun tämä yhdistetään kevyempiin aineksiin, kaikki toiminta tehostuu.

9. Tee aterioistasi kevyempiä

Mausteet

Älä tingi ruokasi mausta, mutta sekoita suosikkejasi uusiin tuotteisiin, jotta voisit käsitellä syömääsi ruokaa nopeammin ja paremmin.

Lisäksi on hyvä idea nauttia ruokaa istualtaan pöydän ääressä, ja samoin on hyväksi vältää huomion kiinnittymistä muualle. Kun vaikkapa katsot televisiota syödessäsi, lopputuloksena on yleensä se, että syöt tavallista enemmän.

Muista myös se, että nämä uudet tavat kannattaa sisällyttää jokapäiväiseen elämään – tee niistä rutiineja. Avainasia onkin juuri tämä: johdonmukaisuus. Kun yrität muuttaa aineenvaihduntaasi, sinun tulisi tehdä muutoksia sekä ruokavaliossasi että harrastamasi liikunnan intensiteetissä.

Oletko nyt valmis ottamaan omaksesi nämä yksinkertaiset vinkit aineenvaihdunnan nopeuttamiseksi? Vai onko sinulla kenties joitakin muita hyviä ohjeita, joita listaan voitaisiin lisätä?