Poista jyvät ruokavaliostasi ja pudota painoa helposti

Poista jyvät ruokavaliostasi ja pudota painoa helposti

Viimeisin päivitys: 18 joulukuuta, 2018

Gluteeniherkkyys ei ole sama asia kuin keliakia, sillä gluteenille herkistynyt ei kärsi oireista heti gluteenin nauttimisen jälkeen, toisin kuin keliaakikot. Aamiainen, lounas, illallinen ja välipalat – päivän aikana tulee syötyä monia jyvää sisältäviä ruokia, kuten leipää, leivoksia ja pastaa. Monet meistä suorastaan himoitsevat pehmeää ja uunituoretta leipää, croissantteja tai muhevaa pasta-annosta, sillä vehnä täyttää mahan nopeasti ja tuntuu pitävän kylläisenä pitkään. Ikävä kyllä pastat ja leipä eivät ole se paras vaihtoehto solakan vartalon kannalta, etenkään niille, joiden vatsa reagoi viljatuotteisiin negatiivisesti. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten poistat jyvät ruokavaliostasi ja miten tämä muutos vaikuttaa positiivisesti painonhallintaan sekä omakuvaan.

Syömme liikaa viljoja

Tasapainoinen ruokavalio koostuu hyvästä määrästä proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvoja. Hiilihydraatteihin lukeutuvat hedelmät, kasvikset, tärkkelykset ja viljakasvit. Ongelma syntyy silloin, kun pääpaino on jyvätuotteissa, jolloin suuri osa aterioista perustuu viljatuotteiden käyttämiseen, ja kasvisten syöminen jää taka-alalle. Etenkin viikonloput voivat mennä retuperälle, kun mieli halajaa pizzaa, keksejä tai pullaa.

Kun poistat jyvät ruokavaliostasi, se auttaa pudottamaan painoasi.

 

Miksi viljatuotteet kiihdyttävät painon kertymistä?

Ihmiskeho tarvitsee viljatuotteita, sillä ne antavat paljon energiaa, etenkin kun puhutaan täysjyvistä. Ongelmalliseksi viljojen syöminen muodostuu silloin, kun mässäilemme suurilla määrillä vehnätuotteita tai syömme niitä myöhään illalla, sillä yön aikana energiankulutus hidastuu ja ylimääräinen energia varastoituu kehoon rasvakudoksen muodossa.

Gluteeniyliherkkyys

Suurin osa viljoista, kuten vehnä, kaura, ruis ja speltti sisältävät gluteenia. Kaikki viljat eivät kuitenkaan sisällä täysin samaa määrää gluteenia ja esimerkiksi kaura sisältää paljon vähemmän gluteenia (jos ollenkaan), kuin esimerkiksi vehnä. Riisi, maissi ja tattari puolestaan eivät sisällä gluteenia ollenkaan ja näitä viljoja voivat nauttia myös keliaakikot ja gluteeniyliherkkyydestä kärsivät.

Tattari ei sisällä gluteenia.

 

Gluteeniyliherkkyys ei aiheuta yhtä vakavia ja selkeitä oireita kuin keliakia tai gluteeniallergia. Keliakiaan liittyvät oireet ovat monenlaisia ja hyvin yksilöllisiä. Tyypillisiä oireita ovat erilaiset suolistovaivat, kuten vatsakipu, ripuli ja löysä uloste, vatsan turvotus, suoliston kouristukset ja ilmavaivat. Oireita voivat olla myös pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja oksentelu sekä anemia ja väsymys. Keliakia voi ilmetä myös iholla kutiavana, pienirakkulaisena ihottumana. Gluteeniyliherkkyyden oireet ovat osittain samanlaisia kuin keliakiassa. 

Nykyisin yhä useammat ihmiset päättävät jättää viljat kokonaan pois ruokavaliostaan tai ainakin vähentävät nauttimaansa viljamäärää, sillä he kokevat vatsansa toimivan paremmin ilman viljoja. Myös paino voi pudota kuin itsestään, kun jätät jyvät ruokavaliostasi.

Gluteeniyliherkkyyden oireita:

  • Jatkuva ummetus tai ripuli
  • Ruuansulatuksen ongelmat
  • Iho-ongelmat
  • Kuukautisongelmat
  • Ylipaino tai nopea painon putoaminen

Jos huomaat reagoivasi gluteeniin, voit hakeutua testeihin, joiden jälkeen määritellään seuraavat hoitoaskeleet. Keliakian, gluteeniallergian ja gluteeniyliherkkyyden hoito perustuu yksinomaan ruokavalioon, mikä tarkoittaa kaikkien viljojen poistamista aterioista.

Näin poistat jyvät ruokavaliostasi

  • Voit jättää jyvät pois ruokavaliostasi korvaamalla tavallinen vehnäspagetti ja pasta kasviksilla. On olemassa erilaisia kodinkoneita, joiden avulla voi suikaloida esimerkiksi kesäkurpitsan spagetin muotoon. Valmista herkullinen kasvislasagne ilman lasagnelevyä ja käytä sen sijaan viipaloitua munakoisoa tai muita lempikasviksiasi. Mausta annokset tavalliseen tapaan tomaatilla, juustolla ja oreganolla tai basilikalla.
Voit korvata viljapastan esimerkiksi kesäkurpitsasta valmistetulla spagetilla.

 

  • Jos rakastat keksejä, oletko koskaan miettinyt, että voisit korvata kekseihin tarvittavat jauhot kasvisjauhoilla? Perinteiset suklaahippukeksitkin valmistuvat helposti kasvisjauhoja käyttämällä. Voit myös kokeilla keitettyjen ja soseutettujen kasvisten käyttämistä taikinana. Netistä löytyy monia reseptejä gluteenittomille leipomuksille, jotka ovat huomattavasti terveellisempiä kuin vehnäjauhoa sisältävät herkut.
  • Gluteeniyliherkkyydestä kärsivät huomaavat nopeasti eron olossaan ja vatsan toiminnassa, kun he vaihtavat vehnäjauhon riisistä, maissista tai kikherneistä tehtyyn jauhoon. Näitä jauhoja voi käyttää aivan samalla tapaa, kuin perinteistä vehnäjauhoakin ja niillä valmistuvat mm. pizza, keksit ja letut.
  • Leipä on ehkä kaikista hankalin korvata gluteenittomilla tuotteilla, sillä leipä on yksi länsimaisen ruokavalion kulmakivistä, jota tarjotaan lähes joka aterialla. Aloita vähentämällä leivän määrää ja korvaa se riisikakuilla, gluteenittomilla näkkäreillä, maissikakuilla jne. Nykyään on olemassa monia leipiä, joista gluteeni on poistettu leivontavaiheessa. Voit myös kokeilla gluteenittoman paahtoleivän tekemistä itse, siihen tarvitaan pellavansiementä, auringonkukkaa ja salviaa. Jauha siemenet jauhoksi, sekoita pieni tilkka vettä seokseen, lisää salvia, kaada leipävuokaan ja paista puoli tuntia 120:ssa asteessa. Leivästä tulee mukavan rapeaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.