4 illallisideaa ummetuksen hoitoon

4 illallisideaa ummetuksen hoitoon
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Ummetus on inhottava terveysongelma, joka voi aiheuttaa pitkittyneitä vaivoja ellei siihen puututa nopeasti. Keinotekoisia laksatiiveja kannattaa välttää, sillä ne ärsyttävät suolistoa ja voivat olla haitallisia luonnolliselle bakteerikannalle. Tässä artikkelisssa esittelemme neljä illallisideaa ummetuksen hoitoon – voit siis päästä ummetuksesta eroon luonnollisin keinoin!

Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Ummetus on kyseessä silloin, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos ulostus on niin kiinteää, että ulostaminen on vaikeaa tai kivuliasta. Nämä illallisideat ovat terveellisiä ja kiihdyttävät suolen toimintaa. Kokeile näitä reseptejä ummetuksen hoitoon jo tänään!

4 Illallisideaa ummetuksen hoitoon

Se, mitä syöt ja milloin, on erityisen tärkeää ummetuksen hoidon kannalta. Nauttimalla ummetusta ehkäiseviä ja hoitavia ruoka-aineita helpotat vatsan toimintaa.

Maksa toimii läheisesti suoliston kanssa ja etenkin illallisella on suuri vaikutus maksan toimintaan. Maksa puhdistuu ja uudistuu yön aikana, ja se joutuu käsittelemään illallisella nautittuja aineksia, jotka voivat joko helpottaa tai vaikeuttaa sen toimintaa. Nauttimalla kevyen ja terveellisen illallisen, otat positiivisen askeleen kohti ummetuksesta eroon pääsemistä. Valikoimalla ruokia, jotka ovat hyväksi maksalle ja suolistolle, heräät seuraavana aamuna energisenä ja hyvinvoivana, ja huomaat eron entiseen. Suoli toimii paremmin ja ummetus ja turvotus katoavat.

Paistettu munakoiso tomaatin ja mozzarellan kera

Nauti munakoisoa, tomaattia ja mozzarellaa, tämä illallinen on oiva apukeino  ummetuksen hoitoon.

 

Munakoiso on herkullinen kasvis, joka sisältää runsaasti selluloosaa. Selluloosa edistää jätteen liikettä suolessa. Lisäksi munakoiso koostuu pitkälti vedestä, joten se täyttää vatsaa, nesteyttää ja auttaa alentamaan verenpainetta sekä pahanlaatuisen kolesterolin määrää verenkierrossa.

Munakoison paistaminen uunissa on helppo, kevyt ja terveellinen kypsennysmuoto. Munakoison kannattaa kuitenkin antaa seistä suolatussa vedessä tunnin ajan ennen kypsennystä, tämä ehkäisee kitkerää makua paistoksessa.

Reseptin tekee erityisen herkulliseksi murskattu tomaatti ja pieni määrä mozzarellaa. Tulet huomaamaan, että nämä kolme ovat hekumallinen yhdistelmä. Pese ja viipaloi munakoiso ohuiksi siivuiksi (voit antaa niille suolakylvyn tai jättää sen tekemättä). Levitä paistoastian pohjalle kerros tomaattimurskaa, kerros munakoisoviipaleita ja kerros mozzarellaa. Paistos valmistuu lasagnen tapaan kerroksittain. Levitä paistoksen pinnalle kerros tomaattia ja mozzarellaa, sekä oreganoa ja basilikaa. Noin puoli tuntia riittää paistamiseen.

Kurpitsakeitto

Kurpitsan sisältämä kuitu helpottaa suolen toimintaa.

 

Kurpitsa sisältää paljon kuitua ja auttaa kehoa huuhtomaan pois ylimääräisen nesteen. Tämä lievittää turvotusta nopeasti, johtuipa se nesteiden kertymisestä tai ummetuksesta. Kuitu helpottaa suoliston toimintaa.

Tämä klassinen kurpitsakeitto on koostumukseltaan paksua ja tasaista ja se täyttää vatsan, mutta sulaa helposti. Se lisäksi valmistuu helposti ja nopeasti. Tarvitset kurpitsan, joka pestään ja paloitellaan. Voit käyttää keitossa myös muita aineksia, kuten sipulia ja valkosipulia lisämakua tuomaan. Kypsennä kurpitsa öljyssä ja lisää kasvislientä ja muita haluamiasi aineksia keittoon. Soseuta keitto, kun kasvikset ovat pehmenneet ja kypsyneet. Ripottele päälle merisuolaa ja oliiviöljyä, ne parantavat maksan ja suoliston toimintaa.

Sirottele pinnalle muutama kurpitsansiemen, sillä ne tuovat mukavan rouskeen lisäksi suolistoloisia ehkäisevän vaikutuksen.

Avokado ja pellavansiemen

On sellaisia iltoja, kun kokkaus ei kiinnosta. Olet ehkä tehnyt pitkän päivän töissä, eikä aika ja energia riitä monimutkaisen aterian valmistamiseen, mutta haluat silti syödä jotain terveellistä. Nopea ja täyttävä keino on valmistaa guacamolen tyyppinen tahna avokadosta ja levittää sitä täysjyväleivälle.

Avokadot ovat täynnä proteiinia, vitamiineja ja terveellisiä aminohappoja. Lisäksi niistä saa hitaasti sulavaa kuitua, mikä helpottaa suoliston toimintaa.

Valmistaaksesi avokadotahnan, tulee sinun vain muussata avokado haarukalla ja lisätä joukkoon mausteita, kuten murskattua valkosipulia, oliiviöljyä, omenaviinietikkaa ja suolaa. Lisää myös pellavansiemeniä, sillä ne soveltuvat hyvin ummetuksen hoitoon luonnollisesti.

Täytetty kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa sisältää paljon erityislaatuista kuitua, jolla on nesteyttävä vaikutus. Kuitu ehkäisee tulehdusta, joka aiheutuu suolistossa heikkolaatuisen ravinnon nauttimisesta.

Kesäkurpitsalla on lievästi laksatiivinen vaikutus, mikä tekee siitä loistavan luonnollisen apukeinon ummetuksen ja epäsäännöllisen suolen toiminnan ehkäisyyn. Voit käyttää vaihtoehtoisesti mitä tahansa muuta pienempää kurpitsalaatua, joka mahtuu kätevästi uuniin.

Kurpitsa leikataan kahtia, ja keskelle koverretaan kolo, jonka voi täyttää tummalla riisillä ja muilla terveellisillä aineksilla. Valmista vaikka mausteinen riisitäyte kanasta ja kasviksista. Voit kokeilla myös täytettyjä paprikoita tai erityisen pienikokoisten kurpitsoiden täyttämistä paprikoiden tapaan leikkaamalla hatun irti.

Paistoaika on pitkähkö, ja kurpitsan kypsyystaso kannattaa tarkastaa haarukalla. Lusikoi päälle kotitekoista kastiketta, sen voi valmistaa yksinkertaisesti oliiviöljystä ja sitruunamehusta.

 

Täytetyt kesäkurpitsat ovat loistava vaihtoehto ummetuksen hoitoon.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
9 terveellistä tapaa ehkäistä ummetusta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
9 terveellistä tapaa ehkäistä ummetusta

Ummetusta on yleisesti ottaen helppo hoitaa muuttamalla elämäntapoja ja omaksuen joitakin keinoja, jotka auttavat ruoansulatuksessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.