Logo image
Logo image

Mitkä lääkkeet voivat aiheuttaa painonnousua?

3 minuuttia
Valmistautuessasi ottamaan lääkkeitä jotka aiheuttavat painonnousua, on parasta tehdä sydän- ja verisuoniharjoituksia sekä pitää yllä tasapainoista ruokavaliota.
Mitkä lääkkeet voivat aiheuttaa painonnousua?
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nouseeko painosi etkä tiedä miksi? Ehkä käytät joitakin lääkkeitä, joilla on sellainen sivuvaikutus. Jotkin lääkkeet saattavat nimittäin aiheuttaa painonnousua ja se on paljon yleisempää kuin saatat kuvitella.

Oli tapaus millainen tahansa, ja kuten aina kun on kyse jostakin hyvin herkästä asiasta, älä lopeta lääkkeidesi ottamista neuvottelematta siitä ensin lääkärisi kanssa. On tapoja tulla toimeen tämän sivuvaikutuksen kanssa riskeeraamatta omaa terveyttään.

Sinun hyvinvointisi on tärkeämpää kuin kokosi.

Tässä tapauksessa on parasta tehdä sydän- ja verisuoniharjoituksia sekä pitää yllä tasapainoista ruokavaliota. Voit jopa mennä ravintoterapeutille, joka suunnittelee tilanteeseesi sopivan ruokavalion.

Se on erittäin hyvä ajatus, sillä se tutustuttaa sinut ruokiin, jotka voivat auttaa sinua suojaamaan itseäsi terveysongelmilta.

Katsotaan siis mitkä lääkkeet ovat huonoja vaa’an lukemien kannalta.

Mitkä lääkkeet voivat aiheuttaa painonnousua?

1. Antihistamiinit

Some figure

Jokainen allergioista kärsivä on varmasti kuullut niistä. Niitä käytetään neutralisoimaan histamiinin vaikutusta, joka on syynä allergisiin reaktioihin. Allergioista kärsivillä ihmisillä on todennäköisesti niitä mukanaan koko ajan.

Vaikka ne toimivat ja ihmiset ovat kiitollisia niistä, väittävät monet että käytettyään niitä muutaman kuukauden ajan heidän painonsa alkaa nousta. Näin tapahtuu, koska histamiini vähentää ruokahalua. Sen tuloksena nämä lääkkeet neutralisoivat tuota vaikutusta, eli nälän tyydyttäminen on paljon vaikeampaa.

Näin ollen on siis parasta syödä ruokia jotka täyttävät hyvin mutta joissa on vähän kaloreita, kuten viherkasviksia ja vähäsokerisia hedelmiä.

2. Masennuslääkkeet

Some figure

Kaikki nämä lääkkeet eivät toimi samalla tavalla, mutta ne joista tulisi olla eniten huolissaan ovat serotoniinin palauttamisen estäjät, kuten Prozac. Miksi niin tapahtuu? Nämä lääkkeet voivat tehdä sinusta ylipainoisen, koska tunnet energiatasosi olevan alhainen.

Kun näin tapahtuu, pyytävät aivot meitä tekemään jotakin ratkaistakseen sen. Siten on yleistä syödä hiilihydraatteja sekä tuotteita, jotka sisältävät paljon glukoosia. Jos on myös hyvin vaikeaa pitää yllä fyysistä aktiivisuutta, tulevat kilot takuuvarmasti.

Sinulla täytyy siis olla suuri tahdonvoima hallitaksesi himojasi sekä harrastaaksesi liikuntaa.

3. Korkeaa verenpainetta hoitavat lääkkeet

Some figure

Tämä on hyvin samankaltainen tapaus kuin yllä. Näiden lääkkeiden toimintatapa perustuu siihen, että ne vähentävät painetta jolla sydän pumppaa verta, sillä korkea verenpaine on huono asia sekä lihaksille että terveydelle yleensäkin.

Siitä syystä verenpainelääkkeet voivat myös hidastaa kehon eri toimintoja, koska verellä on niin suuri merkitys niille. Aineenvaihdunta on yksi vaikutuksen alaisena olevista toiminnoista. Jotkut lääkärit itse asiassa määräävät samalla diureettisia lääkkeitä hillitäkseen tätä vaikutusta.

On kuitenkin hyvä tutustua myös ruokiin, jotka edistävät ruoansulatusta.

4. Kortisonit

Some figure

Nämä ovat yksiä tehokkaimpia tulehduksen vastaisia lääkkeitä joita on olemassa. Niitä määrätään reumaan, astmaan ja jopa syöpäpotilaille. Ja huolimatta niiden tehokkuudesta, voivat ne myös lihottaa.

Tämä negatiivinen sivuvaikutus voi olla hyvin merkittävä. Ne lisäävät ruokahalua ja aiheuttavat nesteen kerääntymistä. Siitä syystä potilaan annoskoot helposti kasvavat ja hänen kehonsa on hyvin vaikeaa poistaa myrkkyjä joista pitäisi päästä eroon.

Sen vuoksi on tärkeää sisällyttää nesteitä ruokavalioon. Vaikka se saattaakin kuulostaa ristiriitaiselta, paras tapa taistella nesteiden kerääntymistä vastaan on juoda enemmän. Tämän lisäksi se tarkoittaa myös sitä, että voit täyttää vatsasi turvautumatta paljon kaloreita sisältäviin ruokiin.

Ehkäise lääkkeiden aiheuttamaa painonnousua

Tilanteissa joissa terveytesi sen sallii, on liikunta tärkeää. Kävely on yksi parhaista valinnoista. Se sopii melkein kaikille, sillä se on helppo aktiviteetti. Sen hyödyllisyys painonpudotuksessa on kuitenkin uskomaton.

Kävely tarjoaa monia etuja ja monissa kaupungeissa on siihen tarkoitettuja reittejä. Usein ne löytyvät myös kaikkein kauneimmista paikoista: puistoista, kävelykaduilta ja muilta vehreiltä alueilta. Nämä alueet ovat täydellistä ympäristöä irtautumiseen ja stressin lieventämiseen, paitsi jos sinulla on allergioita. Jos kärsit sairaudesta tai kivusta, on henkinen puoli avainasemassa.

Jotkin lääkkeet saattavat aiheuttaa painonnousua, mutta voimme tehdä asialle jotakin. On tärkeää tietää mitä lääkkeitä ne ovat, jotta voimme hoitaa asiaa alusta lähtien. Vaikka et aina pystykään hallitsemaan painoasi niin paljon kuin haluaisit, auttavat hyvä ruokavalio sekä sydän- ja verisuonijärjestelmää parantava liikunta vähentämään tätä sivuvaikutusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fava, M. (2000). Weight gain and antidepressants. The Journal of clinical psychiatry, 61, 37-41.
  • Kulkarni, S. K., & Kaur, G. (2001). Pharmacodynamics of drug-induced weight gain. Drugs Today (Barc), 37(8), 559-571.
  • Richards, J., Gunson, B., Johnson, J., & Neuberger, J. (2005). Weight gain and obesity after liver transplantation. Transplant international, 18(4), 461-466.
  • Sharma, A. M., Pischon, T., Hardt, S., Kunz, I., & Luft, F. C. (2001). Hypothesis: β-adrenergic receptor blockers and weight gain: a systematic analysis. Hypertension, 37(2), 250-254.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.