Inkiväärin parantava vaikutus

Tämä tehokas kasvi on alunperin kotoisin Indokiinasta ja nykyään sitä viljellään trooppisilla alueilla. Inkivääristä käytetään sen juuriosa. Omalaatuisen arominsa ja kirpeän makunsa vuoksi inkivääriä käytetään esimerkiksi leivonnaisten, inkiväärioluen (ginger ale) ja Aasian keittiön aterioiden, kuten curryn, valmistuksessa.
Inkiväärin parantava vaikutus

Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Inkivääri taipuu moneksi ja inkivääristä kasvatetaan erilaisia versioita – paras inkivääri tulee Intiasta, Jamaikalta ja Australiasta. Inkiväärin terveysvaikutukset kansanlääkinnässä on tiedetty jo satoja vuosia, ja sitä on perinteisesti käytetty mm. vatsavaivojen hoitamiseen. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin inkiväärin parantavaan vaikutukseen.

Inkiväärin terveysvaikutukset

Sisäisesti nautittuna

 • Edistää ruuansulatusjärjestelmän toimintaa. Inkivääri stimuloi haiman toimintaa lisäten ruuansulatuksessa tarvittavia entsyymejä.
 • Ehkäisee ruuansulatuksen ongelmia. Inkivääri taistelee bakteereja ja tulehdusta vastaan ja ylläpitää suoliston normaalia bakteeritasapainoa.
 • Ehkäisee pahoinvointia. Inkivääri tuo helpotusta moneen erilaiseen pahoinvointiin. Sitä voi käyttää matkapahoinvoinnin nitistämiseen (bussilla tai laivalla matkustettaessa, tai pitkillä automatkoilla). Inkivääri sopii myös syöpäpotilaiden kemoterapiajaksoille, jolloin pahoinvointi on runsasta ja se auttaa leikkauksen jälkeiseen pahoinvointiin. Inkivääriä voi käyttää raskauspahoinvointiin ensimmäisten raskauskuukausien ajan, mutta kovin pitkään ei inkivääriä tulisi raskaana olevien käyttää – jos olet raskaana, kysy terveydenhoitajaltasi.
 • Hoitaa mahahaavoja ja ehkäisee niiden syntymistä. Inkivääri tappaa bakteereja, mukaan lukien Helicobacter Pylori -bakteeria, joka erittää ammoniakkia ja voi vahingoittaa mahalaukkua. Inkivääri on loistava apu mahakatarrin hoitoon ja yleisesti hapokkaan vatsan tasoitukseen.
 • Helpottaa ripulia ja ummetusta. Inkivääri eliminoi haitallisia bakteereita ja mikroeliöitä, kuten kolibakteeria. Kolibakteeri aiheuttaa ripulia ja vatsatautia etenkin lapsissa. Inkivääri auttaa ummetukseen stimuloimalla suoliston lihasten supistusliikkeitä, mikä auttaa ulostetta liikkumaan suolessa.
 • Auttaa ehkäisemään sydäntauteja. Inkivääri auttaa ehkäisemään sydäninfarkteja, veritulppia, rintakipuja ja veren paksuuntumista.
 • Edistää verenkiertoa raajoissa. Inkivääri eliminoi kipua alaraajoissa ja Raynaudin oireyhtymän (valkosormisuus) aiheuttamia oireita sormissa.

 

kasa inkivääriä

 

 • Tukee uuden kudoksen kehittymistä haavoissa ja pakkasenpuremissa.
 • Hyödyllinen apu flunssaa vastaan. Inkivääri alentaa kuumotusta, poistaa nenän tukkoisuuden ja helpottaa nivelten kipuilua kun olet flunssan kourissa. Jos kärsit hengitystieoireista flunssan yhteydessä, inkivääri auttaa poistamaan paineen tunnetta rinnassa. Inkivääri auttaa myös poskiontelontulehduksen oireiden lievitykseen.
 • Hoitaa kroonista väsymystä. Krooninen väsymys on yleinen ongelma, jossa ihminen tuntee olonsa jatkuvasti rättiväsyneeksi ja heikoksi unen määrästä tai lepäämisestä riippumatta.
 • Hyvä kipulääke ja tulehduksen poistaja. Inkivääri helpottaa nivelsairauksien tuottamia kipuja ja vammoista syntynyttä tulehdusta. Inkivääri vähentää kipua ja tulehdusta tehokkaasti. Rannekanavaoireyhtymästä kärsivät voivat myös löytää helpotusta inkivääristä.

Ulkoisesti käytettynä

 • Hammassärky. Pureskele pientä inkiväärin palaa tai purskuta inkivääriteetä suoraan kohdassa, jossa kipu tuntuu.
 • Eliminoi pahanhajuista hengitystä. Inkivääriä on käytetty jo aikakausia pahanhajuisen hengityksen karkottamiseen. Aasiassa inkivääriä on käytetty ammoisista ajoista lähtien kirkastamaan ja raikastamaan suu aterian jälkeen. Inkivääri myös lisää syljeneritystä, joten se sopii hyvin ihmisille, jotka kärsivät jatkuvasti kuivasta suusta.
 • Herättelee libidon. Itämainen lääketiede suosittelee usein juuri inkivääriä petipuuhien piristykseen. Sen uskotaan stimuloivan haluja niin miehissä kuin naisissakin. Erektio-ongelmista kärsivät miehet voivat myös kokeilla inkiväärin tehoa.

 

pala inkivääriä

Näin lisäät inkivääriä ravintoosi

Jotta pääsisit kunnolla käsiksi inkiväärin terveyshyötyihin, tulee sinun osata käyttää sitä oikein. Jos inkivääri ei ole sinulle ennestään tuttu tuote, voi uuteen raaka-aineeseen totuttelu kestää jonkin aikaa, sillä inkiväärin maku on vahva. Aloita pienellä määrällä ja kokeile sitä rohkeasti ruuissa ja juomissa. Jotkin alla olevista ehdotuksistamme vaativat tietynlaisen syöntitavan, mutta useimmiten voit nauttia inkiväärin juuri itse haluamallasi tavalla.

Inkivääri nautitaan eri tavoin riippuen siitä, mihin tarkoitukseen haluat sen hyödyt valjastaa. Inkivääri sopii uutteeksi niin tuoreena kuin kuivattunakin, sitä löytyy kapseleina hyvinvointimyymälöistä, sitä voi käyttää eteerisenä öljynä hieronnassa jne. Yhdessä inkiväärin kanssa voit kokeilla muita lääkinnällisiä kasveja vaikutuksen tehostamiseen.

 

pikku pala inkivääriä

Jos haluat käyttää inkiväärijuurta, muista aina pestä ja kuoria se hyvin. Kaupoista löytyy kaiken kokoisia paloja, ja juurakosta voi hyvin leikata itselleen sopivan määrän. Pieni määrä inkivääriä riittää pitkälle ja sen säilyvyys jääkaapissa on hyvä.

Raasta tai silppua inkivääri lisätäksesi sitä keittoihin, kastikkeisiin tai pataruokiin – inkivääri kypsyy yhdessä valmistamasi ruuan kanssa. Etsi netistä aasialaisen keittiön ohjeita, esimerkiksi thairuuissa inkivääriä käytetään usein, eikä sen maku ole turhan voimakas.

Voit myös kokeilla juurenpalan liottamista vedessä, liemessä tai mehussa, ja lisätä sen sitten ruokaasi. Jos pidät sushista, on inkiväärisäilyke perinteinen lisuke, jota käytetään makuaistin raikastamiseen jokaisen suupalan välillä.

Jos haluat kokeilla kotisäilöntää, voit säilöä inkiväärin etikkaan, öljyyn tai suolaan. Voit myös kokeilla inkiväärin sokeroimista. Raastettu inkiväärin juuri sopii makeisten, curryn, pannulla paistettujen kasvisten, leivonnaisten ja kastikkeiden kaveriksi.

Olet varmasti nähnyt kiteytettyä, sokeroitua inkivääriä kaupoissa, mutta voit helposti valmistaa sen myös itse. Laita inkiväärin palat kuumaan veteen puoleksi tunniksi, siivilöi palat ja laita ne takaisin kattilaan. Lisää kolme ruokalusikallista vettä ja sama määrä sokeria ja anna kiehua kunnes kaikki vesi on haihtunut.

Yksi hyvä vaihtoehto inkivääristä nauttimiseen on valmistaa herkullinen, mausteinen uute. Inkiväärin maku voi poltella hiukan, mutta lisäämällä vain pienen määrän varmistat, ettei siitä tulee liian vahvaa. Tähän reseptiin tarvitset noin 85 gramman palan inkivääriä, 7 desilitraa vettä ja makeutusainetta (stevia, hunaja, vaahterasiirappi tai ruskea sokeri makusi mukaan).

Huuhtele ja kuori inkivääri ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Keitä vesi ja lisää inkivääri, anna kiehua muutaman minuutin ajan. Toinen menetelmä on leikata inkivääri paloiksi suoraan mukiin (noin kahden sentin pala riittää) ja kaataa päälle kuuma vesi. Anna hautua viitisen minuuttia, siivilöi ja nauti. Jos olet flunssainen, laita kuuman veden ja inkiväärin sekaan sitruunamehua ja hunajaa. 

Inkiväärin terveysvaikutukset ovat lukuisat!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.