Logo image
Logo image

Poista turvotus näillä teeuutteilla

4 minuuttia
Poista turvotus näillä teeuutteilla
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kaikki meistä ovat varmasti kokeneet turvotusta joskus jossain kehon osassa, etenkin raskaan aterian tai pitkän kävelymatkan jälkeen. Farkut, jotka ennen istuivat hyvin, saattavat joutua kovalle koetukselle aterian jälkeen ja ylin nappi on pakko avata tai muuten tuntuu siltä, että se poksahtaa itsestään irti. Kävely helteellä saattaa puolestaan turvottaa jalkoja niin pahasti, että kengät eivät meinaa mahtua jalkoihin. Poista turvotus luonnollisesti tässä artikkelissa annettujen neuvojen avulla.

Nestettä kertyy useimmiten vatsan alueelle, jalkoihin ja nilkkoihin, ja se voi saada olon tuntumaan pöhöttyneeltä ja epämukavalta. Poista turvotus helposti ja nopeasti muutamalla loistavalla uutteella, joten seuraavan kerran kun kärsit turvotuksesta, kokeile jotakin seuraavista aineksista!

Poista turvotus ja nestettä näillä lääkekasveilla

Turvotus syntyy, kun kudoksissa solujen välitilaan kertyy nestettä. Kertymisen syynä voi olla verisuonten ja kudosten paineolosuhteiden muutos tai kudosvaurio. Olo tuntuu paksulta ja epämukavalta. Peiliin katsoessa voi näyttää siltä, kuin painoa olisi yhtäkkiä kertynyt muutama kilo lisää.

Turvotus lisääntyy etenkin naisilla ennen kuukautisia hormonaalisten muutosten johdosta sekä laiskan elämäntyylin takia. Turvotus voi johtua myös sairauksista, sydämen ja maksan taudeista, korkeasta verenpaineesta, stressistä ja joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksista. 

1. Boldo-kasvi

Some figure

Nauttimalla boldon lehdistä valmistettua teetä kahdesti päivässä poistat liiallista nestettä kehosta. Boldo sisältää alkaloideja, jotka kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja poistavat ylimääräisen nesteen kehosta luonnollisesti. Valmistaaksesi boldoteen tulee sinun lisätä kuusi kuivattua boldonlehteä kupilliseen kiehuvan kuumaa vettä. Anna teen hautua viisi minuuttia, nauti muutama siemaus aamupalan yhteydessä ja juo loput päivän pääaterian jälkeen.

2. Voikukkatee

Some figure

Voikukka sopii kehon puhdistukseen ja kuona-aineiden ja nesteiden poistamiseen loistavasti. Voikukkaa voi käyttää monipuolisesti ja se sopii niin uutteisiin kuin raikkaisiin salaatteihin. Voikukka auttaa kehoa poistamaan liiallisen nesteen, helpottaa munuaisten toimintaa ja puhdistaa veren kuona-aineista.

Suosittelemme nauttimaan voikukkateetä kahdesti päivässä, mikäli kärsit turvotuksesta. Juo yksi kuppi teetä aamulla aamupalan yhteydessä ja toinen iltapäivällä. Tarvitset vain muutaman voikukan lehden tai kukinnon teen valmistukseen, lisää ne kiehuvaan veteen, siivilöi ja nauti hitaasti.

3. Vihreä tee

Some figure

Vihreä tee on klassinen puhdistava juoma, joka kiihdyttää virtsaneritystä ja poistaa täten liiallista nestettä kehosta. Vihreä tee tunnetaan ympäri maailmaa parantavana juomana, jonka antioksidanttinen vaikutus ehkäisee mm. syövän kehittymistä. Lisäksi vihreä tee poistaa myrkkyjä kehosta, vähentää ja hillitsee tulehdusta ja karkottaa ylimääräisen nesteen.

Voit nauttia vihreää teetä kolme kupillista päivässä. Vihreää teetä voi ostaa perinteisissä teepusseissa tai irtoteenä, lisää joukkoon pieni tilkka hunajaa sokerin sijaan ja nauti teen raikkaasta mausta.

4. Kortetee

Some figure

Kortteesta valmistettu tee tekee ihmeitä keholle. Kortetta voi ostaa monista terveysmyymälöistä ja joskus sitä on saatavilla myös apteekeista. Korte on täynnä mineraaleja, kuten piioksidia, potassiumia ja magnesiumia, ja se kiihdyttää aineenvaihduntaa poistaen kuona-aineita elimistöstä. Lisäksi korte auttaa kehoa säilömään hyödyllisiä mineraaleja, se helpottaa ripuliin ja sillä on nestettä sitova vaikutus.

Voit nauttia kortteesta valmistettua teetä kahdesti päivässä; lisää teelusikallinen kortetta kiehuvaan kupilliseen vettä. Voit lisätä joukkoon lakritsinjuurta tai minttua antaaksesi teelle miellyttävän maun. Anna teen hautua viitisen minuuttia ja nauti se sitten hitaasti siemaillen. Säännöllisesti käytettynä tulet huomaamaan, miten korte vaikuttaa terveyteesi positiivisesti.

5. Koivunlehtitee

Some figure

Koivunlehdet sisältävät potassiumia, jolla on vahva aineenvaihduntaa kiihdyttävä sekä diureettinen vaikutus. Kouivunlehdistä valmistettu tee poistaa raskaan ja pingottuneen tunteen kehosta ja vähentää kudoksiin kertynyttä nestettä. Voit kerätä koivunlehtiä talteen keväällä ja säilyttää niitä kuivattuina, tai ostaa niitä terveysruokakaupoista. Koivunlehteä voi käyttää myös esimerkiksi virtsatietulehduksen hoitoon.

Nauti yksi tai kaksi kupillista koivunlehtiteetä päivässä turvotuksen helpottamiseen. Lisää teelusikallinen kiehuvaan veteen ja anna teen hautua viisi minuuttia. Nauti yksi kupillinen aamiaisella ja toinen iltapäivällä lounaan jälkeen. Tunnet olosi huomattavasti paremmaksi, sillä koivunlehti auttaa myös ruuansulatuksen toimintaa ja mikä parasta, se maistuu hyvälle. Älä epäröi kokeilla koivunlehtien tehoa!

Yleiset suositukset turvotuksen välttämiseen

Some figure

Aina turvotusta ei voi välttää, etenkään silloin jos se johtuu raskaasta ateriasta tai pitkästä kävelymatkasta. Estääksesi jatkuvan turvotuksen voit kuitenkin kokeilla muutamia hyväksi todettuja keinoja. Eräs tehokkaimmista keinoista päästä eroon inhottavasta turvotuksesta on välttää liiallista suolan käyttöä. Älä syö roskaruokaa tai valmisruokia, sillä ne ovat todellisia suolapommeja. Vältä liiallista suolan lisäämistä kotiruokaan ja korvaa osa suolasta muilla mausteilla, kuten pippurilla, yrteillä, sitruunalla, etikalla, sipulilla ja valkosipulilla.

Syömällä terveellisesti ja tasapainoisesti pidät vatsan terveenä ja ehkäiset ruokailuun liittyvää turvotusta. Syö siis paljon kasviksia, kuten kurpitsaa, tomaatteja, parsaa, parsakaalia, artisokkaa ja muita vihanneksia. Syö etenkin banaaneja, sillä niiden sisältämä kalium pitää nestetasapainon reilassa. Syö myös papuja ja muita palkokasveja sekä monipuolisia hiilihydraatteja, kuten täysjyvätuotteita.

Muista myös veden juomisen tärkeys. Poista turvotus juomalla ainakin kaksi litraa vettä päivässä ja pidä vesipullo aina mukanasi. Jos et välitä veden mausta, purista sekaan tilkka sitruunan tai limen mehua makua antamaan. Voit myös pilkkoa veden sekaan mansikkaa tai vadelmaa ja lisätä mintunoksan raikkautta antamaan. Myös liikunta on tärkeää turvotuksen ehkäisyssä, joten muista liikkua joka päivä ainakin puoli tuntia. Kävele töihin tai pyöräile kauppaan, käväise salilla tai tanssitunnilla – tee mitä vain, kunhan liikut!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Clark, A. L., & Cleland, J. G. F. (2013). Causes and treatment of oedema in patients with heart failure. Nature Reviews Cardiology. https://doi.org/10.1038/nrcardio.2012.191
  • Von Duvillard, S. P., Braun, W. A., Markofski, M., Beneke, R., & Leithäuser, R. (2004). Fluids and hydration in prolonged endurance performance. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.04.011
  • Vallo, S., & Bartsch, G. (2014). Edema. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_7
  • Fischer, B., & Hartwich, C. (2013). Boldo. In Hagers Handbuch der Pharmaceutischen Praxis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-47350-0_201
  • González-Castejón, M., Visioli, F., & Rodriguez-Casado, A. (2012). Diverse biological activities of dandelion. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00509.x
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition.
  • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.