Mitä teet, kun kärsit palovammasta?

elokuu 1, 2015

Jos kärsit ensimmäisen asteen palovammasta, voit käyttää näitä kotihoitokeinoja lievittämään niitä. Sinun ei pitäisi koskaan peittää tätä aluetta tai laittaa siihen hammastahnaa.

Liiallinen kuumuus voi aiheuttaa vammoja, jotka ovat äärimmäisen vakavia ja vaarallisia eri ihokerroksille. Nämä vammat on luokiteltu niiden voimakkuudesta ja vakavuudesta riippuen. Kun kärsit palovammasta missä tahansa kehon osassa, sinun pitäisi kostuttaa aluetta kylmällä vedellä. Tämä tulisi tehdä niin nopeasti kuin mahdollista, koska se rauhoittaa polttavaa tunnetta ja estää rakkuloita.

Jos sinulle sattuu olemaan jääkuutioita, kylmää vettäkin tehokkaampaa on laittaa niitä vammaan, kunnes ne sulavat. Voit hetkellisesti tuntea lisää kipua, jos laitat iholle jäätä, mutta niin kannattaa tehdä, koska se vie polton pois muutamassa minuutissa.

Palovammojen luokittelu

On olemassa ensimmäisen, toisen ja kolmannen asteen palovammoja, ja on tärkeää tunnistaa palovamman asteen voimakkuus, jotta sitä voi hoitaa paremmin ja jotta paraneminen tapahtuu nopeammin.

Ensimmäisen asteen palovamma

Tämä on lievä palovamma, joka punertaa ihoa ja aiheuttaa lievää polttavaa tunnetta, mutta ei aiheuta rakkuloita.

Toisen asteen palovamma

Tässä tapauksessa on rakkuloita punoituksen ohella palaneilla alueilla ja kohtalaista polton tunnetta.

Kolmannen asteen palovammat

Nämä ovat vakavimpia, koska ne voivat vahingoittaa jopa lihasta ja ihon syvimpiä kerroksia ja voit usein jopa nähdä rasvan, lihakset ja luuston.

Esimerkiksi palovamma silitysraudasta voisi olla ensimmäisen tai toisen asteen palovamma, kun taas ruoanlaittovammat kiehuvasta vedestä, kuumasta öljystä, tai mistä vain makeista ruoista, kuten hillosta, voivat aiheuttaa jopa kolmannen asteen vamman.

Sinun pitäisi mennä välittömästi sairaalaan, jos kärsit kolmannen asteen palovammasta, mutta jos se on kevyt ensimmäisen tai toisen asteen vamma, voit tehdä seuraavaa:

Hoitokeinot kevyeen palovammaan

Palovamma 2

Ensimmäinen asia, mitä sinun pitäisi tehdä, on poistaa kaikki ylimääräinen palaneelta alueelta, kuten vaatteet, korut ja kaikki muu mikä voi häiritä haavan hoitamista.

Seuraava askel on kostuttaa kylmällä vedellä tai asettaa jääpala palovammaan rauhoittamaan polttavaa tunnetta.

Sinun pitäisi välttää rakkuloiden poksahtamista hinnalla millä hyvänsä, koska ne voivat saada tartunnan, sillä avautunut rakkula jättää ihosi täysin suojattomaksi. Sinun pitäisi myös jatkuvasti tarkkailla niitä ja jos rakkulassa on ”suu”, se tulee kipeämmäksi tai vuotaa keltaista tai vihertävää nestettä, se voi vaatia välitöntä asianmukaista lääkintähoitoa.

Sinun ei myöskään pitäisi laittaa koskaan hammastahnaa tai öljyä palovammaan, koska se tekee oireet jopa pahemmiksi, sen sijaan että helpottaisi niitä. Sinun tulisi myös välttää palovamman peittämistä, mutta voit lisätä erityistä palovammavoidetta auttamaan tulehduksen ehkäisemisessä.

Missä tapauksessa tulisi käydä lääkärin vastaanotolla palovamman takia?

Sinun pitäisi mennä lääkäriin, jos kärsit pinta-alaltaan suuresta tai syvästä palovammasta, varsinkin jos vamma on tullut kiehuvasta vedestä, sähköstä tai syövyttävistä aineista.

Sinun pitäisi käydä lääkärin vastaanotolla myös siinä tapauksessa jos palovamma on kasvoissa, sukuelinten alueella, jaloissa, käsissä, tai jos sinulla on minkäänlaisia sydämen- tai hengityselinten sairauksia. Joka tapauksessa on suositeltavaa peittää ihoalue kylmään kostutetulla rievulla, kun odotat lääkärin tapaamista.

Kotihoitoja palovammojen hoitoon

Nämä hoidot ovat suositeltuja ainoastaan lieviin, ensimmäisen asteen palovammoihin:

Viipaloitu peruna

Viipaloitu peruna on erittäin tehokas vähentämään palovammojen polttavaa tunnetta. Aseta se palaneelle alueelle kolmeksi minuutiksi kolmesti päivässä.

Hunaja

Hunaja

Hunaja on tehokas antihistamiini, joka auttaa ehkäisemään tulehdusta ja myös nopeuttaa paranemista. Nopeiden ja tehokkaiden tulosten saamiseksi sinun pitäisi lisätä reilu annos hunajaa palaneille alueille useita kertoja päivässä. Huuhtele alue lämpimällä vedellä joka kerta kun lisäät hunajaa, mutta pidä huoli ettet vahingoita palovammaa.

E-vitamiinikapselit

E-vitamiini on todella tehokas hoitamaan palovammoja, erityisesti ehkäisemään arpia. Tämä tehdään tavallisesti rikkomalla kapseli ja levitämällä neste kohdealueelle kahdesti päivässä.

Aloe vera

Aloe vera

Tällä kasvilla on kiteitä, jotka ovat loistavia palovammojen hoitoon, auttavat rauhoittamaan polttavaa tunnetta ja nopeuttamaan paranemista. Voit lisätä sitä kolme kertaa päivässä ja huuhdella lämpimällä vedellä. 

Muista…

Kotihoidot palovammojen hoitoon ovat helppoja, yksinkertaisia ja halpoja, mutta paras hyöty on, että ne ovat erittäin tehokkaita ja niillä ei ole huonoja sivuvaikutuksia, koska ne ovat täysin luonnollisia. Jos siis koet minkäänlaisen palovamman, nyt tiedät mitä tehdä!

 

UUTISIA VERKOSSA