Mitä teet, kun kärsit palovammasta?

Tiedätkö, miten palovamma tulee parhaiten hoitaa?
Mitä teet, kun kärsit palovammasta?
Mario Benedetti Arzuza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mario Benedetti Arzuza.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Palovamma voi olla lievä tai vaikea. Ensimmäisen asteen palovammojen hoito onnistuu kotikonsteilla. Sinun ei pitäisi koskaan peittää palanutta aluetta tai laittaa siihen hammastahnaa.

Liiallinen kuumuus voi aiheuttaa palovammoja, jotka ovat äärimmäisen vakavia ja vaarallisia eri ihokerroksille. Palovammat on luokiteltu niiden voimakkuuden ja vakavuuden mukaan. Kun kärsit palovammasta missä tahansa kehon osassa, sinun pitäisi kostuttaa aluetta kylmällä vedellä. Tämä tulisi tehdä niin nopeasti kuin mahdollista, sillä se rauhoittaa polttavaa tunnetta ja estää rakkuloiden muodostumista.

Jos sinulla sattuu olemaan jääkuutioita, kylmää vettäkin tehokkaampaa on laittaa niitä palovammaan, kunnes ne sulavat. Voit hetkellisesti tuntea lisää kipua, jos laitat iholle jäätä, mutta niin kannattaa tehdä, koska se vie polton pois muutamassa minuutissa.

Palovammojen luokittelu

On olemassa ensimmäisen, toisen ja kolmannen asteen palovammoja. On tärkeää tunnistaa palovamman asteen voimakkuus, jotta sitä voi hoitaa paremmin ja jotta paraneminen tapahtuu nopeammin.

Ensimmäisen asteen palovamma

Tämä on lievä palovamma, joka saa ihon punoittamaan ja aiheuttaa lievää polttavaa tunnetta, mutta ei aiheuta rakkuloita.

Toisen asteen palovamma

Tässä tapauksessa esiintyy rakkuloita punoituksen ohella palaneilla alueilla ja kohtalaista polton tunnetta.

Kolmannen asteen palovammat

Nämä ovat vakavimpia palovammoja, sillä ne voivat vahingoittaa jopa lihasta ja ihon syvimpiä kerroksia, ja saatat usein jopa nähdä rasvan, lihakset ja luuston.

Esimerkiksi palovamma silitysraudasta voisi olla ensimmäisen tai toisen asteen palovamma, kun taas ruoanlaittovammat kiehuvasta vedestä, kuumasta öljystä tai vaikka hillonkeitosta voivat aiheuttaa jopa kolmannen asteen palovamman.

Sinun pitäisi mennä välittömästi sairaalaan, jos kärsit kolmannen asteen palovammasta, mutta jos kyseessä on lievä, ensimmäisen tai toisen asteen vamma, voit tehdä seuraavaa.

Lievien palovammojen hoito

palovamma ranteessa

Ensimmäinen asia, joka sinun pitäisi tehdä, on poistaa kaikki ylimääräinen palaneelta alueelta, kuten vaatteet, korut ja kaikki muu mikä voi häiritä haavan hoitamista. Seuraava askel on kostuttaa kylmällä vedellä tai asettaa jääpala palovammaan rauhoittamaan polttavaa tunnetta.

Rakkuloiden poksauttamista tulisi välttää hinnalla millä hyvänsä, sillä avonainen rakkula jättää ihosi täysin suojattomaksi ja voi tulehtua. Sinun pitäisi myös jatkuvasti tarkkailla rakkulaa, ja jos siinä näkyy “suu”, se tulee kipeämmäksi tai vuotaa keltaista tai vihertävää nestettä, se voi vaatia välitöntä lääkintähoitoa.

Sinun ei myöskään pitäisi laittaa koskaan hammastahnaa tai öljyä palovammaan, sillä se tekee oireet jopa pahemmiksi sen sijaan että helpottaisi niitä. Myös palovamman peittämistä tulisi välttää, mutta voit lisätä erityistä palovammavoidetta auttamaan tulehduksen ehkäisemisessä.

Missä tapauksessa tulisi käydä lääkärin vastaanotolla palovamman takia?

Sinun pitäisi mennä lääkäriin, jos kärsit pinta-alaltaan suuresta tai syvästä palovammasta, varsinkin jos vamma on tullut kiehuvasta vedestä, sähköstä tai syövyttävistä aineista.

Sinun pitäisi käydä lääkärin vastaanotolla myös siinä tapauksessa, jos palovamma on kasvoissa, sukuelinten alueella, jaloissa tai käsissä, tai jos sinulla on minkäänlaisia sydämen- tai hengityselinten sairauksia. Joka tapauksessa on suositeltavaa peittää ihoalue kylmään kostutetulla rievulla, kun odotat lääkärin tapaamista.

Palovammojen hoito kotikonstein

Näitä hoitoja suositellaan ainoastaan lieviin, ensimmäisen asteen palovammoihin:

Viipaloitu peruna

Viipaloitu peruna on erittäin tehokas keino vähentää palovammojen polttavaa tunnetta. Aseta se palaneelle alueelle kolmeksi minuutiksi kolmesti päivässä.

Hunaja

Hunaja auttaa ehkäisemään palovamman tulehtumista

Hunaja on tehokas antihistamiini, joka auttaa ehkäisemään tulehdusta ja myös nopeuttaa paranemista. Nopeiden ja tehokkaiden tulosten saamiseksi sinun pitäisi lisätä reilu annos hunajaa palaneille alueille useita kertoja päivässä. Huuhtele alue lämpimällä vedellä joka kerta kun lisäät hunajaa, mutta pidä huoli ettet vahingoita palovammaa.

E-vitamiinikapselit

E-vitamiini on todella tehokas hoitamaan palovammoja, erityisesti ehkäisemään arpia. Tämä tehdään tavallisesti rikkomalla kapseli ja levittämällä neste kohdealueelle kahdesti päivässä.

Aloe vera

Aloe vera rauhoittaa polttavaa tunnetta

Tällä kasvilla on kiteitä, jotka ovat loistavia palovammojen hoidossa, auttavat rauhoittamaan polttavaa tunnetta ja nopeuttamaan paranemista. Voit lisätä aloe veraa palovammaan kolme kertaa päivässä ja huuhdella lämpimällä vedellä. 

Muista…

Palovammojen hoito kotikonstein on helppoa, yksinkertaista ja edullista, mutta paras hyöty on, että ne ovat erittäin tehokkaita ja niillä ei ole haitallisia sivuvaikutuksia, koska ne ovat täysin luonnollisia. Jos siis saat minkäänlaisen palovamman, nyt tiedät mitä tehdä!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Hoida tehokkaasti auringon polttamaa ihoa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Hoida tehokkaasti auringon polttamaa ihoa

Auringon polttama iho tarvitsee välitöntä huolenpitoa. Ihoa voi hoitaa luonnollisin konstein, ja on tärkeää pysyä varjossa jottei tila pahene.
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.