Lisää estrogeenia ruokavaliosta

Vaikka söisi monipuolisesti ja terveellisesti, voi siltikin joitain tärkeitä ravintoaineita jäädä saamatta. Kerromme tänään kuinka saat lisää estrogeenia ruokavaliosta, jotta et jää sitä ilman.
Lisää estrogeenia ruokavaliosta
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Terveellisestä ruokavaliosta on tullut elämäntapa. Emme aina silti tiedä mitä ruokaa tarvitsemme parantaaksemme fyysistä ja henkistä hyvinvointiamme. Jatka lukemista ja kerromme, kuinka saat lisää estrogeenia ruokavaliosta ja miksi sen saannin lisääminen kannattaa.

Jos luet tätä artikkelia, todennäköisesti haluat aloittaa syömään terveellisesti ja tasapainoisesti. Jos olet nainen, olet tullut oikealle sivulle. Kuten sanottua, sinun täytyy syödä itsellesi sopivaa ruokaa, jotta voit elää parempaa elämää.

Lisää tarkoituksella ruokavalioosi ruokia, joista saat estrogeenia. Tämä hormoni parantaa seksuaalista kuntoa ja lisääntymiseen liittyvää terveyttä, sekä parantaa muiden elimien toimintaa.

Estrogeenin tuomat hyödyt

Nuoruus tuntuu kestävän pitkään, mutta yllättäen ikääntyminen alkaa koputtamaan jo ovella ja mieleen saattaa tulla pohdintoja omasta eletystä elämästä, että kuinka hyviä päätöksiä on matkan varrella tullut tehtyä.

Estrogeeni on naishormoni, jota löytyy myös pienissä määrin miehiltä. Sen määrä vähenee vaihdevuosien aikana ja sen myötä oma vartalo alkaa muuttumaan.

naisella vaihdevuodet

Näin estrogeeni vaikuttaa elimistössä:

 • säätelee kuukautisia
 • antaa naiseuden piirteitä
 • pitää sydämen, lihakset, luut sekä synnytyselimet ja sukupuolielimet hyvässä kunnossa

Siksi onkin tärkeää ylläpitää hyvät estrogeeniarvot, tai muuten seuraukset voivat olla ikäviä. Estä puutoksen tuomat haitat syömällä ruokaa, josta saa estrogeenia.

Elimistö ilman estrogeeniä

Jos et tiedä estrogeeniarvojasi, et pysty ehkäisemään mahdollisia tulevia ongelmia. Huomaat kyllä jos ärsyynnyt helposti, sinulla on univaikeuksia ja menetät hiuksia suurissa määrin nämä ovat alhaisen estrogeenitason oireita.

Lisää estrogeenia ruokavaliosta

Nyt kun tiedät aiheesta hieman enemmän, katsotaanpa kuinka saat lisää estrogeenia ruokavaliosta.

Hedelmät ja kasvikset

Näitä kahta voi käyttää vastauksena melkein mihin tahansa ongelmaan. Ne kuuluvat kaikkiin erilaisiin ruokavalioihin, eikä tälläkään kerralla ole poikkeusta. Niissä on fytoestrogeenia, joka aktivoi estrogeenin tuotantoa naisissa.

100 grammassa kasviksia on 94-604 mikrogrammaa fytoestrogeenia. Ei ole ollenkaan huono ajatus lisätä niitä jo seuraavaan ateriaan. Parhaat hedelmät tältä kannalta ovat omenat, luumut, tomaatit, taatelit ja papaijat.

estrogeenia ruokavaliosta: vihannekset ja hedelmät

Lisää näitä kasviksia ruokavalioosi:

 • parsakaali
 • kurkku
 • munakoiso
 • kurpitsa
 • punajuuri
 • peruna
 • selleri
 • alfalfa

Siemenet ja viljat

Siemenissä ja viljoissa on huomattava määrä fytoestrogeenia. Niitä voi yhdistää muiden ruoka-aineiden kanssa ja niissä on paljon vitamiineja ja mineraaleja.

Lisää ruokiisi pellavan- ja seesaminsiemeniä, vehnää, ohraa, riisiä ja kauraa.

Soija ja kuivatut hedelmät ja pähkinät

Soijasta saa erittäin paljon fytoestrogeenia, sillä 100 grammassa soijaa on 103 mikrogrammaa fytoestrogeenia. Valitse soijasta tehtyjä ruokatuotteita, kuten soijajogurttia ja tofua.

Kyseistä hormonia löytyy myös kuivatuista pähkinöistä. Paras valinta olisi nauttia pistaaseja sekä manteleita, hasselpähkinöitä ja maapähkinöitä.

Kolme tapaa lisätä estrogeeniarvoja

Estrogeeniarvoja voi lisätä ruokavalion lisäksi myös muilla keinoilla.

1. Aerobinen liikunta

Aerobinen liikunta auttaa estrogeenia kulkemaan aineenvaihdunnan läpi. Liikunta edistää hyvien hormonien syntymistä. Siksi on järjestää aikaa liikunnalle vähintään 30 minuuttia päivässä.

2. Nuku vähintään 6 tuntia yössä

Alle kuuden tunnin yöunet vähentävät estrogeenin tuotantoa ja siten laskevat libidoa.

nukkumalla estrogeenia

3. Käytä lisäravinteita

Lisäravinteita tulee ottaa vain ammattilaisen valvonnan alla ja ne ovat viimeinen vaihtoehto estrogeeniarvojen tasapainoon saamiseen. Ne tehdään proteiinista ja yrteistä ja muista naishormoneista.

Hieman tiedettä

Asian ytimenä on ehkäistä alhaisten estrogeeniarvojen aiheuttamat seuraukset. Arvot vähenevät etenkin silloin kun naisilla alkaa vaihdevuodet, mutta jos aloitat ajoissa, vältyt suuremmilta riskeiltä.

Tieteen kannalta ei ole olemassa kaavaa, jonka avulla vaihdevuosien vaikutuksia voisi ennalta ennustaa kenenkään naisen kohdalta. Naisten suurta hormonaalista muutosta voi kuitenkin helpottaa lisäämällä estrogeenia ruokavalioon.

Kuten näet, se ei ole kovin vaikeaa. Sinulla varmasti on jo keittiössäsi hedelmiä, kasviksia ja viljatuotteita. Lisää vain soijaa ja kuivattuja hedelmiä. Nuku kahdeksan tuntia yössä ja varaa aikaa liikkumiselle.

Tämä on helppo yhteenlaskutehtävä. Terveellinen elämäntapa ei vie enempää aikaa tai tilaa, mutta lisää hyviä vuosia perheesi kanssa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Laihduta tämän ananas-inkiväärismoothien avulla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Laihduta tämän ananas-inkiväärismoothien avulla

Tämä ananas-inkiväärismoothie on mahtava laihdutukseen, koska sen ainesosat ovat vähäkalorisia, mutta täynnä ravintoaineita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rietjens IMCM., Louisse J., Beekmann K., The potential health effects of dietary phytoestrogens. Br J Pharmacol, 2017. 174 (11): 1263-1280.
 • Martín Salinas C., López Sobaler AM., Benefits of soy in women’s health. Nutr Hosp, 2017. 34: 36-40.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.