Lannistuminen on normaalia, pessimismi ei

Lannistuminen on normaalia, pessimismi ei

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pessimismi voi vaikuttaa kaikkiin elämämme alueisiin ja jättää meidät lamaantuneiksi. Siksi on tärkeää hakea apua rakkailta ihmisiltä, mutta ennen kaikkea on tärkeää antaa muiden auttaa sinua.

Pessimismi ja lannistumisen tunne ovat eri asioita

Kukapa ei joskus olisi tuntenut oloaan lannistuneeksi? Tämä on hyvin normaalia, ja voitaisiin myös sanoa, että ihmiset ovat lähes aina lannistamisen kohteena. On kuitenkin niin, että lannistuminen on eri asia kuin pessimismi.

Pessimismi vaikuttaa ihmisiin hyvin merkittävillä tavoilla, ja se voi tehdä elämästä hyvin vaikeaa. Pahin osa tätä on se, että ihmiset eivät aina ymmärrä olevansa pessimistisiä ennen kuin on jo myöhäistä. Pessimismi on myös yksi niistä asioista, joita on vaikea poistaa, jos se pääsee sisällesi.

Normaalista myrkylliseen

Lannistumisesta pessimismiin on vain yksi askel. Mitä tässä siis tapahtuu? Mikä aiheuttaa pessimismiä? Pessimismi nousee aina silloin esiin, kun ihminen pitkittää omaa lannistumisen tunnettaan.

miehen pessimismi

Ei ole paha asia tuntea olonsa lannistuneeksi. Jokaiselle käy näin aina silloin tällöin, ja se voi auttaa saamaan kokoon vaaditun voiman edessä olevan asian kohtaamiseeen, jotta olisit siihen paljon valmistautuneempi.

Ongelma on se, että joskus on vaikeaa saada itsensä ulos kyseisestä lannistuneisuuden olotilasta. Tämä voi olla syytä esimerkiksi vaikeasta elämäntilanteestasi tai siitä, että et vain yksinkertaisesti pysty näkemään valoa suunnattoman suuren pimeyden keskellä. Sitten riskinä on se, että lopulta päädyt pessimismin vangiksi.

Saatat ajatella, että tämä ei ole niin paha asia, mutta itse asiassa moni asia muuttuu sisälläsi pessimismin myötä. Mitä nämä seuraukset ovat? Jatka lukemista, sille seuraavassa kerromme pessimismin vaikutuksista ihmiseen.

Pessimismi muuttaa tapaasi katsoa elämää

Pessimismi muuttaa elämänasennettasi ja kaikkea sitä, mikä sinua ympäröi. Äkillisesti kaikki näyttää tummalta. Saatat tuntea myös olevasi muuttumassa erittäin pessimistiseksi. Tämä noidankehä estää sinua löytämästä tietä ulos tilanteestasi.

Kun löydät itsesi syvältä pessimismistä, et enää koe sinulla olevan mahdollisuuksia, etkä enää koe elämyksiä. Totuus on, että näinä hetkinä annat monien mahdollisuuksien päästä sinulta karkuun.

Tämä johtuu kaikki yhdestä ja ainoasta asiasta: pelosta.

Pessimismi muuttaa tapaasi kuunnella

Oletpa tässä maailmassa tai et, kaikki kuulemasi paisuu korviisi saavuttuaan. Sinun tarvitsee vain kuulla yksi negatiivinen kommentti tai huomata yksi ainoa tyly reaktio, ja suurennat tämän raskaaksi epämukavuuden tunteeksi.

pessimismi tekee lannistuneeksi

Monet lauseet kuuluvat mielessäsi tällaisina hetkinä, kuten esimerkiksi “olen arvoton“, “se olisi tapahtunut ennemmin tai myöhemmin”, “kukaan ei auta sinua” tai “maailma on sinua vastaan”. Nämä ajatukset saavat sinut vieläkin lannistuneemmaksi, mikäli mahdollista, ja ne vainoavat sinua sen pessimismin puitteissa, jolla olet itsesi ympäröinyt.

Pessimismi muuttaa tapaasi puhua

Aivan kuten alat kuulla negatiivisia asioita, pessimismi muuttaa myös tapaasi nähdä asiat, ja alat puhua hyvin eri tavalla kuin ennen.

Tällaisina hetkinä sanot surullisia asioita ja sanoja, jotka ovat täynnä tuskaa ja jotka kuvastavat sitä täyttä pessimismin tunnetta, joka sinua ympäröi.

Mikä on sitten ratkaisu tällaisina hetkinä? Pakota myönteisiä sanoja tulemaan ulos suustasi, sillä kaikki ei ole pahaa. Sinun silmäsi ovat vain kiinni, joten avaa ne!

Pessimismi vaikuttaa suhteisiisi

Lopulta tämä pessimismi tulee vaikuttamaan ihmissuhteisiisi. Et ehkä käy enää ulkona yhtä paljon kuin ennen, tai ehkäpä se pessimismi, joka sinua ympäröi, alkaa levitä ystäviisikin.

Tämä saa sinut eristäytymään muista sellaisilla tavoilla, jotka eivät ole ollenkaan hyväksi. Paras neuvo on yrittää puhua ongelmistasi ystäviesi kanssa, yrittää pitää hauskaa, ja ennen kaikkea, älä sulje itseäsi kiinni.

Nämä ovat parhaat liittolaisesi pessimismiä vastaan.

Pessimismi asettaa vaaraan tulevaisuutesi

Lannistuminen, pessimismi ja toivottomuuden tunne saavat sinut lopulta lamaantuneeksi. Et enää pysty kohtaamaan elämää, annat mahdollisuuksien liukua ohitsesi, ja hukkaat kaiken sen, jolle olisit voinut antaa itsestäsi enemmän.

Et halua tehdä mitään, mikään ei innosta sinua. Kaikki menestys pääsee käsistäsi, ja tulet tuntemaan olosi vieläkin huonommaksi tämän vuoksi. Joten yritä päästä pois pessimismistä, taistele sen eteen!

Mutta kaikkein tärkeintä on pyytää läheisiltä ihmisiltä apua. He auttavat sinua näkemään maailman paljon positiivisemmassa valossa.

pessimismi johtaa usein yksinäisyyteen

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, kaikki ovat käyneet lävitse lannistumisen aikoja, mutta tärkeää on se, että saat itsesi irti pessimismistä. Jos pysyt siinä pitkään, sinusta tulee myrkyllinen ihminen. Menetät mahdollisuuksia ja ihmisiä, ja sinusta tulee sisältä harmaa ja apaattinen.

Opi siis kertomaan ongelmistasi muille ihmisille, ja opi paljastamaan sisimpäsi toisille. Se tapa, jolla näet asiat, ei ole ainoa tapa katsoa maailmaa, ja pessimismin hetkellä se ei ole myöskään se osuvin tapa.

Anna siis toisten ihmisten avata silmäsi. Taistele sitä pimeyttä vastaan, joka sinua syö.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Martínez-Correa, A., Reyes Del Paso, G.A., García-León, A., and González-Jareño, M.I. (2006). Optimismo/pesimismo disposicional y estrategias de afrontamiento del estrés. Psicothema 18, 66–72.
  • Fernández-González, L., González-Hernández, A., and Trianes-Torres, M.V. (2015). Relaciones entre estrés académico,apoyo social,optimismo- pesimismo y autoestima en estudiantes universitarios. Electronic Journal of Research in Educational Psychology 13, 111–130.
  • Contreras, F. (2006). (2006). Psicología positiva: una nueva perspectiva en psicología. Diversitas: Perspectivas En Psicología 2, 311–319.
  • del Valle, C. H. C., & Mateos, P. M. (2008). Dispositional pessimism, defensive pessimism and optimism: The effect of induced mood on prefactual and counterfactual thinking and performance. Cognition and emotion, 22(8), 1600-1612.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.