5 terveellistä ruokaa joita syöt ehkä liikaa

5 terveellistä ruokaa joita syöt ehkä liikaa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Ekhiñe Graell

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Useimmat meistä luultavasti tietävät mitä ruoka-aineita pitäisi syödä jos haluaa pudottaa painoa ja/tai haluaa pysyä terveenä, ja kun aloitamme tietyn ruokavalion, varastoimme jääkaappiimme tiettyjä ruoka-aineita. Mutta onko mahdollista syödä liikaa terveellistä ruokaa? Kyllä! Voimme todellakin syödä niitä liikaa. Mainitsemme viisi ruokaa joita ehkä syöt liikaa!

1. Viljat

Tiedät että sinun pitäisi pysyä kaukana sokerisesta viljasta ja sen sijaan valita täysjyväviljaa. Kuitenkin kokojyväviljan syöminen isosta kulhosta voi tarkoittaa liiallista kalorien nauttimista. Tämä on iso ongelma jos on kyse “sakeasta” viljasta kuten mysli. Itse asiassa on helppo syödä satoja kaloreita kerralla tajuamatta sitä. Suositeltu annoskoko on 1/4 kupillista mysliä, 1 kupillinen viljahiutaleita ja 2 kupillista riisimuroja.

2. Kuivatut hedelmät

Pähkinät terveellinen ruoka

Kaikki tietävät että kuivatut hedelmät ovat todella terveellistä ruokaa. Ne sisältävät terveellisiä rasvoja ja tekevät olon tyytyväiseksi. Kuitenkin kuivattuja hedelmiä on helppo syödä liikaa, esimerkiksi saksanpähkinöitä, varsinkin jos syöt niitä suoraan isosta astiasta. Suositeltu annos on noin 28 grammaa, joka on noin kourallinen (golfpallon kokoinen määrä).

3. Oliiviöljy

Vihreä salaatti oliiviöljykastikkeella on herkullista. Se on totta. Vihreät kasvikset ovat hyvin ravinteikkaita ja oliiviöljy sisältää kertatyydyttymättömiä rasvoja, jotka ovat terveellisiä rasvoja ja hyviä sydämellesi. Mutta sinun täytyy muistaa että oliiviöljy sisältää kaloreita, vähintään 100 kaloria yhdessä ruokalusikallisessa. Sen vuoksi, vaikka sen käyttö on tärkeää, sinun ei pitäisi nauttia sitä liikaa. Suositeltu annos on 1 – 2 ruokalusikallista, määrä joka täyttäisi shottilasin.

4. Hummus

Hummus tai kikhernesose on todella terveellinen välipala. Hummus sisältää proteiineja ja terveellisiä rasvoja. Tuoreet kasvikset dipattuna hummukseen ovat hyvä välipala. Sitä on kuitenkin helppo syödä liikaa, varsinkin jos ostat ison purkin hummusta. Suositeltu annos on noin 2 ruokalusikallista välipalana.

5. Terveellistä juuri puristettua appelsiinimehua

Terveellinen mehu

Mehu on erittäin terveellistä, koska se sisältää hedelmiä ja ravinteita. Kuitenkin on ongelma, että nautit liikaa sokeria ja paljon vähemmän kuituja kuin jos söisit kokonaisia hedelmiä. On parasta vaihtaa lasillinen appelsiinimehua kokonaiseen appelsiiniin. Seurauksena syöt enemmän kuituja ja ruoan pureskelu auttaa sinua nauttimaan vähemmän kaloreita. Vaikka juuri puristettu mehu voi olla terveellistä, suositeltu annosmäärä on noin 1,1 – 1,8 desilitraa päivässä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 terveellistä ruokaa, joita laihduttajan tulisi välttää
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 terveellistä ruokaa, joita laihduttajan tulisi välttää

Laihduttajan tulisi välttää ruokia, jotka lihottavat! Tässä artikkelissa jaamme viisi ruokaa, joita sinun tulisi välttää, jos haluat pudottaa paino...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.
  • Zhang X., Guan T., Yang B., Chi Z., Wang ZY., Gu HF., A novel role for zinc transporter 8 in the facilitation of zinc accumulation and regulation of testosterone synthesis in Leyding cells of human and mouse testicles. Metabolism, 2018. 88: 40-50.
  • Pelucchi C., Bosetti C., Galeone C., La Vecchia C., Dietary acrylamide and cance risk: an updated meta analysis. Int J Cancer, 2015. 136 (12): 2912-22.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., Nucci D., Realdon S., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.