Logo image
Logo image

Voiko anemia vaikuttaa tunteisiin?

3 minuuttia
Anemia ei vaikuta vain energiatasoihisi. Se voi myös vaikuttaa tunteisiisi ja ihmissuhteisiisi. Tutkitaan, kuinka tämä tila vaikuttaa tunteisiisi. 
Voiko anemia vaikuttaa tunteisiin?
Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2018

Kun olet kipeä, oireesi vaikuttavat mielialaasi ja siihen kuinka olet vuorovaikutuksessa ympärilläsi olevien ihmisten kanssa. Sairaudet eivät vaikuta vain fyysisellä tasolla, vaan myös psyykkisellä tasolla. Anemia on tila, jolla voi olla sellaisia psykologisia seurauksia, jotka voivat muuttaa potilaan jokapäiväistä elämää.

Tänään haluamme katsoa niitä tässä artikkelissa.

Mitä on anemia ja kuinka se tapahtuu?

Ennen kuin puhumme anemian tunnetason seurauksista, on hyvä idea oppia vähän siitä, mikä tämä tila on.

Periaatteessa anemia on tila, joka tulee raudan puutteesta kehossasi. Tämän tilan lääkinnällinen määritelmä on: “matala hemoglobiinipitoisuus veressä.”

Sen havaitseminen vaatii verikokeen. Laboratorioanalyysi voi myös osoittaa muita muutoksia verenkierrossasi, kuten matalaa alemman määrän punasoluja tai vähentyneet hematokriittitasot. On kuitenkin muitakin merkkejä jotka ovat selkeitä ensi näkemältä, ja ne voivat auttaa sinua havaitsemaan anemian.

Anemia ei ole sairaus; se on puutostila.

Raudan puute voi aiheuttaa raudanpuuteanemian. Tämä tyyppi usein johtuu ruoansulatusvaivoista tai veren menetyksestä (esimerkiksi onnettomuudesta tai erittäin voimakkaista kuukautisista).

Kun olet aneeminen, sinulla on vähemmän energiaa

Some figure

Tämä on yksi helpoimmista tavoista, jonka avulla saatat huomata raudanpuutteen veressäsi.

Apatia menee kuitenkin pidemmälle kuin vain haluun pysyä sängyssä sateisena päivänä, tai siihen, että sinun on vaikea herätä herätyskellosi soidessa.

Ihmiset jotka kärsivät tästä tilasta ovat usein kyvyttömiä tekemään mitään aktiviteettia ilman, että heidän täytyy valmistautua siihen. Heillä ei joskus ole voimaa toteuttaa edes päivittäisiä askareita. 

Muita anemian merkkejä, jotka ovat ilmeisiä ensisilmäyksellä ovat:

Jotkut ihmiset käyttävät myös tekniikkaa määritelläkseen mikäli heillä on matalat punasolutasot: nostamalla silmän alaluomea ja katsomalla sisäpinnalle. Jos se on hyvin valkoinen, se tarkoittaa että sinulla on todennäköisesti anemia. Tietysti tämä ei ole tieteellistä, mutta se voi olla melko tarkka havainto.

Joitakin anemian seurauksia ovat neurologiset sairaudet kuten muutokset näkökyvyssä tai päänsäryt, huimaus, unettomuus ja epäsäännölliset kuukautiset. 

Kuinka anemia vaikuttaa sinuun tunnetasolla?

Some figure

Raudanpuutteen fyysisen terveydentilan vaikutusten lisäksi yksi erittäin tärkeä aspekti jota lääkärit eivät ehkä pidä mielessä on kaikki ongelmat, joita tämä tila voi aiheuttaa psyykkisellä tai psykologisella tasolla.

Huonovointisuus voi saada sinut tuntemaan olosi negatiiviseksi itsestäsi ja ympärilläsi olevista ihmisistä. Sen lisäksi anemia voi myös johtaa päättämättömyyteen ja epävarmuuteen siitä, mitä haluat elämältäsi. 

Aivan kuin siinä ei olisi tarpeeksi, saatat myös tuntea ettei sinulla ole tarpeeksi motivaatiota nousta sängystä aamuisin.

Et halua tehdä mitään, mutta sinulla ei ole mitään muita oireita jotka viittaavat tiettyyn terveysongelmaan. Usein sinusta “ei vain tunnu” siltä että haluat liikkua.

Et ehkä edes pysty tunnistamaan miksi olet tällainen. Tästä seurauksena saatat tulla huonolle tuulelle. Se voi myös johtaa siihen, että olet vihainen itsellesi koska et koskaan halua tehdä mitään.

Lannistuminen ja apatia ovat anemian kaksi suoraa seurausta. Tämä tietysti vaikuttaa kaikkiin elämäsi osa-alueisiin.

Ehkä mitä ennen rakastit tehdä on nyt tuplasti vaikeampaa. Ehkä se, mikä “piti sinut liikkeellä” nyt tuntuu taakalta tai velvollisuudelta.

Anemia ja ongelmat töissä

Kaikilla on joskus ongelmia herätä aikaisin, saada työt tehtyä ja työskennellä pomonsa kanssa. Kuitenkin ihmisille joilla on raudanpuute tämä muuttuu säännöksi eikä poikkeukseksi.

Ärsytys, vaikeudet keskittyä työhösi ja kommunikaatio-ongelmat ovat kaikki varoitusmerkkejä joita sinun ei tulisi jättää huomiotta.

Esimerkiksi, jos keskittymisesi herpaantuu helposti, jos et löydä sanaa tai pysty tekemään helppoa laskutoimitusta päässäsi, tai jos unohdat mitä olit tekemässä, se saattaa olla yhteydessä energianpuutteeseen joka on yhdistetty anemiaan.

Lue myös tämä: Luonnolliset mehut anemian hoitoon

Kuinka anemia vaikuttaa henkilökohtaiseen elämääsi

Some figure

Raudanpuute ei mene pois kun työpäiväsi on ohi ja menet kotiin. Usein tilanne tuntuu vain pahemmalta.

Siivoaminen, illallisen valmistus, urheilu, perhevelvollisuudet, opiskelu…kaikki tuntuu olevan sinua vastaan.

On vaikeampaa ja vaikeampaa löytää tarpeeksi motivaatiota nousta sohvalta tai sängystä viikonloppuisin, vaikka aurinko paistaisi ulkona ja sinulla on mielenkiintoinen päivä edessä.

Jos perheenjäsenelläsi on näitä oireita, ensimmäinen askeleesi on pyytää että he käyvät kokeissa, jotka voivat diagnosoida heidän tilansa.

Samaan aikaan voit auttaa heitä aloittamalla pienillä asioilla jotka antavat heille energiaa: kevyt kävely puistossa, musiikki, jälkiruoka, rautapitoiset hedelmät ja kasvikset…

Nämä kaikki palauttavat heidän energiaansa ja saavat heidät nauttimaan siitä, mitä on heidän ympärillään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.