Logo image
Logo image

10 yleistä syytä hiustenlähtöön

3 minuuttia
Epäterveellisestä ruokavaliosta stressaaviin tilanteisiin: hiustenlähtö voi johtua monista eri syistä. Meidän tulisi tunnistaa ne voidaksemme käsitellä omalla kohdallamme mahdollisesti tapahtuvaa hiustenlähtöä oikealla tavalla.
10 yleistä syytä hiustenlähtöön
Viimeisin päivitys: 03 joulukuuta, 2018

Joka kerta kun käyt suihkussa, saatat olla huolissasi siitä että voit kaljuuntua… Ja entäpä sitten harjaasi kiinni jääneet hiukset?! Hiustenlähtöön on selviä syitä, ja voit ottaa niistä nyt selvää.

Vaikka onkin normaalia menettää muutama hiussuortuva joka päivä, lakkaa se olemasta “ok” silloin kun huomaat suuria hiustukkoja suihkun lattialla, harjassa tai tyynyllä.

Tässä artikkelissa kerromme joitakin syitä siihen, miksi hiukset saattavat pudota.

Milloin hiustenlähtö on normaalia?

Joistakin ihmisistä voi olla kauheaa menettää hiuksiaan. Meidän tulisi kuitenkin tietää, että se ei ole aina “paha” asia ja asia josta meidän pitäisi stressata. On normaalia menettää noin 50-100 hiusta päivässä.

Hiustenlähtö on fysiologista, sillä hiukset käyvät läpi eri vaiheita: kasvun, välivaiheen ja putoamisen. Ymmärtäessämme nämä vaiheet, meidän pitäisi myös ymmärtää, että kun hius irtoaa päänahasta, se “jättää tilaa” uusille, terveille hiuksille.

Tämä muutos on luonnollista ja useimmissa tapauksissa irronneet hiukset korvataan.

Sen lisäksi meidän pitäisi myös pitää mielessä, että tiettyinä aikoina vuodesta meillä saattaa olla enemmän tai vähemmän hiustenlähtöä. Menetämme esimerkiksi enemmän hiuksia alkusyksystä.

Meidän ei siis pitäisi olla huolissamme tai aloittaa toimenpiteitä sen suhteen minkä verran hiuksia harjaamme jää, vaan ennemminkin sen suhteen miltä päänahkamme näyttää.

Jos siinä on esimerkiksi “kaljuja läikkiä”, joissa hiukset eivät kasva tai jos hiusten tuuheus on näkyvästi vähentynyt, tulisi meidän huolestua.

Lue myös: Kiiltävät hiukset – 5 vinkkiä

Kymmenen tavallista syytä hiustenlähtöön

Normaalin hiustenlähdön tai vuodenaikojen vaihtelun lisäksi meidän tulisi muistaa, että on myös joitakin muita tekijöitä, jotka lisäävät hiustenlähtöä:

1. Huono ruokavalio

Some figure

Rajoittavat dieetit, aterioiden väliin jättäminen (varsinkin aamiaisen) sekä liian nopeasti syöminen ovat joitakin hiustenlähdön sekä muiden terveysongelmien pääaiheuttajia.

Huono ruokavalio vaikuttaa sekä sisäiseen että ulkoiseen terveyteemme, mikä on syy siihen miksi meillä saattaa olla tummentunut ihonsävy ja heikot kynnet.

2. Anemia

Veren raudanpuute voi myös johtaa hiustenlähtöön.

Kuukautisten aikana naisilta puuttuu usein rautaa ja he saattavat menettää enemmän hiuksia. Anemiasta kärsivät ihmiset kokevat jotakin samankaltaista.

3. Farmaseuttisten lääkkeiden käyttö

Some figure

Hiustenlähtö on yksi monien lääkkeiden sivuvaikutuksista. Kiinnitä tarkasti huomiota siihen, varsinkin jos lääkkeesi sisältävät beetasalpaajia, hepariinia, amfetamiinia tai levodopaa.

4. Kemikaalien käyttö

Tietyt tuotteet, kuten hiusvärit tai kemialliset suoristajat, sisältävät terveydelle vahingollisia aineita (muun muassa ammoniakkia), jotka heikentävät hiustuppia ja saavat ne irtoamaan nopeammin.

Jos sinulta lähtee paljon hiuksia, kannattaa sinun ehkä miettiä värjäyksen lopettamista tai sen asteittaista lopettamisesta.

5. Hormonimuutokset

Some figure

Kuukautisten aikana tapahtuvan raudanpuutteen lisäksi meidän tulee lisätä raudansaantia myös muina aikoina, kun hormonit ovat “kapinallisia” ja niillä on valta päänahastamme.

Samaa voidaan sanoa myös seuraavissa tilanteissa: raskaus, synnytys, vaihdevuodet ja jopa jotkin sairaudet tai hoidot, joissa hormonitasot muuttuvat (esimerkiksi hedelmällisyyshoito).

6. Kilpirauhasongelmat

Kun kilpirauhanen ei toimi tavalla jolla sen pitäisi ja kun se toimii normaalia hitaammin, on sillä monia vaikutuksia terveyteemme.

Yksi noista vaikutuksista on hiustenlähtö. Kilpirauhasongelmat eivät kuitenkaan johda “kaljuihin läikkiin” tietyillä alueilla, vaan ennemminkin kokonaisvaltaiseen hiustenlähtöön.

Saatat huomata hiuksia suihkun lattialla, harjassa tai tyynyllä.

7. Stressi

Some figure

Arkipäiväiset ongelmat, velvollisuudet, työn kasaantuminen, äkilliset muutokset… nämä voivat kaikki aiheuttaa stressiä. Stressi voi johtaa useisiin seurauksiin, kuten hiustenlähtöön.

Hiustenlähtöä voi esiintyä kuukausia stressaavan aikakauden tai tilanteen jälkeen. Saatamme huomata enemmän irronneita hiuksia kun meidän täytyy ottaa vastuu lisävelvollisuuksista (kuten vuosikatsauksen tekemisestä) tai tärkeästä tapahtumasta (muutosta, häistä…).

8. Liian rajut otteet

Hiuksia täytyy kohdella tietyllä tapaa estääksesi niitä lähtemästä.

Jos pidämme usein liian tiukkoja kampauksia, pinnejä ja ponnareita, jos käytämme hiustensuoristajaa tai hiustenkuivaajaa tai jos nukumme poninhännän kanssa, on hyvin todennäköistä, että hiuksistamme tulee vahingoittuneet ja heikot.

Ole siis varovainen muovisten harjojen käytössä, joissa on terävät ja tiheät piikit, sillä ne vahingoittavat hiusta ja saavat hiuksia irtoamaan jokaisen harjanvedon myötä.

Lue myös tämä artikkeli: Luonnolliset, kiiltoa lisäävät hiusnaamiot

9. Masennus

Some figure

Usko tai älä, mutta ahdistuksen tunteet, masennus tai heikko itsetunto voivat myös vaikuttaa fyysiseen ja esteettiseen terveyteemme.

Monet hiuksiin liittyvät ongelmat ovat usein trauman tai henkisen kivun laukaisemia, joista emme ole vielä toipuneet.

10. Vuodenaika

Vaikka olemmekin kehittyneet huomattavasti esi-isiemme ajoilta, on meillä silti vielä joitakin yhteisiä asioita. On kehon normaali reaktio sopeutua ympärillä tapahtuviin ilmastonmuutoksiin.

Huomaat tämän prosessin lemmikkisi turkissa: lemmikistäsi saattaa lähteä enemmän karvoja joidenkin vuodenaikojen aikana, mutta sen ehkäisemiseksi ei ole mitään tarvetta hoitotoimenpiteisiin.

Karvanpoiston avulla ne pysyvät viileinä kesällä ja lämpiminä talvella. Ihmiskeholla on samankaltainen järjestelmä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.