Logo image
Logo image

Aikaisin herääminen hyödyttää monella tavalla

3 minuuttia
Aikaisin herääminen hyödyttää monella tavalla
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Monille ihmisille aamulla aikaisin herääminen on vaikeaa, eikä se koskaan muutu helpoksi – huolimatta useista vuosista opiskelun tai työn parissa. Mutta kuten elämän muidenkin asioiden suhteen on tässä ajateltava, että lasi on puoliksi täynnä, ei puoliksi tyhjillään. Nyt siis kerromme sinulle aikaisen heräämisen hyödyistä, jotta voisit motivoitua asian suhteen ja myös nauttia siitä enemmän.

Miksi aikaisin herääminen on hyödyllistä

1. Ajanhallinta käy helpommaksi

Some figure

Ehkäpä heräät usein myöhään, minkä jälkeen kiirehdit ympäriinsä puuhaten kaikennäköistä, jättäen monet asiat kuitenkin puolitiehen tai tehden ne huonosti. Ehkä tämä aiheuttaa sinulle myös paljon stressiä. Sen sijaan, jos heräät aikaisin, on sinulla aikaa tehdä kaikki tarvitsemasi rauhallisella vauhdilla – nauttia rentouttavasta kylvystä, valita päällesi parhaiten sinulle sopivat vaatteet, valmistaa herkullinen aamiainen itsellesi ja perheellesi, sekä lähteä töihin aikaisin. Toisin sanoen, ehdit toteuttaa sellaisia asioita, jotka mielelläsi tekisit ennen kotoa lähtemistä aamuisin.

2. Hoidat ihoasi

Some figure

Ensinnäkin, jos et nuku hyvin, on seurauksena se, että menetät tunteja unestasi ja näin ollen lisäät ryppyjen ja ihojälkien syntymisen todennäköisyyttä. Ihosi myös näyttää tällöin nestehukasta kärsivältä ja vähemmän joustavalta. Tämän vuoksi aikaisin herääminen ei tarkoitakaan sitä että sinun tulisi vähentää unesi määrää, vaan sen sijaan mennä nukkumaan aikaisemmin illalla!

3. Rauha

Some figure

Jos sinulla on paljon asioita tehtävänä, voit aloittaa niiden kanssa aamulla, sillä tähän aikaan sinua eivät häiritse autoista, vauvoista, ihmisten puheesta tai muista melunlähteistä tulevat äänet, joille altistut jokapäiväisessä elämässäsi. Jos esimerkiksi luet aamulla kirjaa, on tämä tehokkaampaa kuin saman tekeminen illalla, sillä sinulla on tällöin kaikki energiasi varastoituna, ja mielesi on myös rauhallisemmassa tilassa.

4. Syöt paremman aamiaisen

Some figure

Usein käy niin, että lopputulos pyrkimykselle syödä aamiainen on seuraava: syöt jonkin hedelmän ja juot kupillisen kahvia. Jos heräät aikaisin, voit kuitenkin syödä sellaisen aamiaisen, jonka kalorimäärä on riittävä sen kannalta, että kehosi pystyy aloittamaan uuden päivän toimintansa. Täydellinen aamiainen sisältää rasvaa, kuitua ja mineraaleja.

5. Voit harrastaa liikuntaa

Some figure

Liikunnalla omat hyötynsä mihin aikaan tahansa päivällä, mutta jos harrastat liikuntaa aamulla, lisäät aineenvaihduntaasi ja parannat mielesi kapasiteettia. Aamu on myös se päivän hetki, jolloin kehosi on kaikkein parhaassa tilassa sen saaneen levon kannalta, ja se on tällöin valmis fyysiseen aktiivisuuteen.

Nyt olet siis lukenut aikaisin heräämisen hyödyistä, mutta siitä tavan tekeminen on kuitenkin melko työlästä. Seuraa siis näitä seuraavia askelia päivä kerrallaan, jotta voisit helpottaa huomattavasti pyrkimystäsi muokata heräämisaikatauluasi.

Tee muutos elämäntavoissasi hitaasti

Sinun tulisi muuttaa nukkumistottumuksiasi hitaasti: herää 10 minuuttia ennen normaalia heräämisaikaasi, ja mene sänkyyn illalla aikaisemmin kuin tekisit normaalisti. Tee tämä päivä toisensa jälkeen, muuttaen rytmiäsi tällä tavoin siihen asti kunnes tavoitat täydellisen kellonajan, jotta voisit aloittaa päivän aktiviteettisi ajoissa ja rauhallisesti.

Siirrä herätyskello kauemmas

Usein käy niin, että ihmiset tulevat tapaamisiinsa myöhässä, sillä heidän herätyskellonsa ei soinut. Syy onkin tällöin ehkä ollut tiedostamaton kellon laittaminen pois päältä, tai torkkunapin painaminen noiden viiden lisäminuutin saamiseksi – ja sitten vielä toiset viisi minuuttia, jatkuen näin siihen asti kunnes aika kuluu varsin pitkälle eteenpäin. Onkin parempi tämän vuoksi jättää kello illalla sellaiseen paikkaan, jonne et pääse ilman että nousisit ylös. Kun teet näin, olet paljon paremmin hereillä kellon käsiisi saadessasi, ja tietoinen siitä, että on aika aloittaa uusi päivä.

Pidä ajattelutapasi positiivisena

Kuten totesin artikkelin alussa, tulisi tämänkin asian suhteen nähdä “lasi puoliksi täytenä”. Älä siis ota aikaisin heräämistä jonakin sellaisena asiana joka sinun on pakko toteuttaa, tai jonakin raskaana taakkana joka sinun tulee kantaa. Arvosta kaikkea sitä, mitä voit tehdä herättyäsi aikaisemmin.

Jos sinulla on esimerkiksi jokin harrastus, johon haluaisit aikasi riittävän, mutta päiväsi on liian täynnä hoidettavia asioita eikä sinulla ole aikaa edes itsellesi, saattaa aikaisin herääminen antaa sinulle vaadittavan lisäajan tätä varten, ja saat siten uuden mahdollisuuden harrastukseesi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gibney, M. J., Barr, S. I., Bellisle, F., Drewnowski, A., Fagt, S., Hopkins, S., … & Vieux, F. (2018). Towards an evidence-based recommendation for a balanced breakfast—a proposal from the international breakfast research initiative. Nutrients, 10(10), 1540. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/10/1540
  • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative medicine research, 2(4), 139-144. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481716/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.