Logo image
Logo image

Mitä kannattaa syödä jos on rasvamaksa?

3 minuuttia
Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan kerääntymistä maksaan, ja se voi aiheuttaa vakavia sairauksia jos sitä ei hoideta kunnolla. Yksi rasvamaksan aiheuttajista on ruokavalio. Tässä on lista sallituista ruoka-aineista.
Mitä kannattaa syödä jos on rasvamaksa?
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Rasvamaksa on tauti, joka yleensä liittyy huonoihin ruokailutottumuksiin. Näin ollen, jos on rasvamaksa ja siitä haluaa parantua, tärkein asia on muuttaa ruokavaliota.

On olemassa kahdenlaisia rasvamaksoja. Toinen johtuu liiallisesta alkoholin käytöstä ja toinen epäterveellisestä ruokavaliosta, joka sisältää paljon rasvaa ja triglyseridejä. Rasvamaksa estää elintä suodattamasta kuona-aineita tehokkaasti.

Insuliini on hormoni, joka säätelee elimistön sokeriaineenvaihduntaa ja jotkut ihmiset ovat sille immuuneja. Tämä aiheuttaa muutoksia aineenvaihdunnassa ja vaikuttaa suoraan maksan kudoksiin.

Rasvamaksa aiheuttaa kroonista fibroosia (kovettunut maksa). Tämä tapahtuu, kun elimen toiminnan taso laskee, rasva hapettuu ja sen tuloksena alkaa tulehtua, mikä johtaa monenlaisiin ongelmiin.

Rasvamaksan yleisimmät oireet

Some figure

Kaikki rasvamaksasta kärsivät ihmiset eivät saa siitä oireita. Yleisimmät oireet kuitenkin ovat: 

 • Uupumus tai väsymys
 • Ruokahalun menetys
 • Kipu vatsan oikealla puolella
 • Äärimmäinen turvotuksen tunne
 • Pahoinvointi
 • Keskittymisvaikeudet tai muistiongelmat

Jos kärsit näistä oireista, ole yhteydessä lääkäriin, joka voi määrätä sinut asianmukaisiin testeihin. Tilan hoitaminen ajoissa estää kirroosia ja sen sivuvaikutuksia.

Sinulla voi olla myös biologinen alttius rasvamaksalle jos kärsit liikalihavuudesta, diabeteksestä, korkeasta verenpaineesta tai veren korkeasta triglyseridipitoisuudesta.

Lue myös: Triglyseridiarvojen alentaminen luonnollisesti 

Mitä kannattaa syödä jos on rasvamaksa?

Rasvamaksan kohdalla on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, että parantumiseen vaaditaan merkittäviä ruokavaliomuutoksia.

Listaamme suosituksia ruoka-aineista joissa on paljon kuituja ja terveellisiä proteiineja, joita kannattaa lisätä päivittäiseen ruokavalioon.

Valkosipuli

Some figure

Tämä sipuli sisältää seleeniä ja allisiinia, jotka ovat täydellisiä maksan puhdistamiseen sillä ne lisäävät kuona-aineiden poistumista edistävien entsyymien aktivoitumista.

Suosittelemme lukemaan myös: Valkosipulin ja hunajan yhdistämisen suuret hyödyt

Inkivääri

Inkivääri sopii ihanteellisesti triglyseridien vähentämiseen korkean antioksidanttipitoisuutensa ansiosta.

Inkivääritee

Ainesosat:

 • 1 kupillinen vettä (250 ml)
 • 2 ruokalusikallista inkivääriä
 • 1 teelusikallinen hunajaa

Valmistus:

 • Lämmitä vesi. Kun se kiehuu, lisää inkivääri ja anna hautua 5 minuuttia.
 • Suodata tee mukiin.
 • Lisää hunaja ja juo lämpimänä.

Tätä teetä kannattaa juoda iltapäivisin vähintään kahden viikon ajan.

Lehtimangoldi

Some figure

Lehtimangoldissa on runsaasti kuituja, rautaa, magnesiumia, kaliumia ja vettä. Siksi se on erinomainen maksasolujen elvyttämiseen ja rasvamaksan puhdistukseen.

Greippi

Tämä loistava hedelmä auttaa aktivoimaan joidenkin rasvahappojen hapettumisesta vastuussa olevia kemikaaleja. Se sopii siis erinomaisesti rasvamaksan hoitoon sekä painon pudottamiseen.

Juo greippimehua joka aamu ja nauti sen hyödyistä, jotka auttavat rasvan poistamisessa ja terveellisemmän kehon saavuttamisessa.

Vihreä tee

Some figure

Yksi täydellinen liittolainen maksan toimintojen säätelyyn on vihreä teeSen ainesosat, kuten katekiini, edistävät elimistössä olevien vapaiden radikaalien hallintaa.

Pellavansiemenet

Pellavansiemenissä on merkittävä määrä Omega-3:a, joka voi auttaa vähentämään rasvan määrää veressä. Ne sisältävät paljon myös liukenevia ja liukenemattomia kuituja. Ensimmäinen auttaa maksaa imemällä rasvaa ja jälkimmäinen taas auttaa ummetukseen.

Karviaismarjat

Some figure

Karviaismarjat ovat C-vitamiinin lähde. Lisäksi niissä on monia ominaisuuksia, jotka auttavan maksan puhdistamisessa ja parantumisessa. 

Suuren antioksidanttimäärän ansiosta ne vapauttavat tehokkaasti kuona-aineita, jotka ovat varastoituneet maksaan. Siksi niitä käytetään yhä useammin kirroosin hoitoon – loistavin tuloksin.

Papaija

Lukuisten muiden ravintoaineiden lisäksi papaija sisältää kalsiumia, rautaa ja vitamiineja. Sen paras ominaisuus on kuitenkin korkea ruoansulatusentsyymien (kuten papaiini ja kymopa) pitoisuus, joka vaikuttaa suurimpaan osaan maksan toimintoja.

Nämä entsyymit ovat pääasiassa hedelmän siemenissä. Voit kuivattaa ne tai ostaa kaupasta. Jos sisällytät niitä päivittäiseen ruokavalioosi, ruoansulatuksesi paranee ja maksasi puhdistuu tehokkaasti.

Suosittelemme myös liikuntaa. Alkuun kannattaa lähteä kävelylle. Sitten pikkuhiljaa kannattaa lisätä kohtuullista treeniä, joka parantaa sydämen toimintaa ja verenkiertoa.

Rasvamaksa on tila, josta voi päästä eroon elämänmuutoksella. Rasvojen ja alkoholin kulutus ovat ne asiat joihin kannattaa kiinnittää ensimmäiseksi huomiota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Csendes, Paula, et al. “Hígado graso: ultrasonido y correlación anatomopatológica.” Revista chilena de radiología 10.2 (2004): 50-52.
 • De las Cagigas Reig, Ada Lydia, and Jorge Blanco Anesto. “Prebióticos y probióticos, una relación beneficiosa.” Revista Cubana Aliment Nutr 16.1 (2002): 63-8.
 • Méndez Sánchez, Nahum, Norberto C. Chávez-Tapia, and Misael Uribe. “Hígado graso no alcohólico. Nuevos conceptos.” Revista de investigación clínica 56.1 (2004): 72-82.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.