Menestyvän ihmisen 5 jokailtaista tottumusta

7 huhtikuun, 2019
Lukeminen ennen nukkumaanmenoa auttaa unohtamaan stressin, rentoutumaan paremmin ja nukahtamaan helpommin. Sulje elektroniset laitteet vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa. 

Menestys työelämässä ei niinkään määrittele elämän laatua, mutta henkilökohtainen menestys elämässä kyllä. Kun noudatat näitä luettelemiamme menestyvän ihmisen yksinkertaisia tapoja joka ilta ennen nukkumaanmenoa, elämästäsi tulee täydempää ja opit nauttimaan asioista, joilla todella on merkitystä!

1. Kuinka monta tuntia unta tarvitset, jotta heräät virkeänä?

Vastaus vaikuttaa aluksi yksinkertaiselta. Olemme kaikki kuulleet useasti, että ihminen tarvitsee 8 tuntia unta saadakseen kunnollisen levon.

Mutta todellisuudessa emme ole kaikki samanlaisia, ja täten myös unentarpeemme on erilainen. Joillekin 6 tuntia unta on riittävästi, jotkut taas tarvitsevat 9 tuntia, ja näin ollen 8 tuntia on keskimääräinen luku.

menestyvän ihmisen rutiineihin kuuluu rauhallset aamut

Vain sinä itse tiedät, kuinka monta tuntia unta tarvitset tunteaksesi itsesi aamulla virkeäksi. Tätä silmällä pitäen sinun tulisi asettaa itsellesi tietty nukkumaanmenoaika. Tarvitsetko 7 tuntia unta? Siinä tapauksessa sinun tulisi mennä nukkumaan 10 tai 11 aikaan, riippuen tietenkin siitä, milloin sinun tulee aamulla herätä.

Kannattaa myös pitää mielessä, että tutkimusten mukaan ei ole hyvästä kiirehtiä aamuisin, eli esimerkiksi herätä kellonsoittoon seitsemältä ja lähteä ulos ovesta kello 7:30. On parempi herätä, syödä aamiainen kaikessa rauhassa, käydä suihkussa ja lähteä kotoa rauhallisin mielin.

Aikaisempi herääminen voi siis tehdä loppupäivästä paremman.

2. Lukeminen ennen nukkumaanmenoa

menestyvän ihmisen rutiineihin kuuluu lukeminen

Haluamme alleviivata, että lukeminen ennen nukkumaanmenoa on terveellinen tapa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että 15 minuutin lukeminen ennen nukkumaanmenoa lievittää stressiä. Koska lukeminen on rentouttavaa, se vähentää hermostuneisuutta ja auttaa meitä nukahtamaan nopeammin.

Pidä kuitenkin mielessäsi, että ei ole hyvä lukea tietokoneen tai tabletin ruudulta. Elektronisten laitteiden valo pitää meidät vireystilassa sen sijaan, että rentoutuisimme. Turvaudu siis oikeaan, paperisivuiseen kirjaan.

3. Miten olisi kävelylenkki?

Lenkkipolulla

Onko asuinalueellasi hyvät mahdollisuudet pienille kävelylenkeille? Onko alue turvallista ja hyvin valaistua? Jos löydät lenkkiseuraa, sitäkin parempi. 15-20 minuutin kävelylenkki lisää veren happipitoisuutta sekä auttaa rentoutumaan ja näkemään asiat toisesta vinkkelistä, ja nostaa näin hyvänolon tunnetta.

Kävelylenkki on loistava tapa saada ajatukset järjestykseen ja löytää perspektiiviä ongelmille. Joskus tämän kaltainen rentoutuminen voi tuoda pintaan yhtäkkistä luovuutta tai uusia ideoita.

Näin tapahtuu usein menestyville henkilöille, kuten esimerkiksi Bill Gatesille. Käy lyhyellä kävelyllä ennen nukkumaanmenoa ja huomaa, kuinka hyväksi se tekee olosi.

4. Vietä enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa

menestyvän ihmisen perhe-elämä kukoistaa

Perhe ja ystävät ovat elämämme johtava voima, energia, joka tuo meille onnellisuutta. Aika perheen tai ystävien kanssa ennen nukkumaanmenoa on olennaista hyvän elämän kannalta. Illallinen ystävien kanssa, leikkiminen lasten kanssa tai suihku puolison kanssa…

Nämä asiat ovat ilmaisia, ja saavat aikaan hyvänolon tunnetta. Ajan viettäminen ystävien ja perheen kanssa on elämänlaadun kannalta yhtä tärkeää kuin hengittäminen.

5. Suunnittele seuraava päivä

Tytön ideat

Miten seuraavan päivän suunnittelu ennen nukkumaanmenoa voi auttaa sinua? Seuraavan päivän visualisointi auttaa sinua asettamaan tavoitteita elämällesi sekä rajoja sille, mitä pystyt tai et pysty tekemään. On hyvä muistuttaa itse itseämme siitä, keitä me olemme ja mikä on tarkoituksemme.

Tulevan päivän visualisointi on yleinen menestyvän ihmisen käyttämä taktiikka. Muista kuitenkin olla realistinen, äläkä aseta itsellesi liian monia tavoitteita.

Kiinnitä huomiota pieniin asioihin

onnellinen pari

Ja pidä mielessä, että onni löytyy pienistä asioista: kun esimerkiksi kieltäydyt lähtemästä työkaverin kanssa lasilliselle töiden jälkeen, on sinulla aikaa mennä leikkipuistoon lastesi kanssa. Kaikki on omista valinnoista kiinni.

Nämä ohjeet eivät pelkästään auta menestymään yksityiselämässä, vaan ne myös auttavat saamaan elämästä enemmän iloa irti.

  • Pidä mielessä, että se mitä teet ennen nukkumaanmenoa voi vaikuttaa terveyteesi. Sinun tulisi syödä kevyt illallinen vähintään pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Laatuaika ystävien ja perheen kanssa rikastuttaa tunne-elämääsi.
  • Pieni kävelylenkki tai lämmin kylpy on hyvä tapa rentoutua.
  • Lukeminen ennen nukkumaanmenoa lievittää stressiä.

Näitä helppoja vinkkejä noudattamalla voit tulla hieman onnellisemmaksi. Oletko valmis parantamaan elämänlaatuasi – ota arkeesi nämä menestyvän ihmisen rutiinit!

Cooke-Davies, T. (2002). The “real” success factors on projects. International Journal of Project Management. https://doi.org/10.1016/S0263-7863(01)00067-9 Mindset: the new psychology of success. (2013). Choice Reviews Online. https://doi.org/10.5860/choice.44-2397 Seibert, S. E., Grant, J. M., & Kraimer, M. L. (1999). Proactive personality and career success. Journal of Applied Psychology. https://doi.org/10.1037/0021-9010.84.3.416