Logo image
Logo image

8 helppoa vinkkiä kotitöiden keventämiseen

3 minuuttia
Moni meistä välttelee kasaantuneita kotitöitä viimeiseen asti. Vapaa-ajan harrastusten, työn tai opiskelun ja muiden aktiviteettien ohessa monelle ei juurikaan jää aikaa taikka energiaa epämiellyttäviin kodin askareisiin.
8 helppoa vinkkiä kotitöiden keventämiseen
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2019

Monille meistä kodin askareiden tarkoituksena on pitää kaikkein tärkein paikka eli koti puhtaana ja viihtyisänä, jonne on myös mukava palata pitkän työpäivän jälkeen. Onneksi kotitöiden taakan keventämiseksi on olemassa useita eri keinoja.

Jos stressaat usein alati kasaantuvista kodin askareista, joihin sinulla ei tunnu olevan aikaa tai et muuten pidä ollenkaan siivoamisesta, seuraavien vinkkien avulla voit saada hieman lisähelpotusta kotitöiden tekemiseen.

Vaikka tuskin mikään neuvo pysyy ratkaisemaan kotitöiden tuomia huolenaiheita kokonaan, on sinun näiden yksinkertaisten ja helppojen vinkkien avulla mahdollista säästää sekä aikaa että turhaa stressiä työläiden askareiden viimeistelyssä.

Vinkkejä kotitöiden keventämiseen

1. Käytä hyväksi kotisi säilytystiloja

Poissa silmistä, poissa mielestä, kuten sanontakin kuuluu. Ylimääräisten säilytyslaatikoiden hankkiminen voi auttaa sinua tuomaan kotiisi lisätilaa ja säilyttämään piilossa tavaroita kuten sanomalehtiä, kenkiä, lasten leluja, opiskelu- tai työmateriaaleja ja muita esineitä, joita käytät vain satunnaisesti.

Säilytyslaatikoiden ja muiden varastointiin tarkoitettujen apuvälineiden avulla vältät tilanteita, jossa turhia tavaroita jää lojumaan pitkin kotia, koska suunnitelmissasi on järjestää ne heti, kun sinulla on ylimääräistä aikaa (eli ei ainakaan lähiaikoina). Ylimääräisten esineiden varastointi tuo sinulle lisätilaa kotiisi, sekä helpottaa esineiden järjestämistä ja läpikäyntiä sitten, kun sinulla on siihen tarpeeksi aikaa.

2. Älä jätä vaatteita ympäriinsä

Some figure

Kotiin saavuttuasi pitkän työpäivän jälkeen viimeinen asia mitä haluat nähdä, ovat ympäri sekasortoista kotia lojuvat vaatteet. Olit miten väsynyt tahansa, paidan ja housujen viikkaaminen, takin ripustaminen naulakkoon ja kenkien säilyttäminen kenkälaatikossa tai kenkätelineessä vie sinulta vain muutaman hassun minuutin päivässä, mutta nostaa samalla huomattavasti kotisi viihtyvyyttä.

3. Esivalmistele vaatteet pyykkipäivää varten

Yksi kodin epämiellyttävimmistä askareista monille on valtavan likapyykkivuoren lajitteleminen. Likapyykin kasaantumisen välttämiseksi esivalmistele ja lajittele pyykit esimerkiksi valkoisiin, värillisiin ja hienopyykkiin. Vuorottele jo valmiiksi lajiteltujen pyykkien pesuja muutaman kolmen päivän välein, jolloin pyykkivuori ei pääse vahingossakaan kasvamaan ylitsepääsemättömän suureksi, eikä sen peseminen jää myöskään yhdelle päivälle.

4. Tiskaa astiat päivittäin

Some figure

Tiskaaminen on harvan suosikkipuuhaa, mutta valitettavasti se on osa kodin tärkeimpiä askareita. Kaikkein tehokkain tapa tiskien kasaantumisen välttämiseksi olisi astioiden tiskaaminen heti niiden käytön eli ruokailun tai ruoanlaiton jälkeen.

On kuitenkin ymmärrettävää, ettei tiskaaminen heti ruoanlaiton jälkeen aina onnistu ajanpuutteen tai väsymyksen takia. Tämä päivittäin nähtävä pieni vaiva maksaa itsensä kuitenkin nopeasti takaisin, sillä usko tai älä, helpompi sinun on tiskata muutama astia päivässä, kuin valtava tiskivuori kerran viikossa!

5. Siisti kotiasi hieman joka päivä

Kodin askareet ja siivoaminen ovat velvollisuuksia, joita emme voi välttää. Mikä siis olisi kätevämpää, kuin jakaa siivoaminen pienempiin osiin. Moni käyttää viikonlopun vapaa-aikansa kodin askareiden parissa, mutta sinä voit säästää vapaapäiväsi laatu-ajan mielekkäämpiin aktiviteetteihin siivoamalla kotiasi hieman joka päivä.

Siisti siis yhtenä päivänä vessa, toisena keittiö ja kolmantena makuuhuone. Kotisi tuskin tarvitsee perusteellista suursiivousta joka viikko ja varttikin päivässä riittää kodin pintapuoliseen siivoamiseen, jolloin säästät rutkasti aikaa viikonloppuina ja voit keskittyä paremmin itsellesi mieluisiin aktiviteetteihin.

6. Tuuleta kylpyhuonetta

Some figure

Kylpyhuoneen siivoamisen helpottamiseksi tuuleta se perusteellisesti jokaisen suihkun jälkeen. Näin kylpyhuone pysyy raikkaampana, eikä kosteus aiheuta epämiellyttäviä yllätyksiä, kuten hometta ja muita mikrobeja kodin perustuksiin.

Suosittelemme myös vaihtamaan käsisaippuan esimerkiksi pumppupullolliseen suihkusaippuaan, sillä käsisaippua voi jättää kaakeleihin ja muihin herkästi likaantuviin pintoihin epäesteettisiä tahroja.

Sinua voi myös kiinnostaa: Itsetehty kaura-hunajasaippua ihon kosteuttamiseen

7. Kuivaa pyykkisi huolellisesti

Aikaavievän pyykkäämisen lisäksi harva haluaa uhrata aikaansa vaatteiden silittämiseen. Yritä ripustaa vaatteet kuivumaan heti pesukoneen pysähtymisen jälkeen, sillä kosteat vaatteet ryppyyntyvät hyvin helposti. Ravistele pyykit kunnolla ennen pyykkinarulle ripustamista ja kiinnitä myös huomiota ripustustapaasi. Esimerkiksi housut tulisi kuivata aina nurinpäin, jotta myös housujen taskut kuivuvat kunnolla ja paidat taas tulisi ripustaa narulle paidanhelmasta aina kaulus alaspäin.

8. Turvaudu sitruunaan, etikkaan ja ruokasoodaan

Some figure

Olisitko uskonut, että omasta keittiöstäsi saattaa löytyä kaikki tarvittavat ainekset perusteelliseen siivoamiseen ja vieläpä edullisesti ja nopeasti? Sitruunan, etikan ja ruokasoodan yhdistelmällä voidaan saada aikaan ihmeitä ja ne sopivat erinomaisesti erittäin pinttyneiden ja likaisten pintojen kuten hanojen, kattiloiden, pannujen ja uunin puhdistamiseen.

Lopuksi

Yllä mainitut neuvot eivät valitettavasti poista sitä totuutta, että säännöllinen ja huolellinen kodin järjestäminen ja siivoaminen jää sinun vastuullesi. Näiden vinkkien tarkoituksena on kuitenkin auttaa sinua keventämään huomattavasti siivouspäivän tuomaa työtaakkaa, jolloin myös aikaa ja energiaa säästyy muihin miellyttävimpiin aktiviteetteihin.

Päivittäinen kodin siistiminen voi tuntua haastavalta, mutta todellisuudessa se voi toimia suurena apuna kotitöiden keventämisessä. Lopputuloksella voi olla suuri vaikutus niin mielialaasi kuin siihen, missä merkeissä aiot viettää vapaa-aikasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ubillus Lombeida, Carlos Andrés (2019). Propuesta para la fabricación y comercialización de un desinfectante que no posea químicos, a base de vinagre de manzana, bicarbonato y limón en la ciudad de Guayaquil. Universidad Católica de Santiago de Guayaquil. http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/13440
  • Molina Esquivel, Enrique. (2015). Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología53(1) Recuperado en 24 de mayo de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032015000100008&lng=es&tlng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.