Logo image
Logo image

Heitä hyvästit nivelkivuille - 5 lievityskeinoa

4 minuuttia
Heitä hyvästit nivelkivuille - 5 lievityskeinoa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kärsitkö nivelkivuista? Tässä artikkelissa annamme sinulle viisi hyvää keinoa ehkäistä ja lievittää nivelkipuja.

Kaikki nivelkivuista kärsivät tuntevat seuraavan tilanteen: heräät aamulla väsyneenä, aivan kuin olisit rasittanut itseäsi paljonkin edellisenä päivänä, käsien liikuttaminen on vaikeaa ja kivuliasta, ja portaiden laskeutuminen sattuu polviin. Mika ihmeessä auttaisi inhottaviin nivelkipuihin? Lue lisää ja kerromme sinulle parhaat tavat lievittää nivelkipuja – voit omaksua nämä keinot osaksi jokapäiväistä elämää ja pitää kivun loitolla pidempään.

Keinoja lievittää nivelkipuja luonnollisesti

Monet ihmiset kärsivät nivelkivuista joko nivelreuman tai nivelrikon johdosta. Aina kivusta ei pääse eroon, mutta sen kanssa voi oppia elämään omaksumalla tiettyjä strategioita, jotka helpottavat kipua ja ylläpitävät hyvää elämänlaatua. Lääkärin ohjeita tulee seurata aina, eikä tulehduslääkkeitä tulisi käyttää jatkuvasti, sillä ne voivat aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia.

On olemassa täysin luonnollisia keinoja lievittää nivelkipuja ja -tulehdusta, joten kokeile seuraavia kikkoja:

1. Syö inkivääriä joka päivä

Some figure

Miamin yliopiston tutkimus osoittaa, että kaksi kapselia inkivääriä joka päivä nautittuna voi lievittää nivelkipuja ja -tulehdusta. Inkivääri voi toimia jopa tehokkaammin kuin ibuprofeeni, eikä se aiheuta mitään sivuvaikutuksia, kuten mahakipua ja verenkierron häiriintymistä.

Inkiväärikapeleita voi ostaa terveysmyymälöistä ja suurista supermarketeista, ja sitä suositellaan nautittavaksi joka päivä. Ruokalusikallinen tuoretta, raastettua inkivääriä kaksi kertaa päivässä veteen sekoitettuna ajaa saman asian. Inkiväärillä on kuitenkin vahva mausteinen maku, joten sen nauttiminen sinällään voi olla hankalaa. Kokeile siis mieluummin kapseleita.

2. Vältä tiettyjä ruokia

Some figure

Pidä huolta siitä, että välttelet seuraavia ruokia, jos kärsit nivelvaivoista. Nämä ruuat on parasta poistaa ruokavaliosta kokonaan tai nauttia vain pienissä määrissä:

 • Laktoosi. Laktoosi sisältää maitoproteiinia, joka aiheuttaa turvotusta ja tulehdusta nivelissä. Jos rakastat maitoa ja jogurttia, kokeile vaihtaa ne esimerkiksi mantelimaitoon ja soijajogurttiin. Tee siirtyminen hitaasti ja pikkuhiljaa, niin se ei tunnu niin suurelta muutokselta. Soijajogurteista löytyy monia eri makuvaihtoehtoja ja onpa nykyään olemassa kookosmaidostakin tehtyä jogurttia. Kasvislähtöisiä juomia on myös paljon, esimerkiksi mantelimaito, kookosmaito, riisimaito, soijamaito, hasselpähkinämaito jne.
 • Punainen liha. Poista punainen liha eli pääasiassa possu ja nauta kokonaan ruokavaliostasi, sillä ne eivät ole kovin terveellisiä lihavaihtoehtoja. Punainen liha kasvattaa pahan kolesterolin määrää veressä ja voi aiheuttaa suonien kalkkeutumista. Syö sen sijaan kalaa ja kanaa.
 • Vehnä. Vehnä ja monet muut viljat sisältävät gluteenia, joka voi aiheuttaa kipua ja turvotusta nivelissä, etenkin nivelreumasta kärsivillä. Monet meistä rakastavat leipää, mutta nivelten vuoksi siitä kannattaa luopua vähä vähältä. Vaihda pasta riisiin ja jätä vehnäleipä kokonaan pois. Gluteeniton ruokavalio tuo helpotuksen monen nivelvaivoista kärsivän elämään. Kaikille gluteenittomuus ei toimi, mutta se on kokeilun arvoista.
 • Kananmunat. Älä syö liikaa kananmunia, sillä niiden keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia, joka voi pahentaa tulehdusta nivelissä. Kananmunat ovat pitkälti terveellisiä proteiinin takia, ja niiden syöminen on usein turvallista, mutta jos kärsit nivelvaivoista, poista keltuainen ja syö pelkästään valkuainen – näin kaloritkin vähenevät huomattavasti. Munakas tai paistettu kananmuna toimii ihan hyvin ilman keltuaistakin, etkä pian kaipaa sitä enää ollenkaan.
 • Vältä tomaattia, paprikaa ja munakoisoa, sillä raakana nautittuina ne voivat aiheuttaa mm. migreeniä ja tulehdusta nivelissä. Nivelreumaa tai nivelrikkoa sairastavat ovat erityisen alttiita näiden kasvisten vaikutukselle. Korvaa nämä kasvikset esimerkiksi porkkanalla, sillä se on täysin turvallinen nivelille.

3. Aloita aamusi vihreällä teellä

Some figure

Pidätkö vihreästä teestä? Jos näin on, olet oikealla polulla! Vihreä tee sisältää nimittäin runsaasti antioksidantteja, jotka estävät nivelreuman syntymistä ja helpottavat sen aiheuttamaa kipua. Juo vihreää teetä aamuisin ja korvaa myös kahvi sillä.

4. E-vitamiini on suurin apulaisesi

Some figure

Olet varmasti tietoinen E-vitamiinin positiivisesta vaikutuksesta koko elimistöön, mutta tiesitkö, että se on myös loistava ‘vihreä’ vaihtoehto nivelreuman hoitoon? Nauti E-vitamiinia kaksi kapselia päivässä. E-vitamiinia löytyy apteekeista, terveysmyymälöistä ja usein supermarketeistakin. E-vitamiinia esiintyy etenkin vihreissä kasviksissa, kuten salaatissa ja pinaatissa, mutta saadaksesi sitä tarpeellisen suuren määrän nivelongelmien hoitoon, on suositeltavaa nauttia se kapseleina joka päivä.

5. Ruuat, jotka vähentävät kipua ja parantavat mielialaa

Nivelreuma ja nivelrikko ovat kivuliaita, elämään negatiivisesti vaikuttavia sairauksia, joiden hoitaminen voi joskus olla ongelmallista. Nivelreuman aiheuttajaa ei tunneta, mutta on todettu, että sen puhkeamiseen vaikuttaa useita eri tekijöitä.

Vaikka nivelreuma ei ole periytyvä tauti, alttius sairastumiseen voi periytyä. Hormonien merkitykseen viittaa se, että tauti on selvästi yleisempi naisilla kuin miehillä, sekä se, että tauti saattaa puhjeta tai oireet pahentua raskauden jälkeen. Mahdollisuus sairastua kasvaa, jos lähisukulainen sairastaa nivelreumaa. Onneksi on olemassa ruokia, jotka voivat auttaa kontrolloimaan tulehdusta ja kipua ja pitävät mielen positiivisena. Ota huomioon nämä seikat ruokaa valitessasi:

 • Syö vain tuoretta ruokaa, eli kasviksia ja hedelmiä. Jätä pois pakastetut ruuat ja valmisateriat, jotka sisältävät kemikaaleja ja säilöntäaineita, jotka voivat pahentaa tulehdusta.
 • Kuivatut hedelmät. Pähkinät, kuten manteli, pistaasi ja pekaanipähkinä antavat paljon energiaa ja ovat todella terveellinen välipala.
 • Sitruunamehu. Sitruunan mehu on täynnä antioksidantteja, ja etenkin aamulla tyhjään mahaan nautittuna se voi auttaa tulehduksen hoidossa.
 • Kalanmaksaöljy. Vanhan kansan suosikki kalanmaksaöljy on täynnä Omega-3 -rasvahappoja, jotka pitävät nivelet liikkuvina ja estävät niiden kovettumista. Nauti tätä joka päivä teelusikallisen verran.
 • Luonnomukainen omenaviinietikka. Omenaviinietikka helpottaa kipua ja on terveydelle hyödyllistä.
 • Kvinoa ja amarantti. Oletko kokeillut näitä vielä? Ne ovat todellista superruokaa, joita sinun tulisi ehdottomasti kokeilla. Ne auttavat nivelten kipuiluun.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Romero, M. (1998). Artritis reumatoide. Guias Clínicas. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1911-1.50048-8
 • Cilveti Gubía, S., & Idoate García, V. (2001). Posturas Forzadas. Ministerio de Sanidad y Consumo. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/0012-365X(91)90424-Z
 • Peña Ayala, A. H., & Fernández-López, J. C. (2007). Prevalencia y factores de riesgo de la osteoartritis. Reumatología Clínica. https://doi.org/10.1016/S1699-258X(07)73648-3
 • Int J Prev Med. 2013 Apr; 4(Suppl 1): S36–S42. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
 • Dent Res J (Isfahan). 2017 Jan-Feb; 14(1): 1–7. Comparison of anti-inflammatory and analgesic effects of Ginger powder and Ibuprofen in postsurgical pain model: A randomized, double-blind, case–control clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5356382/
 • Arthritis Foundations. Alimentación adecuada en personas con artritis. http://espanol.arthritis.org/espanol/disease-center/imprimia-un-folleto/alimentacion-adecuada-en-personas-con-artritis/
 • Arthritis Foundation. The Connection Between Gluten and Arthritis. https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/anti-inflammatory/the-connection-between-gluten-and-arthritis
 • Arthritis Res Ther. 2011; 13(4): 121. Published online 2011 Aug 10. Green tea: a new option for the prevention or control of osteoarthritis. doi: 10.1186/ar3428
 • Pharmacol. 2018; 9: 946. Published online 2018 Aug 21. The Role of Vitamin E in Preventing and Treating Osteoarthritis – A Review of the Current Evidence. doi: 10.3389/fphar.2018.00946

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.