Heitä hyvästit nivelkivuille – 5 lievityskeinoa

Kärsitkö nivelkivuista? Tässä artikkelissa annamme sinulle viisi hyvää vinkkiä nivelkipujen lievitykseen ja ehkäisyyn.

Kaikki nivelkivuista kärsivät tuntevat seuraavan tilanteen: heräät aamulla väsyneenä, aivan kuin olisit rasittanut itseäsi paljonkin edellisenä päivänä, käsien liikuttaminen on vaikeaa ja kivuliasta, ja portaiden laskeutuminen sattuu polviin. Miten ihmeessä voi helpottaa inhottavia nivelkipuja? Lue lisää ja kerromme sinulle parhaat tavat nivelkipujen lievitykseen – voit omaksua nämä keinot osaksi jokapäiväistä elämää ja pitää kivun loitolla pidempään.

Helpotusta nivelkipuihin

Monet ihmiset kärsivät nivelkivuista joko nivelreuman tai nivelrikon johdosta. Aina kivusta ei pääse eroon, mutta sen kanssa voi oppia elämään omaksumalla tiettyjä strategioita, jotka helpottavat kipua ja ylläpitävät hyvää elämänlaatua. Lääkärin ohjeita tulee seurata aina, eikä tulehduslääkkeitä tulisi käyttää jatkuvasti, sillä ne voivat aiheuttaa haitallisia sivuoireita.

Nivelreumassa nivelontelon sisäpintaa reunustava kalvo paksuuntuu tulehduksen seurauksena. Se syövyttää tieltään tervettä rustoa, luuta ja nivelsiteitä. Seurauksena on nivelrakenteiden tuhoutuminen ja nivelen toiminnan häiriytyminen. Yleisintä sairastuminen on 60–70-vuotiailla naisilla.

On olemassa täysin luonnollisia keinoja nivelkipujen ja tulehduksen lievitykseen, joten kokeile seuraavia kikkoja:

1. Syö inkivääriä joka päivä

inkivääri

Tuore Miamin yliopiston tutkimus osoittaa, että kaksi kapselia inkivääriä joka päivä nautittuna voi auttaa nivelten kipuun ja tulehdukseen. Inkivääri voi toimia jopa tehokkaammin kuin ibuprofeeni, eikä se aiheuta mitään sivuoireita, kuten mahakipua ja verenkierron häiriintymistä.

Inkiväärikapeleita voi ostaa terveysmyymälöistä ja suurista supermarketeista, ja sitä suositellaan nautittavaksi joka päivä. Ruokalusikallinen tuoretta, raastettua inkivääriä kaksi kertaa päivässä veteen sekoitettuna ajaa saman asian. Inkiväärillä on kuitenkin vahva mausteinen maku, joten sen nauttiminen sinällään voi olla hankalaa. Kokeile siis mieluummin kapseleita.

2. Vältä tiettyjä ruokia

e-vitamiini

Olet varmasti tietoinen E-vitamiinin positiivisesta vaikutuksesta koko elimistöön, mutta tiesitkö, että se on myös loistava ’vihreä’ vaihtoehto nivelreuman hoitoon? Nauti E-vitamiinia kaksi kapselia päivässä. E-vitamiinia löytyy apteekeista, terveysmyymälöistä ja usein supermarketeistakin. E-vitamiinia ilmenee etenkin vihreissä kasviksissa, kuten salaatissa ja pinaatissa, mutta saadaksesi sitä tarpeellisen suuren määrän nivelongelmien hoitoon, on suositeltavaa nauttia se kapseleina joka päivä.

5. Ruuat, jotka vähentävät kipua ja parantavat mielialaa

Nivelreuma ja nivelrikko ovat kivuliaita, elämään negatiivisesti vaikuttavia sairauksia, joiden hoitaminen voi joskus olla ongelmallista. Nivelreuman aiheuttajaa ei tunneta, mutta on todettu, että sen puhkeamiseen vaikuttaa useita eri tekijöitä.

Vaikka nivelreuma ei ole periytyvä tauti, alttius sairastumiseen voi periytyä. Hormonien merkitykseen viittaa se, että tauti on selvästi yleisempi naisilla kuin miehillä, sekä se, että tauti saattaa puhjeta tai oireet pahentua raskauden jälkeen. Mahdollisuus sairastua kasvaa, jos lähisukulainen sairastaa nivelreumaa. Onneksi on olemassa ruokia, jotka voivat auttaa kontrolloimaan tulehdusta ja kipua, ja pitää mielen positiivisena. Ota huomioon nämä seikat ruokaa valitessasi:

  • Syö vain tuoretta ruokaa, eli kasviksia ja hedelmiä. Jätä pois pakastetut ruuat ja valmisateriat, jotka sisältävät kemikaaleja ja säilöntäaineita, jotka voivat pahentaa tulehdusta.
  • Kuivatut hedelmät. Pähkinät, kuten manteli, pistaasi ja pekaanipähkinä antavat paljon energiaa ja ovat todella terveellinen välipala.
  • Sitruunamehu. Sitruunan mehu on täynnä antioksidantteja ja etenkin aamulla tyhjään mahaan nautittuna se voi auttaa tulehduksen hoitoon.
  • Kalanmaksaöljy. Vanhan kansan suosikki kalanmaksaöljy on täynnä Omega-3 -rasvahappoja, jotka pitävät nivelet liikkuvina ja estävät niiden kovettumista. Nauti tätä joka päivä teelusikallisen verran.
  • Luonnomukainen omenaviinietikka. Omenaviinietikka helpottaa kipua ja on terveydelle hyödyllistä.
  • Kvinoa ja amarantti. Oletko kokeillut näitä vielä? Ne ovat todellista superruokaa, joita sinun tulisi ehdottomasti kokeilla. Ne auttavat nivelten kipuiluun.