5 siivoustapaa, joilla koti pysyy helposti kunnossa

· kesäkuu 14, 2018
Nämä päivittäiset tavat ovat suureksi avuksi, jos haluat pitää kotisi kunnossa yksinkertaisella tavalla. Kyse on vain maalaisjärjestä ja johdonmukaisuudesta niiden toistamisessa, joten kannattaa empimättä kokeilla!

Tuntuuko siltä, että kotisi ei koskaan pääse siihen täyden harmonian tilaan, jota niin kovasti haluaisit? Ja onko niin, että siivouksen jälkeen likaiset ja sekalaiset tavarat ilmaantuvat eri puolille kotia alta aikayksikön?

Ehkäpä asut yksin ja tämä ei ole kovin suuri ongelma, mutta jos sinulla on perhettä, ilmiö on varmasti hyvin tuttu.

Kodin pitäminen puhtaana ja järjestyksessä on monessa perheessä haaste. Kun ihmiset menevät ja tulevat, pöly ja kaikkialla olevat tavarat ovat ilmiö, jota on lähes mahdotonta välttää. On kuitenkin eräitä tottumuksia, jotka voidaan ottaa avuksi jotta koti pysyisi siistissä kunnossa pidempään ja helpommin.

Moni on kylläkin tottunut siihen, että koti on aina jonkinasteisessa sekasorrossa. Jotkut taas etsivät asiaan jotakin vaihtoehtoista toimintatapaa.

Nyt haluamme kertoa viidestä parhaasta tavasta siivouksessa, jotta saisit tilanteeseen helpotusta ja voisit pitää kodin hyvässä kunnossa vaivattomammin – jatka lukemista, jos tämä niin yleinen pulma koskettaa sinuakin!

Mitä hyötyä on siististä kodista?

nainen rentoutuu sohvalla

Ensinnäkin kannattaa käyttää hetki sen ajattelemiseen, miksi on parempi elää siistissä ja puhtaassa kodissa. Vaikka et kenties olekaan tästä vakuuttunut, asialla on tärkeä rooli mielialan kannalta.

Tässä on kolme päähyötyä siistissä kodissa elämisestä:

  • Pienempi riski saada sairauksia. Pölyn ja bakteerien kertyminen aiheuttaa monia tavallisia allergisia reaktioita ja muitakin ongelmia.
  • Parempi mieliala. Suurin osa meistä haluaisi elää järjestyksessä ja saada nauttia miellyttävistä tuoksuista ympäristössään. Tämä on alitajuista, mutta se vaikuttaa suuresti mielialaan ja aktiviteetteihin kotona.
  • Tämä on tapa harrastaa liikuntaa. Siivoaminen kuluttaa keskisuuren määrän energiaa, ja tämä on tietysti hyväksi keholle. Kun lopetat, tunnet helpotuksen ja tyydytyksen tunteen, sillä olet saanut kauan listalla olevan asian pois päiväjärjestyksestä.

Viisi tottumusta, joiden avulla siisteys kotona on helpompi toteuttaa

Katsotaanpa niitä käytännön tottumuksia, jotka tekevät kodin siistinä pitämisestä helpompaa.

Kuinka voit muuttaa omia tapojasi siten, että kotisi olisi paremmassa kunnossa?

Näillä helpoilla siivousta koskevilla ohjeilla saadaan aikaan suuri ero, vaikka niiden toteuttamiseksi tarvitaan vain pieniä päivittäisiä tekoja. Nämä pienet teot tekevät elämästä kotona paljon helpompaa.

1. Pidä lattiat puhtaina

lattian siivous

Jos käytät viisi minuuttia päivässä lattioiden puhdistamiseen, tulet huomaamaan kuinka kodin pitäminen kunnossa muuttuu paljon vaivattomammaksi. Sen sijaan että annat pölyn kerääntyä, puhdista lattiat päivittäin kostealla mopilla.

Jos lattiat eivät kuitenkaan tarvitse varsinaista siivousta, pyyhkäise vain kevyesti päästäksesi eroon kertyneestä liasta. Voit tehdä tämän joka päivä vaikka lounaan jälkeen.

2. Petaa sängyt

siisti makuuhuone

Kyllä, tiedämme, että moni inhoaa tätä tapaa syvästi. Sängyn petaaminen kunnolla voi kuitenkin olla hyvä apu, jos haluat pysyvän tunteen siitä että huoneesi on siisti.

On parasta tehdä tämä aamuisin pian sen jälkeen kun olet noussut. Jos voit, jätä ikkunat auki jotta saisit huoneen tuuletettua. Lakanat olisi hyvä pestä kerran viikossa kuumassa vedessä.

3. Säilytä vaatteet viikattuina tai ripustettuina

vaatteet siististi pinossa

Jos on jokin asia joka on syypää sotkuiseen kotiin, se on juuri se että vaatteita on sikin sokin joka paikassa. Jotta voisit välttää tätä ongelmaa, on hyvä alkaa pitämään vaatteet aina omilla paikoillaan.

Kun tulet kotiin, laita takki henkariin. Käytyäsi suihkussa, laita likaiset vaatteet pyykkikoriin. Jos olet vaihtanut vaatteet lähteäksesi illalla ulos, tai jos menet nukkumaan, laita vaatteet vaatekaappiisiNämä ovat pieniä asioita, mutta niillä on silti suuri vaikutus visuaalisessa mielessä kodissa viihtymiseen.

4. Siivoa suihku ja kylpyhuone joka päivä

siisti kylppäri

Vaikka suihkutilan siivoaminen voikin tuntua hiukan tarpeettomalta sen jälkeen kun on juuri käyty suihkussa, tämä tapa on todella tehokas.

Suihkun seinien puhdistamiseksi kannattaa käyttää apuna kangasta ja jotakin puhdistusainetta, jotta niihin ei pääsisi kertymään saippuaa ja hometta. Voit myös käyttää muutaman minuutin ennen kuin käyt suihkussa siihen, että siivoat vessan ja lavuaarin nopeasti.

Tulet huomaamaan, että jo pienellä vaivalla pystyt todella merkittävästi muuttamaan kylpyhuoneesi viihtyvyyttä.

5. Varaa siivoukselle aikaa perheen kanssa – joka päivä

perhe siivoaa yhdessä

Anna jokaiselle perheenjäsenelle oma tehtävä siivouksessa: astioiden pesu, roskien ulos vieminen, lemmikkien ruokkiminen tai lattioiden lakaiseminen. Jos elät yksin, yritä tehdä kaikki tämä siitä huolimatta, että siivoukseen kuluu enemmän aikaa.

Nämä ovat pieniä vastuita, jotka saavat kuitenkin aikaan suuren eron kotona. Ne myös auttavat lapsia oppimaan vastuunottoa, ja näin voitte koko perhe elää onnellisina yhdessä.

Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä vinkkinä vielä tämä: on tärkeää pitää mielessä, että mikään tämän jutun neuvoista ei tarkoita sitä, että tulisi ”elää siivotakseen”. Ei siis kannata mennä äärimmäisyyksiin!

Tässä on kyseessä rutiinin löytäminen sekä terveellisen ja miellyttävän ympäristön luominen. Asiasta ei tarvitse tehdä pakkomiellettä, vaan pelkkä johdonmukaisuus riittää, kun tavoitteena on siistimpi ja miellyttävämpi koti.

  • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
  • Casanova, V. (2011). Métodos de limpieza , desinfección y esterilización.
  • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.