Logo image
Logo image

Luonnolliset keinot ientulehduksen hoitoon

4 minuuttia
Jos et hoida hampaitasi, niissä oleva plakki voi muuttua hammaskiveksi, joka on paljon hankalampi poistaa. Sekä plakki että hammaskivi aiheuttavat hampaan eroosiota ja voivat pahimmillaan johtaa hampaan reikiintymiseen ja sen menetykseen.
Luonnolliset keinot ientulehduksen hoitoon
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Jos ikenesi vuotavat joka kerta harjatessasi hampaasi, saatat kärsiä ientulehduksesta. Jos lisäksi huomaat, että ikenesi punoittavat tai ovat turvonneet, se on toinen varoitusmerkki ienongelmista. Tämä voi johtua plakin kertymisestä. Plakki muodostuu etenkin hampaiden väliin ja ienrajaan, joten sitä voi olla hankalampi poistaa perinteisellä hampaiden harjauksella. Jos kärsit ienongelmista tai ientulehduksesta, tässä artikkelissa annamme sinulle hyviä neuvoja ientulehduksen hoitoon luonnollisesti ja hellävaraisesti.

Mikä ientulehdus on ja mistä se johtuu?

Ientulehduksen eli gingiviitin oireita ovat ienten turpoaminen ja verenvuoto ikenissä, mikä aiheutuu liiallisesta plakin määrästä hampaissa. Plakkia syntyy suussa olevien bakteerien ja ruuan syömisen yhteisvaikutuksesta.

Ientulehdus syntyy, jos hampaan pinnalle annetaan kertyä riittävästi bakteeripeitteitä – tulehduksen aikaansaama ienten verenvuoto on elimistön puolustusreaktio bakteerien aiheuttamaan ärsytykseen. Ientulehdus voi aiheutua huonosta tai riittämättömästä suuhygieniasta tai tiettyjen ruokien johdosta. Esimerkiksi kahvin tiedetään lisäävän ientulehduksen riskiä.

Tämä prosessi ärsyttää ja kuluttaa ikeniä ja aiheuttaa pahimmillaan ienkudoksen katoamista esimerkiksi hammasväleistä. Pahimmillaan tulehdus ulottuu jopa hampaan juureen saakka. Tämä puolestaan voi johtaa hampaiden kiinnityskudoksen löystymiseen, heiluviin hampaisiin ja hampaiden menettämiseen.

ientulehduksen hoitoon
Ientulehdusta aiheuttavat muun muassa nämä asiat:

 • Hampaiden huolimaton puhdistus tai väärät välineet. Hampaat tulisi pestä kahdesti päivässä, sillä hammaspesu suojaa hampaita ruuan bakteereilta 12 tunnin ajan. Muista valikoida myös oikeanlainen hammasharja, liian kova hammasharja vahingoittaa ikeniä. Ientulehduksen hoitoon autaa myös päivittäinen hammaslangan käyttö. Langalla pääset hankalasti puhdistettaviin hammasväleihin.
 • Tunneperäinen stressi.
 • Hormonaalinen epätasapaino, esimerkiksi raskauden, teini-iän tai kuukautisten aikaan.
 • Puutteet ruokavaliossa.
 • Sairaudet kuten osteoporoosi ja diabetes.
 • Tietyt lääkeaineet kuten verenohentajat, antibiootit tai epilepsialääkkeet tai tiettyjen ruokien syöminen. Verenpainelääkkeillä ja immuunipuolustuksen toimintaan vaikuttavilla lääkkeillä voi myös olla negatiivinen vaikutus ikeniin.

omena ientulehduksen hoitoon
Mitkä ovat parhaat kotihoitokeinot ientulehduksen hoitoon?

 • Ruokasooda ja vetyperoksidi. Sekoita sama määrä ruokasoodaa ja vetyperoksidia keskenään ja harjaa hampaat niistä muodostuvalla tahnalla. Keskity etenkin ienrajan puhdistamiseen. Ruokasooda auttaa poistamaan plakkia, karkottaa hajun ja kiillottaa hampaat saaden ne näyttämään valkoisemmilta.
 • Huuhtele suu suolalla ja lämpimällä vedellä. Sekoita puolikas teelusikallinen suolaa pieneen määrään vettä ja käytä huuhteena joka ilta.
 • Ientulehduksen hoitoon auttaa aloe vera. Hiero ikeniä monta kertaa päivässä aloe vera -geelillä.
Some figure
 • Nauti pala tai kaksi cheddaria tai muuta kovaa juustoa pääaterian jälkeen (lounas tai illallinen). Voit myös kokeilla raa’an, kuorimattoman omenaviipaleen syömistä.
 • Jos tulehdus on paha, valmista hoitava teeuute kuivatusta mintusta, aniksesta, rosmariinista ja vajaasta kahdesta desistä vettä. Kiehauta ainekset kattilassa, siivilöi ja käytä suuhuuhteena tunnin välein.
 • Käytä omenaviinietikan ja veden sekoitusta suuhuuhteena joka aamu. Sekoita pari desiä vettä teelusikalliseen omenaviinietikkaa ja huuhtele huolellisesti. Voit myös juoda huuhteen kokonaisuudessaan aterian yhteydessä.
 • Huuhtele suu teellä, joka valmistetaan kolmesta tipasta eteeristä laventeliöljyä ja ruokalusikallisesta hunajaa. Lisää ainekset kylmään tai viileään veteen ja käytä suuhuuhteena.
Some figure
 • Kokeile mirhaa ja kuumaa vettä. Sekoita pari desiä vettä kahteen tippaan mirhaa ja käytä suuhuuhteena ennen ja jälkeen jokaisen aterian.
 • Salvia. Sirottele kourallinen salviaa kahteen desiin kiehuvaa vettä. Peitä kannella ja anna jäähtyä, käytä suuhuuhteena ja kurluttele. Salvialla on antiseptinen ja sieniä tappava vaikutus, mikä auttaa parantamaan ientulehdusta ja puhdistaa samalla hampaat.
 • Lisää pari ruokalusikallista kurjenpolven lehtiä kahteen desiin kiehuvaa vettä. Poista kattila liedeltä ja anna uuttua 15 minuuttia. Siivilöi ja käytä suuhuuhteena kahdesti päivässä.
Some figure
 • Keitä pari desiä vettä ja sekoita joukkoon kaksi ruokalusikallista kuivattuja malvanlehtiä. Anna seistä viisi minuuttia, siivilöi ja käytä suun huuhteluun monta kertaa päivässä.
 • Heitä tehosekoittimeen pari desiä marjoja, desi maitoa, teelusikallinen vaniljauutetta ja yksi banaani – sekoita tasaiseksi. Nauti joka aamu. Marjat auttavat tappamaan ientulehdusta aiheuttavia bakteereja.
 • Laita kourallinen mangon lehtiä litraan kiehuvaa vettä. Peitä ja anna jäähtyä. Siivilöi ja käytä suuhuuhteena ja kurluttele kerran päivässä. Voit myös muussata kahden mangon hedelmälihan ja pureskella ne huolellisesti ennen nielemistä.
 • Sekoita 28 grammaa hunajaa 7 tippaan sitruunamehua ja 7 tippaan piparminttuöljyä. Käytä suuhuuhteena päivittäin.
 • Lämmitä pari desiä vettä ja lisää ruokalusikallinen arnicaa, malvanjuurta ja kortetta. Anna seoksen seistä 10 minuuttia ennen siivilöimistä. Lisää vielä 5 tippaa eteeristä salviaöljyä. Kaada lasiastiaan (pullo tai purkki), sulje kansi ja ravistele hyvin ennen käyttöä suuhuuhteena. Tämä sopii käytettäväksi etenkin silloin, kun ikenet vuotavat.
Some figure
 • Sekoita 28 grammaa aloe vera -geeliä samaan määrään hunajaa ja lisää vielä 8 tippaa vetyperoksidia. Voit käyttää tätä suuhuuhteena kaksi kertaa päivässä. Muista käyttää sellaista vetyperoksidia, jonka pitoisuus ei ole yli 3 %.
 • Kokeile tuoksuruutasta valmistettua teetä. Keitä litra vettä ja lisää kourallinen ruutan lehtiä. Siivilöi ja käytä suun huuhteluun kolme kertaa päivässä: aamulla, iltapäivällä ja illalla.
 • Sekoita yksi viipaloitu tomaatti, pinaattia, persiljaa, parsakaalia ja kaksi valkosipulinkynttä keskenään tehosekoittimessa. Lisää pari desiä vettä sekoituksen aikana. Nauti juomaa lasillinen päivässä.
 • Sekoita kourallinen mansikoita pieneen määrään tuoretta minttua. Lisää tilkka vettä ja nauti päivän pääaterioiden jälkeen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • De Vries, K. (2015, July 1). Gingivitis. Australian Journal of Pharmacy. Australian Pharmaceutical Publishing Company Ltd. https://doi.org/10.1111/j.1600-051X.1986.tb01471.x
 • Dentino, A. R., Kassab, M. M., & Renner, E. J. (2005, July). Prevention of periodontal diseases. Dental Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.cden.2005.03.005
 • Dhingra, K. (2014). Aloe vera herbal dentifrices for plaque and gingivitis control: A systematic review. Oral Diseases. Blackwell Munksgaard. https://doi.org/10.1111/odi.12113
 • Kukreja, B. J., & Dodwad, V. (2012). Herbal mouthwashes – A gift of nature. International Journal of Pharma and Bio Sciences3(2). https://doi.org/10.1002/anie.201610021
 • Kumar, G., Jalaluddin, M., Rout, P., Mohanty, R., & Dileep, C. L. (2013, August 1). Emerging trends of herbal care in dentistry. Journal of Clinical and Diagnostic Research. https://doi.org/10.7860/JCDR/2013/6339.3282
 • MedlinePlus. Gingivitis. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001056.htm
 • Biocompatibility of Dental Biomaterials. Woodhead Publishing Series in Biomaterials. 2017, Pages 113-129. 8 – Biocompatibility of oral care products. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081008843000084
 • Arabian Journal of Chemistry. Volume 8, Issue 3, May 2015, Pages 322-328. Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535211000232
 • Sci Rep. 2018; 8: 1732. Published online 2018 Jan 29. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. doi: 10.1038/s41598-017-18618-x
 • Asian Pac J Trop Biomed. 2011 Apr; 1(2): 154–160. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60016-6
 • Iran J Microbiol. 2015 Jun; 7(3): 173–177. The antibacterial effect of sage extract (Salvia officinalis) mouthwash against Streptococcus mutans in dental plaque: a randomized clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4676988/
 • Eur J Dent. 2013 Sep; 7(Suppl 1): S71–S77. Antimicrobial efficacy of five essential oils against oral pathogens: An in vitro study. doi: 10.4103/1305-7456.119078

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.