Logo image
Logo image

Parhaat luontaishoidot nesteen kertymiseen

3 minuuttia
Kun olet istuma-asennossa tuntikausia, nautit liikaa suolaa tai otat tiettyjä lääkkeitä, tai mikäli imusuonistossasi on ongelmia, tuloksena voi olla nesteen kerääntymistä kehoosi. Nyt kerromme keinoista tämän ilmiön ehkäisemiseksi.
Parhaat luontaishoidot nesteen kertymiseen
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Nesteen kertymisellä tarkoitetaan sitä, että kehon kudoksiin kertyy nesteitä. Tätä ongelmaa esiintyy eniten jalkaterissä, nilkoissa ja kasvoissa, vaikka sitä voikin ilmetä myös muualla elimistössä. Tällä kertaa haluamme tarjota luonnollisia hoitoja nesteen kertymisen lievittämiseksi.

Mitä nesteen kertyminen on ja miksi sitä kehittyy?

Nesteitä kertyy ihmisen kudoksiin luonnollisesti, jotta elimet voivat toimia paremmin. Ongelmaksi tämä kehittyy vasta silloin, kun nesteitä imeytyy enemmän kuin on tervettä. Painovoimasta johtuen nämä nesteet jäävät tyypillisesti alaraajoihin. Tätä tilaa kutsutaan myös edeemaksi tai turvotukseksi.

Kaikkein yleisimmät syyt nesteen liialliseen kertymiseen ovat seuraavat:

 • liian runsas suolan tai tiettyjen lääkkeiden käyttö (kuten esimerkiksi ehkäisypillerit)
 • auringossa palaminen tai istuma-asennossa pitkään oleminen
 • sydämen vajaatoiminta tai maksa- tai munuaissairaus
 • raskaus, vaihdevuodet tai kuukautiset
 • ongelmat imusolmukkeiden toiminnassa

Nesteen kerääntymistä voi tapahtua monesta syystä, joita ovat esimerkiksi verenpaineen aleneminen, imusuoniston tukkeuma tai ongelmat kudosten kyvyssä käsitellä nesteitä.

On myös eri tyyppistä nesteen kertymistä. Iho voi olla kuuma tai kylmä, ja turvotus voi olla yleistä (kaikissa kehon kudoksissa ja elimissä) tai paikallista (esimerkiksi jaloissa tai nilkoissa).

Vinkit nesteen kertymisen torjuntaan

On tärkeää muuttaa eräitä elintapoja, jos olet huomannut turvotusta itselläsi. Ensimmäiseksi sinun tulisi lisätä vedenjuontiasi.

Vähintään kaksi litraa vettä päivässä ei ole mikään turha suositus tai uskomus – tämä on se määrä, jonka kehosi tarvitsee myrkyllisiä aineita käsitelläkseen ja pitääkseen imusolmukkeiden toiminnan hyvänä.

Kun kehosi ei saa tarvitsemaansa veden määrää, se varastoi saatavilla olevan nesteen kudoksiin, etenkin jalkoihin. Tarkkaile virtsasi väriä saadaksesi selville, oletko hyvin nesteytetty. Jos virtsa on kirkasta, olet puhdistanut virtsateiden järjestelmäsi täysin (kyseiselle päivälle, sillä prosessi alkaa uudelleen seuraavana päivänä).

Sitten on hyväksi rajoittaa suolan saantia. Natrium on yksi pääasiallisista syistä nesteen kertymiseen kehoon. Voit korvata sen mausteilla ja yrteillä, ja vältä kaikkien suolaisten, teollisesti käsiteltyjen ja paistettujen ruokien nauttimista.

Lue aiheesta lisää: Eroon ylimääräisestä suolasta kehossa

Luonnolliset hoidot nesteen kertymiseen

Tässä tulee luontaistuotteita, jotka ovat avuksi nesteen kertymiseen ja sen ehkäisyyn:

1. Pellavansiemen

Some figure

Pellavansiemenellä on monia hyviä ominaisuuksia, ja keho saa siitä runsaasti ravinteita. Voit käyttää sitä jaksoittain hoitaaksesi nesteen kerääntymistä.

Ohje on hyvin helppo: jauha siemenet ja ripottele niitä ruokasi päälle. Voit lisätä salaatteihin myös pellavansiemenöljyä.

2. Korianteri

Tämä aromaattinen yrtti on aina hyvä lisä keittiössä, sillä siitä saadaan runsaasti makua moniin ruokiin. Korianterista on myös lääkinnällisiä hyötyjä, sillä se esimerkiksi aktivoi munuaisten toimintaa sekä auttaa puhdistamaan elimistöä. Voit lisätä tuoretta korianteria salaatteihin tai kasvisruokiin, tai vaikkapa valmistaa teetä kasvin siemenistä.

Ainekset

 • 1/2 rkl korianterin siemeniä
 • Kupillinen vettä

Valmistus

 • Kuumenna vesi kattilassa, ja kun se kiehuu, lisää mukaan korianterin siemenet.
 • Anna teen hautua hiljalleen kymmenen minuutin ajan ja sitten siivilöi.
 • Nauti juoma niin lämpimänä kuin mahdollista, ja parasta olisi ottaa se tyhjään vatsaan.

3. Sinappiöljy

Some figure

Tämä hoito on paikallinen. Voit käyttää sinappiöljyä hieroaksesi niitä alueita, joilla on turvotusta. Laita muutama pisara öljyä kämmeniisi ja hiero niitä yhteen lämmittääksesi öljyn. Sitten hiero hoidettavia alueita pyörivin liikkein.

Tämä auttaa stimuloimaan verenkiertoa ja imusuonistoa, ja se vähentää liikoja nesteitä, joita on pehmeissä kudoksissa. Hoito on ihanteellinen silloin, kun tulet kotiin istuttuasi tuntikausia tietokoneen ääressä.

4. Valkosipuli

Tämä superruoka on jokaisen keittiön välttämättömyys sekä ruoanlaitossa että hoitotuotteena. Valkosipuli on hyvin tehokas nesteenpoistaja etenkin jalkoja ja jalkateriä koskien.

Suosittelemme, että nautit yhden valkosipulinkynnen joka aamu – sitä ei tarvitse pureskella, sillä voit paloitella kynnen osiin ja ottaa palaset veden kanssa pillerien tapaan. Toinen vaihtoehto on lisätä valkosipulia salaatteihin, laatikoihin, kasvisruokiin ja keittoihin.

Lue aiheesta lisää: Näin käytät valkosipulia hiivatulehduksen hoitoon

5. Voikukka

Some figure

Tämä on loistava luonnollinen nesteenpoistaja ja puhdistaja. Se aktivoi verenkiertoa sekä edistää nesteiden poistumista. Paras vaihtoehto on käyttää sitä teen valmistamiseksi.

Ainekset

 • 1 rkl voikukkaa
 • 1 kupillinen vettä

Valmistus

 • Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää mukaan voikukka. Anna kiehua hiljalleen kymmenen minuutin ajan.
 • Anna juoman hautua noin 15 minuutin ajan.
 • Siivilöi neste ja nauti teesi – voit lisätä mukaan hunajaa tai sitruunaa, jotta voikukan kitkerä maku ei haittaisi.

6. Omenaviinietikka

Tätä nestettä voidaan käyttää päivittäisenä hoitovetenä turvotuksen estämiseksi tai hoitamiseksi. Lisää sitä salaatteihin ja muihin ruokiin ja käytä omenaviinietikkaa myös suoraan turvonneilla alueilla. Tarvitset vain kankaan, jota liotat viinietikassa, ja paina sillä sitten hiukan jalkojasi. Etene alhaalta ylöspäin (eli painovoiman vastaisesti), jotta saisit nesteet poistumaan virtsan kautta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.