Näin luot kotiisi aromaattisen puutarhan

Keittiö, terassi tai parveke toimivat hyvin aromaatisten kasvien viljelemisessä, joten miksipä et kokeilisi tätä ideaa itsekin?
Näin luot kotiisi aromaattisen puutarhan

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tuoksuvat kasvit ovat todella ihana lisä kotiin, ja ne kestävät sekä kylmissä että kuumissa ilmastoissa, eivätkä ne tarvitse erityisen ravinnerikasta maaperää kasvaakseen ja selvitäkseen pitkään. Nyt kerromme, kuinka voit luoda oman tuoksupuutarhan kotiisi hyvin vähällä vaivalla.

Nämä kasvit ovat oivallisia kun haluat luoda tunnelmaa tuoksuilla, ja lisäksi saat niillä sisustettua kauniisti.

Et tarvitse suurta määrää rahaa tai tilaakaan, ja tärkeintä on oikean paikan valitseminen jokaiselle yksittäiselle kasville, sillä niiden väri, koostumus ja tuoksu riippuvat tästä.

Jos olet haaveilut omasta tuoksupuutarhasta, jossa olisi lempiyrttejäsi tai muita aromaattisia kasveja, jatka lukemista, sillä nyt kerromme kaiken, mitä tarvitsee tietää näiden kasvien kasvattamisesta.

Oikean paikan valitseminen

yrtit ruukuissa

Kuten sanoimmekin, on hyvin tärkeää että osaat valita juuri oikeat paikat. Sijoita kasvisi niin, että ne ovat mahdollisimman kaukana saastelähteistä, kuten kaduista tai muuten täynnä liikennettä olevista kohdista.

Aurinko

Auringonvalo on monelle kasville välttämätön kasvun kannalta. Jotkut tarvitsevat useamman tunnin päivässä, kun taas toiset selviävät myös varjossa.

Jos suunnittelet omaa aromaattista puutarhaa kotiisi, valitse jokaiselle kasville juuri sille sopiva paikka. Näin jokainen saa oikean määrän auringonvaloa tai varjoa.

Voit istuttaa näitä kasveja milloin tahansa, mutta kannattaa välttää erittäin kuumia päiviä.

Tuuli

Aromaattiset kasvit ovat melko kestäviä karuissa ilmastoissa, olipa kyseessä sitten kuumuus tai kylmyys. Niitä tulisi kuitenkin aina suojata voimakkailta tuulilta.

Valitsemassasi paikassa tulisi olla viileyttä ja ilmankiertoa, mutta siellä ei saisi olla kovaa vetoa.

Oikean paikan avulla saat puutarhallesi tarpeeksi suojaa sekä tuulelta että äärimmäiseltä kylmyydeltä.

Maaperä

Aromaattiset kasvit voivat useimmissa tapauksissa elää ja kukoistaa myös niukasti ravinteita tarjoavassa maaperässä. Sen tulee kuitenkin olla hyvin kosteutta läpi päästävää.

Kun luot puutarhasi, tähtää ainakin 25 sentin syvyyteen, jotta saisit kasveillesi erittäin irtonaisen maaperän. Jos siinä ei ole ravinteita, joita kasvit tarvitsevat, voit käyttää luonnollista kompostimultaa.

1. Hiekkainen maaperä

maaperä

Koska tämän tyypin maaperä on hyvin kuivaa, on tärkeää antaa sille ravinteita, jotka auttavat sitä pitämään tallessa kosteutta. Voit käyttää seuraavia laatuja:

  • pintamaa
  • turve
  • matokomposti
  • lanta

2. Savimaaperä

Toisin kuin hiekkainen maaperä, tämä tyyppi sisältää liikaa vettä, mikä estää kasvien kasvua ja voi joskus jopa olla niille haitaksi.

  • On tärkeää käyttää luonnollista kompostimultaa, jotta nesteen kulkeutuminen helpottuisi.
  • Voit myös käyttää puhdasta hiekkaa tasapainottaaksesi saven koostumusta. Se auttaa myös antamaan juurille ilmaa.

3. Olkikate tai pehmusteet

Tämän tyyppinen maaperä tarjoaa monet hyödyt kasveillesi.

Levitä olkikatteet kompostimulla, soran ja mäntylastujen päälle juuri ennen istuttamista. Näin pystyt vähentämään tarvetta kastella kasvejasi, sillä saat säilytettyä kosteutta ja vähennettyä rikkaruohojen kasvua.

Milloin kasvit ovat valmiit?

yrtit pikku ruukuissa

Kannattaa kerätä aromaattiset kasvit talteen juuri oikeaan aikaan, eli sadonkorjuun aikaan.

  • Tämä on se ajanjakso, jolloin kasvissa on suurin määrä eteerisiä öljyjä, ravinteita ja myös voimakkain tuoksu.
  • Se, milloin tämän tulisi tapahtua, riippuu monista tekijöistä, kuten kasvin iästä ja sen oikeasta sadonkorjuun hetkestä.

Normaalisti jokaisella kasvilla on oma sadonkorjuuaikansa tietyssä kuussa, ja tämä menee seuraavalla tavalla:

  • maaliskuu: kapris
  • huhtikuu: voikukka
  • toukokuu: suolaheinä, kamomilla, persilja
  • kesäkuu: malva, rosmariini, salsa, timjami, tarragoni
  • heinäkuu: laakerinlehti, basilika, laventeli, kumina, minttu, oregano
  • elokuu: sipuli, valkosipuli, basilika, korianteri, persilja, selleri, meirami
  • syyskuu: kehäkukka, kapris, tilli
  • lokakuu: kataja, malva
  • marraskuu: laakerinlehti

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aznar Márquez, Juana y Navarro Ríos, M. J. (2014). EL HUERTO URBANO ECOLÓGICO: ESTUDIO DE LA INICIATIVA DE LA UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ (ELCHE, ESPAÑA). Actas Iberoamericanas ….

  • Hernandez, H. (2010). Pequeño manual de Plantas Medicinales. Huerto Medicinal, 1–80.

  • García-Nieto, L. P. (2000). Las plantas medicinales y aromáticas Una alternativa de futuro para el desarrollo rural. Boletín Económico de ICE, 29–40.
    https://doi.org/10.1073/pnas.1414143111

  • Molins, F. P. (2012). Plantas aromaticas, medicinales y condimentarias ecológicas, un mercado con futuro. Ae, 9, 20–21.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.