Vahvista muistiasi pitämällä huolta tunteistasi

kesäkuu 6, 2017

Ihmisen muisti ja tunteet ovat läheisesti yhteydessä toisiinsa. Ne ovat itse asiassa niin kietoutuneita toisiinsa, että stressin kaltaiset tekijät voivat vaikuttaa huomattavasti aivojen rakenteisiin, kuten osaan nimeltä hippokampus. Tämä on aivojen alue, joka on keskeinen ihmisen tunteita koskevan muistin kannalta.

Tämä saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta jos pidät huolta henkisestä tasapainostasi liittyen ahdistuneisuuteen, motivaatioon, rauhallisuuteen ja positiivisiin tunteisiin, pystyt vaikuttamaan ällistyttävällä tavalla muistiisi.

Lisäksi voit päivän aikana tehdä tiettyjä asioita, jotka myöskin vaikuttavat muistisi kuntoon.

Seuraavassa kerromme siis lisää muistin ja tunteiden välisestä yhteydestä – jatka lukemista, sillä aihe on hyvin kiinnostava!

Huolehdi tunteistasi, jotta voisit hoitaa terveyttäsi

Tätä aihetta koskien on oleellista tietää, että ihmisen aivot muistavat usein myös tunnetason elämäntapahtumia. Nämä voivat olla positiivisia tai negatiivisia asioita.

Ihmisen muisti ei kuitenkaan toimi koneen lailla – emme ole tässäkään asiassa tietokoneen kaltaisia.

Muisti ei siis koskaan ole aivan täysin todenmukainen. Me usein unohdamme seikkoja tai jopa lisäämme yksityiskohtia muistoihimme, joten ne eivät ole todellinen kuva siitä, mitä tapahtui tietyssä tilanteessa.

Ikävä kyllä on selvää, että ihmisen muisti huononee iän karttuessa. Vaikka tätä ei voidakaan täysin torjua, on olemassa tiettyjä tekniikoita, jotka hidastavat muistin rappeutumista.

Yksi tapa tehdä tämä on ottaa avuksi positiiviset tunteet. Seuraavassa kerromme, kuinka voit tehdä kiinnostavan harjoituksen myönteisten tunteiden avulla. Tämä harjoitus parantaa muistiasi, mutta lisäksi se kohentaa myös elämänlaatuasi, joten tartu tilaisuuteen ja kokeile!

muisti

Muisti muuttuu ”raihnaiseksi” rutiinin vuoksi, ja tämä poistaa tunteet käytöstä

On tiettyjä rutiineja, jotka vaikuttavat ihmisen muistin kuntoon. Esimerkiksi samaan aikaan herääminen joka päivä, saman kadun poikki käveleminen työmatkalla joka kerta tai tiettyjen samojen askareiden tekeminen kotona ovat esimerkkejä tällaisista muistiin vaikuttavista asioista.

Niihin kuuluu myös vapaa-ajan käyttäminen sellaisiin asioihin, jotka eivät stimuloi aivojamme ja jotka eivät edes tarjoa meille huvitusta tai viihdettä.

  • Jos teet joitakin näistä mainitsemistamme asioista ja tunnustat että olet rutiinisi orja, mutta et kuitenkaan pyri pääsemään eroon tästä jumitustilanteesta, aivosi tulevat kärsimään.
  • Sellaiset aivot, jotka koko ajan ovat altistettuina rutiinille, menevät ikään kuin lentokoneen itseohjaustilaan. Tämä johtuu siitä, että ne eivät enää vastaanota stimulointia, joka vaatisi niiden huomiota. Toisin sanoen aivot tottuvat tällaisessa tilanteessa tiettyihin tehtäviin, jotka ne vain yksinkertaisesti erottavat toisistaan.
  • Kun aivot ovat toiminnassa tällaisessa itseohjaustilassa, hermoston yhteydet alkavat menettää laatuaan. Toisin sanoen alamme tällöin vähitellen joutua liikkumattomuuden tilaan, joka vaikuttaa muistiin välittömällä tavalla.

Tämä saa aikaan sen, että aivot menettävät ketteryyttään ja nopeuttaan. Äkkiä käykin niin, että unohtelemme monenlaisia asioita.

  • Rutiini, kuten olet ehkä itsekin jo huomannut, on tunteiden vihollinen. Se saa ihmisen vaikuttamaan siltä, että hän on ”pois päältä”.

Yksi tapa laittaa itsesi taas päälle, jotta voisit paeta sitä jämähtäneisyyttä jonka rutiini on elämässäsi aiheuttanut, on tehdä jotakin uutta. Tässä auttavat jopa pienimmätkin asiat.

Tiedämme, että rutiinilta ei voi täysin kuitenkaan paeta, sillä täytyy tietysti tehdä töitä, pitää koti kunnossa sekä huolehtia tavaroista.

paljasjaloin

On kuitenkin tarpeen käyttää aikaa yhdestä kolmeen tuntia päivittäin itseesi. Tämän jakson aikana sinun tulisi tehdä erilaisia asioita. Voisit vaikkapa käydä kahvilla sellaisessa paikassa, jossa et koskaan ole ollut, lukea uuden kirjan tai viettää aikaa ystävän kanssa.

Tee jotakin uutta ja kiinnostavaa joka ikinen päivä.

Opettele elämään nykyhetkessä

Muistimme tarvitsee ennen kaikkea sitä, että keskitymme juuri tähän hetkeen. Kun tunteemme keskittyvät eilistä koskevaan surullisuuteen tai huomista koskevaan ahdistuneisuuteen, nykyhetkestä tulee sumuista, ja tämä vaikuttaa muistojemme laatuun.

Tämän seurauksena saatat sitten unohtaa faktoja ja sanoja sekä asioita jotka olet jo tehnyt, kuten myös keskusteluja, joita sinulla on ollut toisten kanssa.

Jotta ymmärtäisit asian paremmin, seuraavassa on esimerkki kyseisestä ilmiöstä.

Sanotaanpa vaikka, että mietit jotakin sellaista ihmistä josta välität, ja sitten mietit, mitä sinun tulisi hänelle sanoa. Mietit myös asioita, joita hän on sinulle tehnyt sekä sanoja, joita hän ei ole sinulle sanonut. Tämän vuoksi olet niin syvällä ajatuksissasi, että unohdat autonavaimesi pöydälle.

Tällöin aivosi ovat terveet ja toimivat hyvin, mutta ongelmana on tunteita koskeva ajatusmaailmasi.

Opettele siis keskittymään nykyhetkeen, jotta voisit poistaa itseltäsi tunteiden taakan. Pakene niiltä asioilta jotka sinua kiduttavat, ja tee aina nykyhetkestä miellyttävä. Vain näin voit tehdä muististasi niin hyvin toimivan kuin se joskus aikaisemminkin oli.

nainen rentoutuu

Oikeus ja velvollisuus huolehtia omasta sisäisestä rauhasta

Joskus koet sen tunteen, ettet hallitse omaa elämääsi. Tai tunnet, että velvollisuudet, rutiinit tai perheesi vaikutus ovat niin voimakkaat, että et voi hengittää.

Tämä henkilökohtainen rasite vaikuttaa sisäiseen rauhaasi. Ihminen, joka ei ole keskittynyt omaan itsetuntoonsa, identiteettiinsä ja oman elämänsä hallintaan, tulee kokemaan ongelmia myös asioiden muistamisessa.

Siksi onkin tarpeen, että keskityt itseesi. On myös elintärkeää, että löydät sen hienovaraisen ja täydellisen pisteen, jossa olet tyytyväinen kaikkeen sinua ympäröivään. Ja samoin sinun tulisi pystyä nauttimaan elämästäsi omassa henkilökohtaisessa tilassasi niiden ihmisten kanssa, joita rakastat.

Onnellinen mieli mahdollistaa sen, että ihmisen muisti on vahva.

UUTISIA VERKOSSA