Logo image
Logo image

Uusi kapseli hoitaa useita sairauksia kuukausiksi

2 minuuttia
Uusi kapseli pystyy auttamaan useamman sairauden hoidossa kuukausien ajan. Koska se on suurempi kuin vatsan suuaukko suolistoon, tämä kapseli ei mene muun jätteen mukana, vaan jää sen sijaan vatsaan ja vapauttaa siellä lääkitystä vähitellen. Lue lisää ja saat kuulla, mistä tässä kummallisessa kapselissa on oikein kyse!
Uusi kapseli hoitaa useita sairauksia kuukausiksi
Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2019

Kuvittele hetken verran, että yksi kapseli voisi auttaa hoitamaan sekä kolesteroliarvoja, korkeaa verenpainetta, anemiaa että tunnottomuutta kahden viikon ajan.

Tämä vaikuttaa kummalliselta, ja vieläkin kummallisempaa se on siksi, että kyseessä on pieni ja monimutkainen tuote. Tämä kapseli auttaa niitä ihmisiä, jotka ovat tähän asti joutuneet ottamaan useampia pillereitä joka päivä.

Voisiko siis olla mahdollista, että yksi kapseli voisi hoitaa useita sairauksia, ja että se voisi myös vaikuttaa pidemmän aikaa?

Kyllä, ja asia on todellisuutta jo tälläkin hetkellä.

Voiko yksi kapseli auttaa useaan sairauteen?

Some figure

Kaksi arvostettua lääketieteellistä keskusta, Brigham and Women’s Hospital Bostonissa ja MIT Cambridgessa, ovat luoneet kyseisen kapselin, mutta itse asiassa tieteilijöillä oli alunperin eri tavoite.

Projektin tavoitteena oli nimittäin löytää uusi hoitokeino malariaan.

Tieteilijät etsivät tapaa lääkitä ihmistä jo yhdellä annoksella. Nyt sitten on saavutettu juuri tämä tavoite, mutta lisäksi on avattu ovi uusille mahdollisuuksille lääketieteessä, kuten myös kroonisten sairauksien hoidossa.

Lue lisää, sillä kerromme tarkemmin, mistä tässä ihmelääkityksessä on oikein kyse!

Miksi yksi kapseli on parempi ratkaisu?

Jokaisella, jolla on jokin krooninen sairaus, kuten niveltulehdus, on tarve ottaa lääkettä joka päivä, jotta hoito toimisi. Jos sitten ihminen unohtaa ottaa lääkkeensä yhtenä päivänä, sen teho katoaa.

Tämä on tavallinen pulma esimerkiksi ikääntyneemmillä ihmisillä. Jos heillä ei ole ketään, joka järjestelisi lääkkeet ja antaisi annokset, ne saattavat jäädä ottamatta.

Kuinka tiede sitten on tässä avuksi?

Kapseli, joka tuo suuren muutoksen

Some figure

Tutkimus esiteltiin MIT:n julkaisussa, ja kuten jo mainitsimmekin, alussa tutkimuksen vastaavat (johtajana oli Giovanni Traverso) etsivät uutta tapaa malarian hoitamiseksi.

Tämä alati kolmannessa maailmassa läsnäoleva tauti vaatii useita annoksia, jotta lääkitys voisi toimia kunnolla. Tämä tarkoittaa rahallisia ongelmia ja haasteellisuutta lääkkeiden hallinnassa.

Tieteilijät kehittelivät “kaikkeen pystyvän” kapselin, joka jakaa lääkettä ikään kuin pienen robotin tavoin, kun se pääsee vatsaan.

Kapseli kasvaa ensinnäkin koossa. Tällä tavalla se ei lähde vatsasta ja kulje ohutsuoleen – siellä se saattaisi häiritä ravinteiden imeytymistä tai jätteen poistumista kehosta.

Tämä kapseli laajenee vatsaan päästyään neljän sentin mittaan tähden muodossa. Sitten se jää paikoilleen mahdollisimman pitkäksi aikaa. Myöhemmin se hajoaa ja katoaa kehosta.

Kapseli sisältää ainetta nimeltään Ivermectin. Tämä on erään tyyppinen loisten torjuja, joka toimii muiden polymeerien kanssa ihmeellisellä tavalla: se jakaa lääkkeitä vähitellen.

Edessä loistava tulevaisuus

Some figure

Tällä hetkellä kyseinen kapseli pystyy hoitamaan malariaa ja suurta valikoimaa trooppisia sairauksia, joihin kuuluvat myös sellaiset, joita levittävät hyttyset.

Tutkimuksesta vastaavat sanovat, että potilaan nieltyä kapselin hän saa hoitoa kahden viikon ajaksi. Tavoitteena on laajentaa tätä jaksoa kolmeen kuukauteen.

Tutkimuksen positiivisten tulosten jälkeen myös muun tyyppisiä lääkkeitä valmistetaan, jotta tavallisimpia kroonisia sairauksia voitaisiin hoitaa tämän tekniikan avulla.

Näihin sairauksiin kuuluvat kohonnut kolesteroli, korkea verenpaine, krooninen kipu ja monet muut vastaavat ongelmat.

Mieti hetkinen tulevaisuutta, jossa vain yksi pilleri voisi hoitaa kaikkia sairauksiasi ainakin kolmen kuukauden ajan. Tämä toisi ainakin seuraavat muutokset tullessaan:

  • Rahankäyttö lääkkeisiin pienenisi. Toivotaan, että tämä ei kuitenkaan ole ongelma kyseisen teollisuudenalan kannalta.
  • Potilaat voisivat saada tehokkaampaa hoitoa ilman, että heidän täytyisi olla varovaisia annostensa kanssa.
  • Olisi uusi lähestymistapa tartuntojen hoitoon ja jopa psykologisia ongelmia koskien.

Toivotaan siis, että tämä tieteellinen edistys tapahtuu jo pian – seuraamme tilannetta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Office, A. (2016). New capsule achieves long-term drug delivery. Retrieved from http://news.mit.edu/2016/new-capsule-long-term-drug-delivery-malaria-1116

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.