Logo image
Logo image

6 ajatusta, jotka muuttavat pelon motivaatioksi

4 minuuttia
Pidätteleekö pelko sinua saavuttamasta tavoitteitasi? Tässä artikkelissa annamme sinulle 6 keinoa kääntää pelko motivaatioksi.
6 ajatusta, jotka muuttavat pelon motivaatioksi
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kun mielessämme on päämäärä tai unelma, jonka haluamme täyttää, olemme täynnä positiivista motivaatiota. On kuitenkin monia hetkiä, jolloin usko omaan unelmaan tuntuu murentuvan ja negatiiviset ajatukset ja pelot täyttävät mielen estäen unelmien muuttamista toteen. Pelko on yksi ihmistunteiden vaikeimmista, sillä se estää meitä elämästä elämää täysillä, avoimina ja onnellisina. Tässä artikkelissa jaamme kanssasi kuusi positiivista ajatusta, jotka auttavat sinua muuttamaan pelon motivaatioksi muutamassa minuutissa.

Tämä polku ei ole helppo, mutta on tärkeää pystyä elämään pelotonta elämää omilla ehdoillasi.

Näin muutat pelon motivaatioksi

1. Pelko ei synny pelkästään ympäristöstä. Pelko löytyy myös mielestä ja se aiheutuu yrityksistämme ennustaa tulevaa.

Some figure

 

Kuinka monta kertaa pelko on lamaannuttanut sinut täysin? Tunnistat ehkä tilanteen: sepität itsellesi pahimman mahdollisen reaktion tai lopputuloksen jollekin asialle, jota havittelet tai kaipaat. Et ole vielä edes tehnyt päätöstäsi, mutta olet jo kuvitellut mielessäsi kaiken menevän pieleen ja märehdit mahdollisia negatiivisia tuloksia. Täytettyäsi mielesi negatiivisilla ajatuksilla luovut koko projektista, sillä olet liian peloissasi.

Joskus oma mieli on pahin vihollinen, ja jotta voimme muuttaa pelon motivaatioksi, on tärkeää ensin poistaa negatiivisen ajattelun kehä mielestä. Tämän lisäksi on tärkeää kehittää kykyä tehokkaaseen päätöksentekoon, ja välttää sitä, että annamme pelkojemme johdatella meitä.

Älä anna menneisyyden kokemusten tai tapahtumien, tai ylivilkkaan mielikuvituksesi pelästyttää sinua niin perinpohjaisesti, että päätät jättää jonkin tärkeän asian tekemättä.

Suositeltua lukemista: 5 keinoa motivoitua vaikeina kausina

2. Minun on otettava riskejä, ei pelättävä epäonnistumista

Some figure

 

Kun ymmärrät sen, että joskus elämässä onnistuu ja toisinaan epäonnistuu, pystyt suhtautumaan elämän eri vaiheisiin rakentavasti ja vähemmällä stressillä.

Pelkojensa vankeina elävät ihmiset tekevät vain harvoin virheitä, mutta he eivät myöskään kykene kehittymään ja kasvamaan elämässä. Virheet ovat osa elämää ja ne auttavat meitä liikkumaan eteenpäin, selkiyttämään meille sitä, mikä meille todella on tärkeää. Jos et ole koskaan epäonnistunut, et ehkä ole oppinut kaikkea sitä, joka tekee sinusta paremman ihmisen tai päässyt siihen pisteeseen, jossa olet nyt.

Ei ole ehkä helppoa sulattaa tätä, mutta on tärkeää ymmärtää, että syvällä sisimmässämme saamme epäonnistumisesta jotakin: opimme jotain sellaista, joka auttaa meitä tulevaisuuden koitoksissa.

Älä pelkää epäonnistumista, vaan liiku rohkeasti asiasta toiseen.

3. Pelko muuttaa mahdolliset ystävät tuntemattomiksi ihmisiksi

Pelko estää meitä tekemästä uusia asioita. Kun koemme pelkoa, sulkeudumme muilta ja jäämme paitsi tilanteista, joissa voimme oppia tuntemaan uusia ihmisiä. Oletko yksi niistä ihmisistä, joka ei koskaan juttele tuntemattomille? Kartatko työpaikan taukohuonetta, sillä pelkäät joutuvasi juttelemaan puolituntemattoman työkaverin kanssa? Jos näin on, suosittelemme astumaan ulos mukavuusalueelta ja aloittamaan keskustelun rohkeasti.

Joskus vieraiden ihmisten kanssa yhteisen sävelen löytäminen voi olla vaikeaa. On kuitenkin mahtavaa, miten monia upeita ihmisiä voit tavata, jos vain annat siihen mahdollisuuden. Sinun ei tarvitse luottaa sokeasti muihin ja yrittää saada väkisin uusia kavereita ihmisistä, joiden kanssa sinulla ei ole mitään yhteistä, mutta anna itsellesi mahdollisuus vapautua pelosta ja saada rikkautta elämään muiden ihmisten välityksellä.

Muista, että menestyksekkäät ihmiset yrittävät aina tavata uusia ihmisiä ja rakentaa uusia suhteita.

4. Ne, joilta puuttuu rohkeus ottaa riskejä, eivät saavuta elämässä mitään

Some figure

 

Riskien ottaminen riippuu asenteesta. Kehittävään asenteeseen kuuluu aimo annos rohkeutta.

Kun pelkäät ja annat pelon kontrolloida sinua, rohkea puolesi kutistuu ja annat ylivallan peloillesi. Tuloksena on tilanne, jossa pelkosi kasvavat lumipallon tavoin ja pian et uskalla tehdä enää mitään tavallisesta poikkeavaa. Paras vastalääke tähän on puhdistaa mielesi kaikista niistä nalkuttavista ajatuksista, jotka jahtaavat sinua. Tämä auttaa sinua tekemään oikeita päätöksiä.

On helppoa antaa pelon kontrolloida tekemisiäsi. Jos annat tämän tapahtua, suljet itseltäsi pois kaikki mahdollisuudet kasvuun ja hyvinvoinnin lisäämiseen.

Suositeltua lukemista: Ota riski ja elä intensiivisesti

5. Pelosta irti päästäminen riippuu asenteesta, ei kyvystä

Saatat olla hyvin valmistautunut, omaat kaikki tarvittavat tutkinnot ja olet lukenut paljon työhaastattelua varten. Tästä huolimatta saatat tuntea pelkoa. On täysin normaalia tuntea jännitystä ja pelkoa tilanteissa, jotka ovat epävarmoja. Normaalia ei kuitenkaan ole se, että annat pelon johdatella sinua ja estää sinut nauttimasta elämäsi parhaista hetkistä.

Jos olet yksi niistä ihmisistä, joka uskoo, että kunnollinen valmistautuminen tai kyvykkyys tarkoittaa sitä, ettei pelkoja ole, olet väärässä. Jokainen uusi mahdollisuus ja tilanne elämässä aiheuttaa pelkoa ja jännitystä.

Jos kuvittelet, että muut ihmiset, joiden elämä vaikuttaa helpolta ja kadehdittavalta, eivät koskaan koe pelkoa, olet väärässä. Jokainen ihminen jännittää ja pelkää epäonnistumista, tärkeintä on se, miten siihen suhtautuu.

6. Älä anna epäilysten estää sinua tekemästä päätöstä

Jos haluat tehdä jotain uutta elämässäsi, kenties vaihtaa työpaikkaa, aloittaa uuden parisuhteen, lähteä matkalle tai tehdä suuren sijoituksen, tulet varmasti kokemaan pelkoja ja epäilyksiä.

Näissä tapauksissa on tärkeää analysoida tilanteen hyödyt ja haitat. Analysointi auttaa sinua näkemään koko tilanteen realistisesti ja pystyt tekemään itsellesi oikean päätöksen tämän analyysin pohjalta. Samalla järkeistät pelkosi, ja ymmärrät, etteivät ne voi pysäyttää sinua.

  • Muuttaaksesi pelon motivaatioksi, on sinun ensin ymmärrettävä, mistä pelko kumpuaa.
  • Tämän jälkeen voit listat asiat, joita saavutat kun et välitä peloistasi ja saat haluamasi. Listaa myös asiat, jotka menetät.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cofer CN. Motivacion y emocion. Desclee BrouwerBiblioteca Psicol. 1976.
  • Garrido Gutierrez I, Rojo Calvo C. Motivacion, Cognicion y Rendimiento. Rev Psicol Gen y Apl. 1996.
  • Motivacion C DE. Motivacion. ARTICULO. 2000.
  • Núñez, J. C. (2009, September). Motivación, aprendizaje y rendimiento académico. In Trabajo presentado en el X Congresso Internacional Galego-Português de Psicopedagogia. Braga, Portugal (pp. 41-67).
  • Moreno, P. J. (2002). Superar la ansiedad y el miedo. Desclée de Brouwer.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.