Logo image
Logo image

13 syytä syödä kaurapuuroa joka aamu

3 minuuttia
Puuro on herkullinen, ravinteikas ja monipuolinen aamupala. Heitä nurkkaan lapsuuden kauhumuistot liisterimäisestä ja tylsästä puurosta, ja motivoidu kokeilemaan täyttävää ja terveellistä puuroa, joka parantaa ruuansulatuksen toimintaa ja alentaa kolesterolia. Tässä artikkelissa annamme sinulle 13 loistavaa syytä sille, miksi puuro on aamiaispöydän kunkku.
13 syytä syödä kaurapuuroa joka aamu
Viimeisin päivitys: 08 tammikuuta, 2019

Kaurapuuro on täyttävää, terveellistä ja herkullista oikein valmistettuna. Kaurapuuron tulisi ehdottomasti olla osa terveellistä aamiaistasi, yhdessä tuoreen mehun, maidon tai jogurtin kera.

Miksi kaurapuuroa kannattaa syödä?

Kaurasta saat runsaasti vitamiineja, jotka antavat sinulle energiaa ja vievät nälän mennessään. Yön jäljiltä keho kaipaa kunnollista ravintoa, joka antaa energiaa aamupäivään.

1. Kaurapuuro alentaa kolesterolia

Some figure

Ei ole vaikea ymmärtää, miksi niin monet nykyihmiset kärsivät korkeasta kolesterolista. Nauttimamme rasvainen ja epäterveellinen ravinto nostattaa rasvan määrää verenkierrossa ja johtaa lopulta rasvakertymiin, jotka kuormittavat sydäntä ja heikentävät verisuonten toimintaa.

Korkea kolesteroli ei välttämättä aiheuta mitään oireita, mutta se on niin kutsuttu hiljainen tappaja, joka voi johtaa lopulta korkeaan verenpaineeseen ja veritulppiin.

Kauran nauttiminen auttaa laskemaan kolesterolin määrää, sillä sen sisältämä betaglukaanikuitu pitää suonet vapaina ylimääräisestä rasvasta.

2. Kaura parantaa sydämen terveyttä

Kaurapuuro sisältää vesiliukoista kuitua, joka vähentää riskiä sairastua sydämen terveysongelmiin. Suositeltu päivittäinen annos kuitua on 6-8 grammaa, ja 45 grammaa kauraa antaa keholle jo 2 grammaa kuitua. Näin saat neljänneksen tarvitsemastasi kuidusta heti aamiaisella.

3. Kaurapuuro pitää kylläisenä

Some figure

Tyypillinen aamupäivän naposteluhimo johtuu usein riittämättömästä aamiaisesta, josta emme ole saaneet riittävästi täytettä ja ravinteita. Sinun ei tarvitse alkaa mättämään suurta aamiaista välttääksesi napostelun ennen lounasta, vaan kun nautit kulhollisen puuroa, pysyy nälkä varmasti loitolla lounaaseen saakka.

Kaura on täynnä ruokahalua tyydyttäviä aineksia, jotka estävät myös tylsyyden tai ahdistuksen aiheuttamaa napostelua.

4. Kaurasta saa runsaasti antioksidantteja

Elimistöön kertyvät vapaat radikaalit voivat aiheuttaa monia eri sairauksia, kuten syöpää. Kiitos kauran sisältämien yhdisteiden, voi kauraa syömällä ehkäistä vapaiden radikaalien haitat ja palauttaa kehon terveyden.

Kaura vähentää tulehdusta elimistössä, lisää nitriittioksidin tuotantoa ja säätelee solujen jakautumista.

5. Energiaa kaurasta

Jos sinun on vaikeaa päästä sängystä ylös, hoitaa aamurutiinit ja aloittaa työt, suosittelemme kaurapuuron syömistä.

Kaura sisältää yksinkertaisia hiilihydraatteja, jotka muuntavat glukoosin energiaksi – kauraa syömällä herättelet kehoa ja saat aimo annoksen hyödyllistä energiaa, joka auttaa sinua jaksamaan päivän ensimmäiset tunnit.

Kauraa syötyäsi tunnet olosi energiseksi ja virkeäksi, ja suhtaudut täysin eri tavalla maanantaiaamuun.

6. Kaura laskee verenpainetta

Kaura on hyödyllinen ruoka-aine sydämelle sekä verisuonille, sillä se laskee tehokkaasti verenpainetta. Kun verenpaine pysyy normaalilla tasolla, ei sydän tai verisuonet pääse kuormittumaan.

Kauran sisältämä kuitu sopii erityisen hyvin korkeasta verenpaineesta kärsiville, sillä se kontrolloi verenpainetta heti aamusta lähtien.

7. Kauran nauttiminen helpottaa diabeteksen hoitoa

Some figure

Kaura säätelee verensokeriarvoja luonnollisesti ja edesauttaa ruokien hidasta, tasaista sulamista, jolloin ei pääse syntymään piikkejä verensokerissa.

Kauraa suositellaan diabetesta sairastaville, sillä se vähentää insuliiniresistenssia.

8. Kaura parantaa hengitysteiden toimintaa

Tässäpä loistava syy nauttia kuumaa kaurapuuroa talvisin:

  • Kaura lievittää keuhkoputken ja kurkunpään tulehdusta.
  • Tupakoitsijoiden tai hiljattain tupakoinnin lopettaneiden on suositeltavaa syödä kaurapuuroa, sillä kaura puhdistaa keuhkoja.

9. Kaura tehostaa puolustusjärjestelmän toimintaa

Jos kehon immuniteetti on heikentynyt, voivat erilaiset mikro-organismit, bakteerit tai virukset tunkeutua soluihin helposti ja aiheuttaa tulehduksen. Kauralla on kyky tehostaa immuniteettia ja auttaa elimistöä puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan. Jos tunnet flunssan olevan tuloillaan, nauti kulhollinen kaurapuuroa – paranet nopeammin ja tehokkaammin.

10. Kaura ehkäisee ummetusta

Kauran sisältämä kuitu ehkäisee ummetusta ja tehostaa suolen säännöllistä tyhjentymistä. Jos kärsit ongelmista pytyllä, suosittelemme nauttimaan kolme ruokalusikallista kauraa joka aamu yhdessä tuorepuristetun appelsiinimehun kanssa. Ummetus katoaa pian ja tunnet olosi vähemmän raskaaksi, turvonneeksi ja ärtyneeksi.

Kaura sopii erityisen hyvin paksusuolen puhdistamiseen ja jätteiden poistamiseen, joten säännöllinen kaurapuuron syöminen ehkäisee jätteiden kertymistä suoleen ja varmistaa, että ne poistuvat ulosteen mukana.

11. Kaura voi ehkäistä syöpää naisilla

Vaihdevuosi-ikäisten naisten terveys voi olla vaakalaudalla, sillä estrogeenin vähentyminen johtaa moniin muutoksiin elimistössä. Täysjyväviljat kuten kaura ovat hyödyllinen lisä vaihdevuosien aikaiseen ruokavalioon, sillä ne ehkäisevät mm. rintasyövän kehittymistä.

Lisäksi kaura auttaa painon kontrolloinnissa ja kroonisen väsymyksen ehkäisyssä.

12. Kauralla on diureettinen vaikutus

Some figure

Säännöllinen kauran syöminen poistaa elimistöstä ylimääräistä virtsahappoa ja muita nesteitä. Vaikutus johtuu kauran sisältämästä silikonista, joka on terveellinen mineraali. Kaura sopii hyvin nesteturvotuksesta ja reumaattisista sairauksista kärsiville, sillä kaura poistaa turvotusta aiheuttavaa nestettä kudoksista.

13. Kaura sopii myös gluteeniyliherkille

Yksi kauran huomattavista ominaisuuksista on se, että se ei sisällä gluteenia. Täten kaura soveltuu myös niille, jotka eivät voi gluteenia syödä. Toisin kuin ruis, vehnä tai ohra, kaura sopii keliaakikoille ja gluteeniyliherkille, sillä se ei vaikuta suoliston limakalvoihin niitä ärsyttäen.

Mitä siis vielä odotat? Laita puurokattila tulille!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Mahoney, C. R., Taylor, H. A., Kanarek, R. B., & Samuel, P. (2005). Effect of breakfast composition on cognitive processes in elementary school children. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2005.06.023

Fulgoni, V. L., Chu, Y. F., O’Shea, M., Slavin, J. L., & DiRienzo, M. A. (2015). Oatmeal consumption is associated with better diet quality and lower body mass index in adults: The National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2001-2010. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.09.015

Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … Southall, M. D. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.