5 parasta hedelmää maksalle ja munuaisille

5 parasta hedelmää maksalle ja munuaisille
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Haluatko tietää, miten hoitaa paremmin maksan ja munuaisten terveyttä? Ensinnäkin, tärkein asia on, että elät terveellisesti, mikä tarkoittaa järkevää ruokavaliota joka rajoittaa suolan ja rasvan käyttöä. Esittelemme seuraavassa 5 hedelmää, jotka ovat hyväksi maksalle ja munuaisille.

Säännöllinen liikunta, tupakoinnin lopettaminen ja tunteiden hallinta ovat muita tekijöitä jotka tulee pitää mielessä. Lisäksi luonto tarjoaa maksasi ja munuaistesi terveydelle hieman avustusta, jota ilman et voi elää: hedelmät!

Tämän päivän artikkelissa selvitämme mitkä ovat parhaat hedelmät maksalle ja munuaisille. Joten jatka lukemista!

1. Vesimeloni on hyväksi maksalle ja munuaisille

Vesimeloni maksalle ja munuaisille

Vesimeloni… kukapa ei rakastaisi vesimelonia? Se on se kevyt, herkullinen hedelmä, niin virkistävä kesällä ja sekoittuu mukavasti toisten hedelmien kanssa – sitä voi jopa lisätä lounaaseen ja illalliseen. Oletko koskaan kokeillut tehdä salaattia pinaatista, juustosta, pähkinöistä, vesimelonista ja mintusta? Se on taivaallista.

Mutta tutkitaanpa miksi vesimeloni on erityisen hyvä maksalle ja munuaisille:

  • Vesimeloni on yksi parhaista hedelmistä, jotka puhdistavat munuaisia ja stimuloivat maksan oikeanlaista toimintaa, sen diureettisen vaikutuksen ja myrkkyjen poistamisen kyvyn ansiosta.
  • Vesimelonimehu on terveellisin tapa nauttia tätä hedelmää, koska näin se imeytyy nopeammin kudoksiin ja verenkiertoon, mikä taas stimuloi hyvää munuaisten toimintaa.
  • Valitse aina tuore vesimeloni. Jos hedelmäsi on ylikypsä, se voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin hyötyjä.

2. Karpalot

Karpalomehu maksalle ja munuaisille

Paras tapa käyttää karpaloita on puhdas mehu. Sen lisäksi, että se on herkullista, karpalomehu optimoi maksan, munuaisten ja virtsarakon toimintaa. Tässä on joitakin karpalon uskomattomia hyötyjä:

  • Karpalot ovat luonnon antioksidantteja ja yksi parhaimmista luonnonmukaisista myrkynpoistajista mitä voit löytää.
  • Ne auttavat poistamaan myrkkyjä, puhdistamaan kehoa ja verenkiertoa ja suojaavat vapaiden radikaalien vaikutuksilta.
  • Yksi parhaiten tunnetuista karpaloiden vaikutuksista on niiden kyky estää bakteereita kiinnittymästä virtsarakon seinämiin. Ne auttavat sinua pitämään huolta myös koko ruoansulatuskanavastasi.

3. Sitruuna

Sitruuna maksa ja munuainen

Sitruunat ja sitruunamehu voivat olla yksi parhaimmista luonnonmukaisista lääkkeistä joita voit nauttia päivittäin. Artikkeleissamme puhumme paljon sitruunamehun hyödyllisyydestä juotuna tyhjään mahaan, ja sinun tulisi tietää, että sitruunamehun ja veden juominen tyhjään mahaan on myös loistava tapa hoitaa maksan ja munuaisten terveyttä.

  • Sitruunat ovat luonnollisia myrkkyjen poistajia, jotka auttavat hoitamaan esimerkiksi rasvamaksaa.
  • Sitruunat ovat täynnä vitamiineja ja mineraaleja, joten ne auttavat optimoimaan ja vahventamaan maksan ja munuaisten toimintoja.
  • Lisäksi sitruunat auttavat hajottamaan ruokaa kun se saapuu vatsalaukkuun. Tällä tapaa ne auttavat edistämään hyvää ruoansulatusta.

4. Omenat

Omenat maksa ja munuaiset

Vihreät omenat, punaiset omenat… valitse minkä väriset vain haluat! Ne ovat kaikki hyviä hoitamaan maksaasi ja munuaisiasi samoin kuin hoitamaan sydäntäsi. Miksi et lisäisi muutamia siivuja omenaa aamupalaasi heti? Omenat ovat loistava valinta, ja pidä huoli että syöt myös kuoren – se on paras osa!

  • Sen lisäksi, että omenat auttavat kontrolloimaan pahaa kolesterolia ja triglyseriditasoja verenkierrossa, ne myös stimuloivat kunnollista munuaistoimintaa ja auttavat poistamaan myrkkyjä maksasta.
  • Sinun tulisi nauttia yksi omena päivittäin. Muista vain pestä se hyvin ja syödä myös kuori.

5. Viinirypäleet

Viinirypäleet maksalle ja munuaisille

Valitse aina kaikista tummimmat rypäleet. Miksi? Koska niissä on enemmän antioksidantteja ja muita lääkinnällisiä ominaisuuksia kuin vaaleissa rypäleissä.

  • Punaiset rypäleet ovat voimakkaasti diureettisia ja auttavat näin puhdistamaan munuaisia ja parantamaan maksan toimintaa.
  • Kuten jo varmaan tiedätkin, ne ovat täynnä antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja, joten ne edistävät myrkkyjen ja muiden haitallisten jätteiden poistoa kehosta.
  • Lähes 80 % punaisista viinirypäleistä on vettä. Se tekee niistä sopivia päivittäin nautittavaksi, ja kuten omenat, tulisi ne syödä aina kuorineen, koska suuri osa hyödyistä tulee tästä osasta hedelmää.
  • Voit syödä rypäleitä monella eri tavalla: aamupalaksi kaurapuuron kanssa tai kreikkalaisen jogurtin kanssa, tai lisätä salaattiin yhdessä pinaatin, pähkinöiden, juuston ja vaikka vesimelonin kanssa.
  • Jos mietit nyt onko lasillinen punaviiniä päivässä myös hyväksi maksalle ja munuaisille, vastaus on kyllä! Punaviinin hyödyt on johdettu resveratrolista, joka on punaisissa rypäleissä ilmenevä voimakas antioksidantti, ja monien tutkimusten mukaan se on loistava hoitamaan rasvamaksaa. Muista vain rajoittaa itsesi yhteen lasilliseen päivässä… kaikkea kohtuudella!

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ministerio de Salud Pública del Ecuador. (2015). Salud renal. Ministerio de Salud Púbica Del Ecuador.
  • Ministerio de Salud Pública del Ecuador. (2015). Programa Nacional de Salud renal. Ministerio de Salud Púbica Del Ecuador. https://doi.org/10.1182/blood-2006-11-060707
  • Imss. (2009). Diagnóstico y Tratamiento de la Insuficiencia Hepática. Guía de Práctica Clínica. https://doi.org/IMSS-038-08
  • Perez, L. (2011). El hígado. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.
  • Baur, J. A., & Sinclair, D. A. (2006). Therapeutic potential of resveratrol: The in vivo evidence. Nature Reviews Drug Discovery. https://doi.org/10.1038/nrd2060

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.