Logo image
Logo image

6 terveellistä tapaa tyhjällä vatsalla

3 minuuttia
Terveellisten asioiden tekeminen vatsan ollessa tyhjä on tärkeä tapa aloittaa päivä ja terveellisempi elämäntyyli. Samaan aikaan kun päivittäiset rutiinit saattavat olla hektisiä ja stressaavia, voi joidenkin hyvien tapojen lisääminen parantaa elämänlaatuasi. 
6 terveellistä tapaa tyhjällä vatsalla
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jos olet huolissasi siitä, että sinulla ei ole aikaa harrastaa liikuntaa tai rentoutua päivän aikana, on paras hetki niiden tekemiseksi heti ensimmäiseksi aamulla. Kun heräät, kehollasi on ollut riittävästi aikaa levätä aloittaakseen taas rutiininsa. Voit tehdä päivästäsi mahtavan, mutta tiedätkö kuinka teet sen?

Tyhjän vatsan aineenvaihdunta luo suotuisat olosuhteet keholle, jota voit sitten hyödyntää. Energiaa tehostavien aktiviteettien tekeminen ja niiden pitäminen säännöllisenä tapana luovat kehossasi muutoksia, jotka huomaat heti.

6 terveellistä tapaa heti aamulla

1. Juo vettä

Saat paljon hyötyjä kehollesi, kun juot yhden tai kaksi vesilasillista heti herättyäsi. Vedenjuonti tyhjään vatsaan aktivoi munuaisesi, jotka ovat vastuussa myrkkyjen poistosta kehostasi. Suolen aktiivisuus parantaa myös ruoansulatusta ja lievittää ummetusta.

Nesteytys on hyväksi aivoillesikin, sillä se saa solut vastaanottamaan hapettunutta verta ja parantamaan sen toimintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että sinusta tulee valppaampi.

Some figure

2. Syö hedelmiä

Jotkut ihmiset ajattelevat, että hedelmien syöminen päivän alussa ei ole hyväksi keholle, mutta asia on itse asiassa päinvastoin. Hedelmien syöminen tyhjään vatsaan on terveellinen tapa, sillä niiden sulattaminen vie vain vähän energiaa ja ne auttavat puhdistamaan kehon.

Niin ikään hedelmät sisältävät paljon vettä. Hedelmien syöminen voi siis olla toinen hyvä tapa nesteyttää itsesi aamuisin.

Jos kärsit mahakatarrista ja välttelet sitrushedelmiä kuten appelsiineja tai sitruunoita tyhjään vatsaan, kokeile taateleiden, päärynöiden tai omenoiden syömistä. Ne ovat kaikki runsaskuituisia.

3. Kuuntele rentouttavaa musiikkia

Jos haluat valmistaa mielesi päivää varten ja täyttää itsesi positiivisella energialla, voivat klassisen musiikin kuuntelu tai meditointi auttaa. Musiikki on rentouttavan kykynsä vuoksi erinomainen keino mielen rauhoittamiseksi. Se auttaa myös säätelemään sydämen sykettä ja hallitsemaan hengitystä. Klassista musiikkia suositellaan terapiana erittäin herkille ihmisille.

4. Harrasta joogaa

Energia, joka sinulla on herätessäsi, on hyvä hyödyntää joogan harrastamiseen tyhjällä vatsalla. Koska et ole vielä syönyt mitään, on kehosi kevyempi ja keskittyy paremmin aktiviteettiin. On parasta tehdä yksinkertaisia jooga-asentoja, sillä ne eivät vaadi paljon fyysistä ponnistelua. Jos et pidä joogan harrastamisesta, voit valita sen sijaan meditoinnin mielen rauhoittamistavaksi.

5. Venyttele

Some figure

Kun kehosi on levännyt kahdeksan tunnin ajan, tulee sinun liikkua hitaasti. Hyvä tapa tulla aktiivisemmaksi on venytellä muutaman minuutin ajan.

Se auttaa verryttelemään lihaksesi ja voitelemaan nivelet ehkäistäkseen päivän aikana koituvaa lihaskipua. Muista tehdä helliä ja hallittuja liikkeitä vamman ehkäisemiseksi: venyttely vaatii myös tarkkaavaisuutta.

6. Tee aerobisia harjoituksia

Aerobiset harjoitukset ovat myös terveellinen aktiviteetti kun vatsa on tyhjä. Kävely ja kevyt hölkkä herättyäsi ovat hyväksi kehollesi. Ne auttavat lämmittelyssä, vapauttavat energiaa ja polttavat rasvaa. Voit tehdä niitä päivittäin tai joka toinen päivä väsymättä siihen liikaa. 

Kun heräät, verensokerisi ja insuliinitasosi ovat alhaalla, joten kehosi polttaa rasvaa energiana. Se auttaa sinua tulemaan paremmaksi rasvan käyttämisessä polttoaineena.

  • Sinun tulisi ihanteellisesti tehdä aerobisia liikkeitä juuri herättyäsi.
  • On tärkeää olla ylityöllistämästä itseäsi ja rajoittaa sen maksimissaan 45 minuuttiin.
  • Jos teet intensiivisempiä tai pidempiä treenejä, voit alkaa menettämään lihasmassaa.

Kun olet käynyt kävelyllä tai hölkkälenkillä, on aika syödä jotakin energian palauttamiseksi. Proteiini on erinomainen tapa toipua fyysisen aktiviteetin jälkeen. Älä anna ajan kulua liikaa treenauksesta aamiaisen syömiseen.

Jos haluat parantaa elämänlaatuasi, sinun täytyy muuttaa sitä. Itsesi terveellisenä pitämisen ei pitäisi kestää tuntia kauempaa heräämisen jälkeen. Terveellisten asioiden tekeminen vatsan ollessa tyhjänä on tärkeää päivän oikealla tavalla aloittamiseksi.

Kaikista tärkeintä on, että teet näistä aktiviteeteista säännöllisiä tapoja ja pidät aina hyvää asennetta yllä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Albero R, Sanz A, Playán J. Metabolismo en el ayuno. Endocrinol y Nutr. 2004;
  • Iwayama K, Kurihara R, Nabekura Y, Kawabuchi R, Park I, Kobayashi M, et al. Exercise Increases 24-h Fat Oxidation Only When It Is Performed Before Breakfast. EBioMedicine. 2015;
  • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. 2010.
  • Knight, W. E. J., & Rickard, N. S. (2001). Relaxing Music Prevents Stress-Induced Increases in Subjective Anxiety, Systolic Blood Pressure, and Heart Rate in Healthy Males and Females. Journal of Music Therapy. https://doi.org/10.1093/jmt/38.4.254
  • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative Medicine Research. https://doi.org/10.1016/j.imr.2013.10.003

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.