Logo image
Logo image

Ruuat, jotka vahingoittavat luuston terveyttä

2 minuuttia
Ruuat, jotka vahingoittavat luuston terveyttä
Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

Tiedämme kaikki sen, miten tärkeää on ylläpitää terveellinen ruokavalio niin psyykkisen kuin fyysisen hyvinvoinnin kannalta. Kehno ruokailu voi johtaa vakaviin sairauksiin, energiavajeeseen ja kehon kuihtumiseen.

On tärkeä tietää mitä ruokia kannattaa vältellä ja miten ne vaikuttavat terveyteen. Nykyisin on olemassa monia houkutuksia, joihin tarttuu joko mieliteon iskiessä tai silkasta tottumuksesta, eikä aina tule ajatelleeksi, mitä kaikkea ruoka voi sisältää ja miten se meihin vaikuttaa.

Tässä artikkelissa tutustumme niihin ruokiin, jotka ovat haitallisia luuston terveydelle.

Hiilihapotetut juomat

Hiilihapollisissa juomissa eli virvoitusjuomissa, kuten kolassa, on runsaasti fosforihappoa, joka hidastaa kalsiumin imeytymistä. Kalsium on tunnetusti tärkeää luuston terveydelle, se pitää luut vahvoina ja ehkäisee luusairauksien, kuten osteoporoosin syntymistä.

Vältä hiilihapollisia, sokeripitoisia juomia, sillä ne vahingoittavat luuston terveyttä.

Kahvi

Some figure

Monet meistä aloittavat päivänsä kahvilla ja kahvitteluhetki on usein mukava pieni nautinto arjen keskellä. Kahvilla on terveydelle myönteisiä vaikutuksia, mutta vain silloin, jos sitä nauttii maltillisesti. Liikaa nautittuna kofeiinipitoinen kahvi voi vahingoittaa luuston terveyttä.

Kahvia ei tulisi juoda kolmea kupillista enempää päivässä, sillä se sisältää ksantiineja. Ksantiinit voivat suurissa määrissä olla elimistölle haitallisia, sillä ne kiihdyttävät kalsiumin poistumista kehosta virtsan kautta, joka puolestaan haurastuttaa luita.

Suola

Suola lisää makua ruokiin ja pienissä määrissä siitä ei ole elimistölle haittaa. Jos suolaa syö liikaa, se voi vahingoittaa luita, sillä suolan sisältämä natrium poistaa kalsiumia kehosta. Tämän lisäksi suola voi aiheuttaa korkeaa verenpainetta. Käytä suolaa siis kohtuudella.

Alkoholi

Some figure

Pienissä määrissä alkoholista ei ole sen vakavampaa haittaa keholle, mutta jatkuva humalahakuinen juominen ja suurten alkoholimäärien kittaaminen tekee hallaa koko elimistölle, myös luustolle. Alkoholi kiihdyttää kalsiumin haihtumista virtsan välityksellä ja haurastuttaa luustoa.

Viinin katsotaan olevan ns. turvallinen tapa nauttia alkoholia, lasi aterian yhteydessä ei vaikuta kehoon negatiivisesti. Viinin uskotaan olevan hyväksi verenkiertoelimistölle, mutta vain pienissä määrissä nautittuna. Vältä väkeviä alkoholijuomia, kuten vodkaa, äläkä koskaan ylitä suositeltua viikkomäärää.

Punainen liha

Punaisessa lihassa on paljon proteiinia, mutta myös rikkiä sisältäviä aminohappoja, jotka lisäävät kalsiumin poistumista elimistöstä virtsan välityksellä.

Proteiini on hyväksi ihmiselle, mutta kokeile korvata osa punaisesta lihasta saamasi proteiinit kasviproteiineilla ja kanalla ja kalalla – niistä saatu proteiini edistää paremmin luuston terveyttä.

Tyydyttyneet rasvat

Monet öljyt sisältävät luontaisesti korkean määrän K-vitamiinia, joka on hyväksi luiden terveydelle. Kun kasviöljyt käsitellään, niiden koostumus muuttuu ja ne usein menettävät suuren osan tästä tärkeästä vitamiinista.

Tyydyttyneitä rasvoja eli kovia rasvoja käytetään usein esimerkiksi leivonnassa ja jälkiruuissa, ja ne ovat haitallisia luustolle. Vältä siis leipomuksia ja tyydyttyneitä rasvoja mahdollisimman paljon, sillä juuri sellaiset ruoat vahingoittavat luuston terveyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Mays, S. (2014). The Archaeology of Human Bones. The Archaeology of Human Bones. https://doi.org/10.4324/9780203851777

Eastell, R., & Lambert, H. (2002). Diet and healthy bones. Calcified Tissue International. https://doi.org/10.1007/s00223-001-0047-9

Compston, J. E., McClung, M. R., & Leslie, W. D. (2019). Osteoporosis. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)32112-3


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.