Logo image
Logo image

Kauramaidon monet terveyshyödyt

4 minuuttia
Sen lisäksi, että se on helpommin käsiteltävissä ruoansulatuksessa kuin lehmänmaito, kauramaidosta saat B-vitamiinia, joka auttaa suojelemaan ja säätelemään keskushermostoa.
Kauramaidon monet terveyshyödyt
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Oletko jo kuullut kaikista kauramaidon juonnin monista hyödyistä?

Yhä useampi valitsee nykyisin lehmänmaidon poistamisen ruokavaliostaan ja sen korvaamisen kasviperäisillä maidoilla. Tämä ei ole ainoastaan ruoansulatuksen vuoksi, vaan myös niiden monien terveysvaikutusten, joita tämä muutos tuo tullessaan.

Tässä artikkelissa kerromme siis yhden tällaisen maidon monista hyödyistä, eli kauramaidon – jatka lukemista ja kokeile itse, jos et vielä ole ottanut tätä loistavaa tuotetta osaksi arkeasi!

Mitä kauramaito on ja kuinka sitä tulee käyttää?

Some figure

Kuten nimikin jo kertoo, tässä on kyseessä tuote, jota saadaan kaurasta, ja siten se on täysin kasviperäinen tuote. Kauramaito on yksi kaikkein suosituimmista tuotteista heille, joiden ruokavalio on vegaaninen tai joilla on laktoosi-intoleranssi.

Voit nauttia kauramaitoa kylmänä tai kuumana sinällään taikka teen, kahvin tai kaakaon kanssa. Lisäksi sitä voidaan käyttää monissa resepteissä, kuten sosekeittojen, kastikkeiden, smoothieiden ja leivonnaisten valmistuksessa.

Voit ostaa sitä valmiina supermarketeista (jotkut tuotemerkit tarjoavat myös maustettuja vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi vaniljan- tai suklaanmakuista kauramaitoa), tai sitten voit valmistaa oman maitosi kotona.

Katsotaan, kuinka tämä onnistuu, eli seuraavilla ohjeilla valmistat kauramaidon helposti kotikonstein.

Tarvittavat ainekset

  • 6 ruokalusikallista kauraa
  • 1 l vettä

Näin valmistat kauramaitoa

  • Laita kaurat tehosekoittimeen.
  • Lisää joukkoon vesi ja anna sekoittua hyvin (nesteen tulisi olla väriltään valkoiseen päin).
  • Siivilöi verkon tai kankaan avulla (tähän käy myös kahvinkeittimen suodatinpussi).
  • Nauti nestettä maidon tapaan, ja loput voit käyttää leivonnaisten tai muiden ruokien valmistuksessa.

Jos haluat paksumman koostumuksen, lisää vielä 1-2 ruokalusikallista kauraa. Makeuttamiseen suosittelemme hunajaa, mutta voit myös tässä käyttää ruskeaa sokeria tai steviaa.

Vaikka kauramaito onkin hyvin terveellistä ja ravitsevaa, sitä ei suositella niille, joilla on gluteeniallergia tai keliakia, jollei olla täysin varmoja kauran gluteenittomuudesta.

Kauramaidon juonnin hyödyt

Koska siitä saadaan kovin monia ravinteita, kauramaitoa suositellaan kaiken ikäisille ihmisille.

Sitä on helpompi käsitellä ruoansulatuksessa kuin lehmänmaitoa, ja siitä saadaan suuri määrä kuitua, joka on avuksi ummetuksen hoitamisessa.

Katsotaan sitten tarkemmin kauramaidon erilaisia hyötyjä hyvinvoinnin kannalta.

1. Se puhdistaa kehoa

Some figure

Jos haluat poistaa myrkyllisiä aineita, laittaa lopun vatsan turvonneisuudelle sekä nauttia terveestä ja puhtaasta kehosta, kannattaa ottaa avuksi kasvimaito.

2. Se estää ikääntymistä

Kauramaidon suuri määrä antioksidantteja auttaa antamaan suojaa vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta (ne aiheuttavat monia sairauksia ja ennenaikaista ikääntymistä).

Tässä kauramaidon vaikutuksessa ovat olennaisia elintärkeät aminohapot, jotka auttavat kehoa toimimaan kunnolla, ja ne pitävät solusi terveinä pidemmän aikaa.

3. Se estää turvonneisuutta

Some figure

Jos sinulla on ongelmia suoliston toiminnan suhteen, kauramaito on hyvin tehokas apu suoliston kasvuston säätelemiseksi, sillä se sisältää runsaasti kasvikuitua. Älä siis epäröi nauttia tätä juomaa aamuisin aamiaisen ohella (esimerkiksi kahvin kanssa).

4. Se säätelee sokeritasoja

Ihmiset, joilla on diabetes, huomaavat mielenkiintoisen kohennuksen sokerilääkitystään koskien, kun he aloittavat kauramaidon nauttimisen.

Tämä johtuu siitä, että kaura pystyy säätelemään verensokeria.

5. Se alentaa huonoa kolesterolia

Koska se tarjoaa hyvän annoksen Omega-3 ja -6 -rasvahappoja, kauramaito pystyy alentamaan huonon kolesterolin eli LDL-kolesterolin määrää, kuten myös triglyseridien määrää, ja samalla se lisää hyvää kolesterolia.

Lisäksi tämän juoman nauttiminen monta kertaa viikossa voi olla avuksi, kun haluat parantaa sydämesi ja verisuontesi terveyttä torjumalla rasvan kertymisen valtimoiden seinämiin.

6. Se on avuksi huonon ruoansulatuksen kanssa

Moni, joka juo lehmänmaitoa, kärsii vatsaongelmista. Tämä johtuu siitä, että lehmänmaito sisältää aineita, jotka eivät ole helposti käsiteltävissä ruoansulatuksessa (ja lisäksi siinä on hormoneja, joita annetaan eläimille maidontuotannon lisäämiseksi).

Mitä tulee kauramaitoon, hyvä uutinen on se, että vatsasi sisältää ne tarvittavat työkalut tämän nesteen käsittelyyn. Siten se on ihanteellinen valinta niille, joilla on raskas olo aterioiden jälkeen.

7. Se antaa suojaa hermostolle

Some figure

Jos kärsit stressistä, ahdistuksesta tai masennuksesta, tai mistä tahansa muusta epätasapainosta hermostossasi, saatat saada paljon hyötyä kauramaidon juonnin aloittamisesta. Tämä juoma antaa kehollesi runsaasti B-vitamiinia, joka tekee rauhoittumisen helpommaksi.

Nauti siis pitkän päivän jälkeen, ja velvollisuuksien ja ongelmien kasauduttua, lämmin kupillinen kauramaitoa hunajan kanssa  – tämän parempaa päätöstä ennen nukkumaanmenoa ei ole!

Voit näin sanoa hyvästit unettomuudelle tai mille tahansa muulle unihäiriölle.

8. Se lisää lihasten ja luiden hyvinvointia

Tämä kasvijuoma antaa elimistöllesi monia proteiineja, jotka voimistavat lihaksiasi. Jos harrastat liikuntaa, kauramaito myös estää kramppaamista.

Jos vietät koko päivän pöydän ääressä istuen, se voi auttaa vähentämään todennäköisyyttä siitä, että saat lihaskouristuksia.

Lisäksi se sisältää kaliumia, sinkkiä ja magnesiumia, ja nämä ovat ne tärkeimmät ravinteet luiden vahvistamisen ja muodostumisen kannalta. Siksi tätä juomaa suositellaankin lapsille ja ikääntyneille ihmisille.

9. Se auttaa pudottamaan painoa

Some figure

Kauramaito voi toimia täydellisenä ruokahalun säätelijänä. Sillä se pystyy tarjoamaan tehokkaasti tunteen kylläisyydestä, se on avuksi liiallisen syönnin estämiseksi aterioiden välillä, ja se pitää sinut loitolla epäterveellisistä tuotteista.

Lisäksi tämä vilja vähentää nesteen kertymistä kehoon, ja se on vieläkin parempi nesteenpoistaja kuin rasvaton maito, sillä se ei sisällä rasvaa.

10. Se hoitaa kilpirauhasta ja estää sen ongelmia

Sairaudet, jotka aiheuttavat epätasapainoa kilpirauhasen toiminnassa, ovat yhä yleisempiä.

Jos itse kärsit kilpirauhasen liikatoiminnasta, me suosittelemme kauramaidon juontia, sillä se sisältää jodia – tämä on tekijä, joka on välttämätön kyseisen ongelman hoidossa.

Tiesitkö kaiken tämän kauramaidon hyödyistä terveyden kannalta? Jos et vielä nauti tätä juomaa, ota se osaksi rutiinejasi niin pian kuin mahdollista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.