Logo image
Logo image

Miksi voikukka on hyväksi maksalle?

3 minuuttia
Voikukka tunnetaan sen puhdistavasta kyvystä. Jos otat joitain lääkkeitä, ota kuitenkin ensiksi yhteyttä asiantuntijaan jotta voisit varmistaa, että et saa voikukasta mitään haitallisia sivuvaikutuksia.
Miksi voikukka on hyväksi maksalle?
Viimeisin päivitys: 27 huhtikuuta, 2019

Vaikka voikukkaa pidetäänkin ärsyttävänä rikkaruohona joka tulee puutarhaan kutsumatta, se on itse asiassa erittäin hyödyllinen kasvi ihmisen terveyden kannalta, ja erityisen hyväksi maksalle. Se poistaa nestettä, sekä toimii hyvänä apuna monenlaisen ruoansulatus- tai munuaisongelman hoidossa.

Voikukka on hyväksi maksalle

Voikukkaa käytetään luonnollisessa lääkinnässä, mutta sillä on myös roolinsa kokkauksen maailmassa, ja sitä voidaankin käyttää esimerkiksi osana salaatteja.

Nyt kerromme tarkemmin tämän niin tutun kasvin yllättävistä terveyttä parantavista kyvyistä – jatka lukemista ja uskaltaudu kokeilemaan voikukkaa, se on erityisen hyväksi maksalle!

Voikukan lääkinnälliset vaikutukset

Some figure
 • Koska tästä kasvista saadaan paljon ravinteita, se vaikuttaa kehossa tehokkaasti. Se on myös luonnollinen puhdistaja, minkä vuoksi se on erinomainen apu kehoon kerääntyneen nesteen poistamiseksi.
 • Voikukka auttaa stimuloimaan sappinesteen erittymistä, mikä sitten auttaa hoitamaan kaikenlaisia ruoansulatusongelmia. Kasvin laksatiiviset ominaisuudet ovat loistava apu myös ummetuksen hoidossa.
 • Voikukka on erinomainen stimuloiva tuote, ja se auttaa parantamaan munuaisten toimintaa. Tämä kasvi hoitaa sellaisia ongelmia, jotka johtuvat liiallisesta virtsahapon määrästä ja kihdistä.
 • Sitä käytetään munuaiskivien poistamiseksi.
 • Siinä on myös runsaasti rautaa, minkä vuoksi se on erittäin hyvä kasvi kehon hyvinvoinnin kannalta.
 • Lisäksi voikukka auttaa puhdistamaan verta ja vapauttamaan kehoa myrkyllisistä aineista, jotta elimistö voisi toimia siten kuin sen kuuluu.

Voikukkaa maksan hoitoon

Tämä kasvi on kitkerä maultaan, joten se stimuloi maksan toimintaa sekä auttaa myrkkyjen poistossa. Voikukka on hyvin suureksi avuksi hepatiitista tai kirroosista kärsiville.

Kuten jo mainitsimmekin, sillä on puhdistavia ominaisuuksia, joten se puhdistaa verta sekä suojaa maksaa kaikilta mahdollisilta häiriöiltä, jotka voivat johtua myrkyttymisestä tai ruokavaliosta.

Lääketieteellisessä mielessä voikukkaa on käytetty kirroosin hoidossa. Suurimmassa osassa tapauksia syynä on alkoholin liiallinen käyttö, ja siksi ihmisen maksa ei enää toimi kunnolla.

Onneksi voikukasta valmistetun haudukkeen avulla voidaan kuitenkin saada aikaan kohennus kunnossa, jos tätä teetä juodaan 2-3 kertaa päivässä.

Some figure

Voikukkaa suositellaan usein avuksi silloin, kun ihmisellä on maksaongelmia, ja se on tällöin lisä muuhun hoitoon. Se ei kuitenkaan tule olemaan tehokas apu, jos et lopeta tupakointia tai alkoholinjuontia.

Yleisesti ottaen tätä kasvia käytetään lisänä myös silloin, kun ihmistä on hoidettu tulehtuneisuutta torjuvilla lääkkeillä hormonaalisten ongelmien tai ylipainon vuoksi. Kuuma voikukkatee on paras valinta, sillä kiehuva vesi auttaa saamaan tästä kasvista käyttöön kaikki ne hyödyt, joista olemme nyt kertoneet.

Voikukan mahdolliset sivuvaikutukset

Voikukkateen nauttiminen ei ole hyvä idea pidemmän aikaa kuin neljä kuukautta, sillä muuten tällä kasvilla voi olla haitallisia vaikutuksia ihon kannalta.

 • On raportoitu, että liiallisen käytön vuosi ihmisillä voi esiintyä allergisia reaktioita tai herkkyyttä auringolle.
 • Muita, harvinaisempia oireita ovat ripuli ja vatsakipu.

Lopuksi vielä muutama neuvo: voikukka lääkinnällisenä kasvina

Some figure

Voit käyttää voikukkaa ruoanlaitossa esimerkiksi salaateissa, ja näin saat hyvän lisän pitääksesi maksan terveenä, tai sitten voit valmistaa tästä kasvista puhdistavan teen.

Tämä kasvi on erinomainen tuote ruoansulatuksen kannalta, ja se myös auttaa munuaisia torjumaan tiettyjä häiriöitä. On kuitenkin hyvin tärkeää että nautit sitä vain ohjeiden mukaan, etkä käytä voikukkaa liikaa.

Kuten voit huomata, huolimatta siitä että voikukka ärsyttää pihamaalla monia, tämä kasvi voi olla hyväksi terveydelle.

Jos nautit sitä ja huomaat ongelmia, ota yhteyttä lääkäriin. Älä käytä voikukkaa myöskään ainoana lääketuotteena, vaan sen sijaan pelkkänä lisänä, joka on käytössä lääkärin määräämän lääkityksen ohessa.

Me myös suosittelemme terveellisten elämäntapojen omaksumista, kuten esimerkiksi liikuntaa ja runsaampaa kävelyä. Hikoilemalla pystyt paremmin hankkiutumaan eroon kehossasi olevista myrkyllisistä ja tarpeettomista aineista, ja lisäksi näin poltat paremmin rasvaa.

Nauti siis raikkaasta ilmasta ja kerää samalla talteen muutama voikukka, joista voit valmistaa miellyttävän kupillisen teetä. Näin voit kätevällä tavalla parantaa terveyttäsi luonnollisin keinoin!

Älä siis enää suhtaudu voikukkaan riesana pihamaallasi, vaan käytä tämä kasvi hyödyksi maksalle jotta voisit kohentaa terveyttäsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Abdulrahman L. Al-Malki, Mohamed Kamel Abo-Golayel, Gamal Abo-Elnaga and Hassan Al-Beshri. Hepatoprotective effect of dandelion (Taraxacum officinale) against induced chronic liver cirrhosis. Academic Journals. Vol. 7(20), pp. 1494-1505, 25 May, 2013.
 • Jeon, H. J., Kang, H. J., Jung, H. J., Kang, Y. S., Lim, C. J., Kim, Y. M., & Park, E. H. (2008). Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.09.006
 • Clare, B. A., Conroy, R. S., & Spelman, K. (2009). The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0152

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.