Miten ikääntyä hyvässä kunnossa?

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa pitämään huolta itsestään. Vältä tupakointia ja liiallista alkoholinkäyttöä ja harrasta liikuntaa pysyäksesi hyvässä kunnossa ikääntyessäsi.
Miten ikääntyä hyvässä kunnossa?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ei ole mahdotonta ikääntyä hyvässä kunnossa ja pysyä terveenä, mutta muutamien tapojen on tultava säännöllisiksi samantien. Mitä aiemmin aloitat, sitä parempi mahdollisuus on estää ikäviä seuraamuksia, jotka seuraavat huonoista päätöksistä.

On hyvä ymmärtää, että elämäntyylin vaikutukset näkyvät ikääntyessä. Siksi on tarpeellista aloittaa hyvät elämäntavat nyt.

Tässä artikkelissa kerromme hyvistä tavoista, joiden avulla voit ikääntyä hyvässä kunnossa.

Liikunta on elintärkeää

On sanomattakin selvää, että säännöllisellä liikunnan harrastamisella on pitkäkantoiset terveysvaikutukset.  Ei tarvitse olla ammattiurheilija, mutta on hyvä sisällyttää liikuntaa päivittäisiin rutiineihin.

Aloita käymään kuntosalilla tai aerobicissa, zumbassa tai spinningissä. Voit myös hyvin aloittaa juoksemaan tai kävelemään luonnossa joka päivä puolesta tunnista tuntiin. Se riittää aivan hyvin.

Liikuntaharrastus vaikuttaa positiivisesti terveyteesi ja ulkonäköösikin, sekä tasapainottaa henkistä terveyttäsi.

Liikunta lievittää stressiä ja rentouttaa, sillä liikkumisen aikana vapautuu oksitosiinia, hyvänolon hormonia, jonka ansiosta tunnemme olomme iloiseksi ja tasapainoiseksi.

Syö niin terveellisesti kuin mahdollista

jos haluat ikääntyä hyvässä kunnossa, harrasta liikuntaa

Ikääntymiseen vaikuttaa tietenkin myös ruokavalio. Jos tavoitteesi on ikääntyä hyvässä kunnossa, pidä huoli terveellisestä ruokavaliosta. Ulkoisella huolenpidolla ei ole merkitystä jos ei pidä huolta sisältäpäin. Oletko kuullut sanonnan: “Olet mitä syöt”?

Sisällytä paljon hedelmiä ja kasviksia päivittäiseen ruokavalioosi, syö mahdollisimman puhdasta ja luonnollista ruokaa, ja tee omat versiosi pikaruoasta, kuten kotitekoisia hampurilaisia ja pizzaa. Ne ovat paljon parempia vaihtoehtoja kuin ostetut.

Vältä lisättyä sokeria juomissa ja valitse mieluummin vesi juomaksi.

Kun ruokavaliosi on kunnossa, voit silloin tällöin tehdä epäterveellisiäkin valintoja ja nauttia muutaman herkkuannoksesi, sillä nauttiminen silloin tällöin on myös tärkeää.

Leivonnaisia, sokerisia juomia ja teollisesti käsiteltyjä ruokia ei tulisi nauttia kovin usein tai ollenkaan niiden terveyshaittojen vuoksi.

Pidä huolta itsestäsi ja nauti elämästä. Näin vältät korkeaa kolesterolia, diabetesta, intoleransseja ja muita terveysongelmia. Vaikka ne eivät olisi tällä hetkellä ongelma, niitä saattaa tulla ajan mittaan.

Vältä terveydelle haitallisia tapoja

sano ei tupakalle

Kaksi terveydelle haitallista tapaa on sosiaalisesti hyväksyttyjä; alkoholin nauttiminen ja tupakointi. Ne ovat myrkyllisiä terveydelle, mutta myös luovat riippuvuutta ja aiheuttavat ongelmia.

  • Olet varmasti huomannut monen tupakoivan ihmisen yskivän päivittäin.
  • Samoin henkilö joka juo alkoholia paljon, ei ymmärrä vahingoittavansa maksaansa.

Kuten ruokavalion kanssa, myrkylliset tavat eivät välttämättä aiheuta ongelmia samantien, mutta vakavia sairauksia voi syntyä myöhemmin. Säännöllisesti tupakoiva voi esimerkiksi saada keuhkosyövän myöhemmin elämässään.

Samoin säännöllisesti alkoholia nauttiva voi saada maksasairauksia myöhemmin elämässään. Siksi on elintärkeää tarkastella elämäämme ja huomata, onko itsellään terveyttä myrkyttäviä tapoja ja aloittaa vähentämään niitä pikkuhiljaa tottuen puhtaampaan elämään.

Aloita nyt, jotta voit viettää hyvän, terveen vanhuuden

vanhempi pariskunta ulkoilee

Mikäli haluat elämänlaatusi olevan hyvää ikäännyttyäsi ja haluat pysyä terveenä, sinun täytyy huomioida mitä olemme tässä artikkelissa käyneet läpi.

Kiinnitä siis huomiota liikuntaan, ruokavalioon ja tapoihin.

Jokaisella meistä on omat huonot tapamme ja eri elementit toimivat eri tavoilla meille kokemuksistamme riippuen. Esimerkiksi jonkun huono tapa voi olla ylenpalttinen ahmiminen, kun toisen huono tapa on polttaa tupakkaa ja juoda alkoholia.

Huolestuttaako sinua se, minkälaista elämää tulet elämään ikäännyttyäsi? Aiotko odottaa vielä pidempään ennen kuin alat pitämään huolta itsestäsi? Aloita nyt, niin ehdit vielä hyvin vaikuttamaan siihen minkälaista loppuelämää vietät.

Älä mieti kahdesti. Aloita tänään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.