Logo image
Logo image

Muutokset ruokailutottumuksissa 30-, 40-, 50- ja 60-vuotiaana

3 minuuttia
Ruokailutottumuksesi muuttuvat iän myötä sopeutuen kunkin vuosikymmenen tarpeisiisi. Sinun täytyy olla niistä tietoinen välttääksesi painonnousua ja pitääksesi yllä hyvää ravitsemustilaa.
Muutokset ruokailutottumuksissa 30-, 40-, 50- ja 60-vuotiaana
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kehosi kokee sarjan muutoksia jokaisessa elämäsi vaiheessa, ja sinun täytyy käsitellä niistä jokainen. Yksi tunnetuimmista muutoksista on se, että syömistottumuksesi muuttuvat. Tämä johtuu hormonien, univajeen, stressin tai päivärutiiniesi muutoksen yhteisvaikutuksesta.

Jotkin näistä seikoista ovat vaikeasti vältettävissä, mutta alla listaamme elämän eri vaiheissa ilmenevät muutokset ruokailutottumuksissa. Tulet huomaamaan, ettet suinkaan ole ainoa ihminen joka niitä kokee, ja useimmiten muutokset ovat täysin normaaleja.

Muutokset ruokailutottumuksissa 30-vuotiaana

Some figure

30-vuotissyntymäpäivä ei taatusti lukeudu niihin elämäsi tapahtumiin, jotka jäävät sinulta huomaamatta.

Tämän vuosikymmenen saavuttavilla on kaksi äärimmäistä tyyppiä: sinulla saattaa olla holtiton halu syödä kaikki mitä eteesi kannetaan tai voi käydä niin, ettei sinulla ole lainkaan ruokahalua.

Stressihormoni kortisoli voi vaikuttaa sinuun työntämällä sinua lähemmäs toista ääriesimerkeistä. Kyse on siitä, että kuukautiskiertosi johdosta hormonituotantosi joko kiihtyy tai laantuu ja sen seurauksena myös ruokahalusi muuttuu erilaiseksi kuin ennen.

Noin 35 ikävuoden tienoilla koet yleensä voimakkaan muutoksen painossasi. 

Vitamiinien ja ravintoaineiden vaje voi saada aikaan halun syödä suklaata, karkkeja ja suolaisia ruokia. Jos et hallitse huolella näitä mielihaluja, saattaa painosi nousta ja samalla voit kärsiä esimerkiksi magnesiumin ja kalsiumin puutteesta.

Tässä iässä monet naiset myös päättävät hankkiutua raskaaksi tai saattavat syödä enemmän johtuen esimerkiksi ikäkriisistä. Ei kuitenkaan ole tarpeen syödä enemmän ruokaa kuin tavallisesti, jotta vauva voisi hyvin. Raskauden ei tulisi olla tekosyy syödä enemmän – tärkeää on kuitenkin syödä terveellisiä ruokia, jotka sisältävät runsaasti kalsiumia, rautaa ja vitamiineja.

Kehosi on tarpeeksi vahva itsessään.

Lue myös: Raskaus yli 35-vuotiaana mitkä ovat riskit?

Muutokset ruokailutottumuksissa 40-vuotiaana

40 vuotta täytettyäsi koet lukuisia psykologisia sekä fyysisiä muutoksia. Sinun täytyy pitää mielessä ettei ole loogista olettaa, että painaisit saman verran kuin 20-vuotiaana.

Sinun tulisi myös hyväksyä se tosiasia, että millainen ruokavalio sinulla onkaan, sinun tulisi syödä enemmän hedelmiä ja vihanneksia kuin ennen, nauttia kalsuimpitoista ruokaa sekä lopettaa roskaruoan syöminen, vaikka se voikin tuntua vaikealta.

Olet taipuvaisempi ruoansulatusongelmille tästä vuosikymmenestä alkaen. Lisäksi ruokahalusi kasvaa huomattavasti.

Saattaa myös olla, että sinulle kehittyy tänä aikana insuliiniresistenssi. Kun kehosi ei eritä tarpeeksi insuliinia, sokeriarvot kohoavat verenkierrossasi sen sijaan, että ne varastoituisivat soluihin. Jos solusi eivät kykene vastaanottamaan tarvitsemaansa määrää sokeria, kehosi kuluttaa muualta saatavaa energiaa, joka voi puolestaan johtaa muutokseen ruokailutottumuksissasi ja erityisesti hiilihydraattien kulutuksessasi.

Muutokset ruokailutottumuksissa 50-vuotiaana

Some figure

Osa naisista huomaa estrogeenitasojensa laskevan voimakkaasti vaihdevuosien takia, joka saavutetaan yleensä 5051 vuoden ikäisenä. Tämä aiheuttaa lisääntyneen halun syödä sokeria ja hiilihydraatteja, varsinkin jos sinulle on jo kehittynyt insuliiniresistenssi.

Tästä johtuen ei ole harvinaista, että 50 ikävuoden jälkeen useilla naisilla alkaa kerääntymään painoa jopa hallitsemattomissa määrin.

Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään negatiivinen asia. Ylimääräinen paino voi nimittäin toimia suojana hauraita luita ja heikkoja lihaksia vastaan. Rasvakerros voi nimittäin suojata sinua esimerkiksi kaatuessasi tai jos saat mustelmia, mikä saattaa olla vahingollisempaa tässä iässä kuin se nuorempana olisi ollut.

Suosittelemme sinua valitsemaan kaikkein terveellisimmän tien: syö tasapainoisesti ja lisää kalsiumpitoisten ruoka-aineiden kulutusta. Vaikka ylimääräinen paino voikin suojata luitasi, vaikuttaa se kuitenkin negatiivisesti yleisterveyteesi.

Muutokset ruokailutottumuksissa 60-vuotiaana

Huhupuheista huolimatta mahalaukkusi ei kutistu iän myötä, vaikkakin vatsaontelosi joustavuudessa voi tapahtua joitakin ikääntymisen mukanaantuomia muutoksia.

Tämä johtuu siitä, että ruoansulatusjärjestelmäsi lähettää aivoillesi virheellisen viestin siitä, että olisit syönyt tarpeeksi, vaikka et todellisuudessa olisikaan. Tästä johtuen saatat huomata muutoksia syömistottumuksissasi, jotka taas saavat aikaan sen, että syöt vähemmän kuin ennen.

Kun saavutat 60 vuoden iän, on terveen painon ylläpitäminen erityisen tärkeää. Jos olet ylipainoinen, on sinulla suurempi riski kaatua, joutua sairaalahoitoon pitkiksi ajoiksi ja jopa kuolemanriski voi kasvaa.

Jos taas olet alipainoinen tai olet alipainon rajalla, voi se olla merkki esimerkiksi piilevästä kroonisesta sairaudesta.

Tarkkaile tapojasi

Some figure

On tärkeä ymmärtää iän tuomat vaikutukset ruoansulatuskanavallesi, sillä ne voivat vaikuttaa ajan kuluessa ravintoaineiden tarpeeseen.

Ihmiskeholla on tapana kerryttää enemmän rasvaa keskivartalon alueelle, etenkin mitä vanhemmaksi tulemme. Myös aerobinen suorituskyky sekä sydän- ja verisuoniston kapasiteetti voivat heiketä.

35 ikävuoden jälkeen henkilö, joka elää liikkumatonta elämää ja noudattaa huonoa ruokavaliota, alkaa vääjäämättä heiketä. Sen vuoksi onkin äärimmäisen tärkeää olla tietoinen ruokailutottumusten muutoksista ikääntyessä, jotta voisit tehdä tarvittavia varotoimenpiteitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Singer J., Grinev M., Silva V., Cohen J., et al., Safety and efficacy of coffee enriched with inulin and dextrin on satiety and hunger in normal volunteers. Nutrition, 2016. 32 (7-8): 754-60.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.