Milloin päänsäryt ovat vakavia?

joulukuu 23, 2016
Kun päänsäryistä tulee toistuvia ja ne estävät ihmistä tekemästä päivittäisiä askareitaan, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Näin voidaan tehdä tarvittavat kokeet vakavien ongelmien poissulkemiseksi.

Päänsärky on normaali ilmiö ihmisen elämässä. Se on silti häiritsevä ”vihollinen”, joka useimmiten onneksi menee ohitse ilman mitään vakavampia haittoja.

Monelle tämä epämukavuus voi kuitenkin olla niin halvauttava asia, että kipulääkkeen ottaminen tai kunnollisen levon saanti eivät tuota tarvittavaa lievitystä kyseiseen vaivaan.

Päänsärky onkin monen kohdalla vaikea ongelma, ja migreenit ovat kroonisia päänsärkyjä, jotka vaikuttavat suuresti ihmisen elämänlaatuun.

Milloin sitten päänsäryistä tulisi alkaa huolestua? Voiko tällainen särky olla oire jostakin vaarallisemmasta sairaudesta? Milloin siinä on kyseessä jokin sellainen ongelma, joka tulisi ottaa huomioon?

Koska tieto on aina ihmisen paras ase terveyttä ajatellen, seuraavaksi haluamme kertoa kolmesta tärkeimmästä piirteestä, jotka liittyvät päänsärkyihin ja joista kannattaa ehdottomasti olla tietoinen. Jatka lukemista, jotta voit arvioida tilannettasi paremmin!

Päänsärky – mitä tulisi ottaa huomioon sen vakavuuden arvioinnissa?

Naisen päätä särkee

Harvardin yliopistossa tehtiin kiintoisa tutkimus päänsäryistä. Ensinnäkin on niin, että pelkojen ja huolten lievittämiseksi kannattaa muistaa, että lähes 95 % tämän kivuliaan ilmiön tapauksista ei viittaa mihinkään vakaviin sairauksiin.

Tästä huolimatta osa päänsäryistä saa aikaan halvaannuttavan olon. Muista myös, että sellaiset sairaudet kuten migreeni, punahukka (SLE), masennus ja niveltulehdus ovat päänsärkyyn yhteydessä olevia tiloja.

Kukaan ei kuole pelkästään päänsäryistä johtuen, mutta ihmisen elämänlaatu tulee kyllä vähenemään. Pimennetyissä huoneissa päänsäryn vuoksi koetut ajat kuuluvat luokkaan ”sosiaalisesti näkymättömät sairaudet”.

Päänsäryt tuovat mukanaan erittäin monimutkaisia tilanteita. On kuitenkin elintärkeää tietää, missä vaiheessa päänsärky tai migreeniksi oletettu ongelma on tavallinen ja haitaton, ja missä vaiheessa kyseessä on jokin vakavampi asia.

Katsotaan nyt kolmea ominaisuutta, jotka olisi tärkeää ottaa huomioon päänsäryn vakavuutta arvioitaessa.

1.  Milloin päänsäryistä tulisi huolestua?

Harvardin yliopiston edellä mainitussa tutkimuksessa käsiteltiin tiettyjen ominaisuuksien sarjaa, ja näitä tekijöitä tulisi aina etsiä silloin, kun sinä itse tai joku lähelläsi kärsii voimakkaasta päänsärystä.

Ota huomioon nämä asiat:

 • Tunnet äkillisen muutoksen päänsäryissäsi. Tämä tarkoittaa sitä, että johonkin ajankohtaan asti tunsit terävää kipua, joka meni ohitse kipulääkkeillä, ja nyt se ei enää väisty. Tällöin tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.
 • Tulisi pyytää apua myös silloin, jos koet ilmiötä, joka tunnetaan nimityksellä ”elämän pahin päänsärky” (tämä on oire halvauksesta).
 • Jos kipu lisääntyy kun yskit tai liikut, tämä on myös epänormaali oire.
 • Tulisi miettiä, estääkö kipu sinua tekemästä päivittäisiä askareitasi.
 • On ihmisiä, jotka tulevat aggressiivisiksi tai ärtyneiksi, kun heillä on päänsärkyä. Tämäkin on epänormaali asia.
 • Ole hyvin varuillasi, jos päänsärkyä ilmenee kuumeen ja niskan jäykkyyden yhteydessä.
 • Jos sinulla on myös vaikeuksia nähdä ja puhua, tunnet olosi heikoksi, sinua pyörryttää, tai jos silmäsi verestävät, tulisi heti mennä ensiapuun.
 • Lääkärit myös varoittavat siitä, että on epänormaali oire, jos kipua ilmenee äkillisesti yön aikana.
 • Jos olet saanut iskun päähäsi, ja mikäli kipu ei katoa, sinun tulisi mennä heti ensiapuun.

2. Päänsäryt ja halvaus

Luurangon päätä särkee

Fakta on se, että halvaus on huolenaiheena eniten juuri silloin, kun päänsärky on yksi oireista. Halvaukset ilmenevät sekä nuorilla että vanhemmilla henkilöillä, ja niitä koskien ei koskaan ole liiallista muistaa nämä seuraavat kuusi merkkiä hätätilanteesta:

 • Tunnet äkillisesti voiman vähentymistä toisella puolella kehoasi: käsivarressa, jalassa tai toisella puolella kasvojasi.
 • Kuten jo aikaisemmin sanoimmekin, myös elämäsi pahimman päänsäryn kokeminen on hälyttävä oire.
 • Samoin on se, jos ihmisellä on voimakasta kihelmöintiä kasvoissa, käsivarressa tai jalassa (toisella puolella kehoa).
 • Menetät näkösi toisessa silmässä.
 • Sinulla on vaikeuksia puhua tai saada itsesi ymmärretyksi.
 • Koet pyörrytystä, epätasapainoa tai et pysty pitämään itseäsi tasapainossa – tämä on tavallinen oire siitä, että halvaus tulee tapahtumaan.

”Paholainen” päänsäryn muodossa

Naisen päänsäryt

Kaikki tietävät, että migreeni ja jännittyneisyydestä johtuvat päänsäryt ovat kivuliaita, mutta neurologien ja niiden potilaiden mukaan, jotka seuraavista päänsäryistä ovat kärsineet, niin sanotut sarjoittaiset päänsäryt ovat niitä kaikkein pahimpia. Muita nimityksiä tämän tyyppiselle päänsärylle on Hortonin syndrooma sekä Bing-Hortonin neuralgia.

On tavallista tästä ongelmasta kärsittäessä, että ihminen pelästyy ja ajattelee ”jonkin pahan” olevan tapahtumassa. Kyseessä ei kuitenkaan onneksi ole vakava tila.

Tämän tyyppinen päänsärky on silti kivulias, ja se voi saada henkilön elämän pysähtymään muutaman tunnin ajaksi, mutta siitä huolimatta se ei ole merkki mistään taustalla olevasta vakavasta sairaudesta.

 • Sarjoittaisista päänsäryistä kärsii 1 % ihmisistä, ja etenkin miehet.
 • Kyseessä on intensiivinen ja halvaannuttava kipu, joka voi kestää 15-90 minuuttia, ja tätä voi ilmetä monta kertaa päivässä.
 • Kyseinen sairaus on yhteydessä pieniin ongelmiin aivojen hypotalamuksessa ja ihmisen vuorokausirytmissä. Joskus henkilön elämäntyyli, stressi, unenpuute tai työ yhdistyvät siten, että tuloksena on tämän tyyppinen päänsärky.

Loppupäätelmänä voidaan sanoa, että päänsäryssä on lähes aina kyse jostakin ei-vakavasta asiasta, ja se liittyykin useimmiten uupumukseen, jännittyneisyyteen tai jopa hormonaalisiin muutoksiin.

Jos päänsärky alkaa kuitenkin vaikuttaa arkirutiineihisi, tai mikäli siihen liittyy muita oireita (kuten niitä, jotka olemme kuvanneet tässä artikkelissa), sinun tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin oikeanlaisen diagnoosin saamiseksi.

Näissä tapauksissa päänsärky on oire jostakin sellaisesta, josta ihmisen tulisi terveytensä kannalta ehdottomasti olla tietoinen.

UUTISIA VERKOSSA