Mistä sormien turvotus johtuu?

toukokuu 7, 2015

Näin on luultavasti käynyt myös sinulle ainakin kerran: yhtäkkiä tunnet painetta sormissasi, ja ne vaikuttavat myös hieman tulehtuneilta. Ne saattavat tuntua niin turvonneilta, ettet edes pysty ottamaan pois sormuksiasi. Joskus tämä saattaa tapahtua vaikka kävellessäsi, ja joskus esimerkiksi keskellä iltapäivää.

Mikä kyseisen reaktion siis aiheuttaa? Syitä klassiseen sormien turvotukseen on monia, ja seuraavassa kerromme sinulle tästä aiheesta tarkemmin.

Turvotus missä tahansa elimistösi osassa on yleensä seurausta nesteen kertymisestä. Sormet ovat sellainen kehon alue, jossa ylimääräisen nesteen sijainti on erittäin yleistä. Tämä nesteiden kertyminen johtuu huonosta verenkierrosta, mutta joskus se voi myös olla oire muista ongelmista, jotka voit estää.

On siis hyödyllistä tietää, mitä nämä ongelmat saattavat olla.

Mikä aiheuttaa sormien turvotuksen?

kädet

1. Huono verenkierto

Liiallinen kolesteroli sekä korkea tai epätasapainoinen verenpaine saavat veresi virtauksen voimistumaan, ja ne saavat myös verenkierron toimimaan isommalla nopeudella sydämestäsi keuhkoihin päin.

Tämän seurauksena väsyt helpommin, ja tämä verenkierrollinen intensiivisyys rintakehässä johtaa epätasapainon välittymiseen myös raajoihin ja sormiin asti. Kätesi tuntuvat kylmemmiltä ja sormesi turpoavat, sillä verisuonesi avautuvat enemmän, ja tämä taas puolestaan aiheuttaa turvotusta ja pullistumista.

2. Ylimääräiset kilot

Ylipaino tai muutamankin ylimääräisen kilon olemassaolo aiheuttavat muutoksia imusuonisysteemiin. Tämä saa kehosi kerryttämään nestettä käsiin sekä jalkateriin. Ne tuntuvat paisuneilta, eivätkä kenkäsi enää ehkä mahdu jalkoihisi. Tunnet kihelmöintiä sormiesi alueella, ja ne ovat hieman turvonneet.

3. Rannekanavaoireyhtymä (karpaalitunnelisyndrooma)

Mikäli sinulla on niin kutsuttu rannekanavaoireyhtymä käsissäsi, on tavallista, että kyseisen alueen verenkierto ei ole yhtä täysivaltaista kuin normaalisti. Tämä johtuu niin kutsuttuun käden keskihermoon kohdistuvasta paineesta, mikä taas aiheuttaa puutuneisuuden tunteen sormissasi. Lisäksi se saa sormesi tuntumaan kylmiltä ja turvonneilta.

4. Allerginen reaktio

Joskus käy niin, että elimistöön pääsee sellaisia ainesosia, jotka eivät sinne kuulu. Jotta kehosi pystyisi puolustautumaan tällaisessa tilanteessa, vapautuu verenkiertoon histamiinia taistelemaan tällaisten tekijöiden vaikutusta vastaan, ja tämä saattaa joskus aiheuttaa turvotusta sormissa.

Mikäli koet tällaisen allergisen reaktion, sinun täytyy ottaa siihen hoitona anti-histamiineja.

5. Tulehdus

Tulehdukset syntyvät silloin, kun bakteerit pääsevät ihosi läpi jonkin vahingoittuneen kohdan kautta, ja joskus tähän riittää myös aivan pieni haava. Yksi sormistasi saattaa alkaa turvota ja olla kipeän tuntuinen. Joskus tulehdus, joka on kudoksessa, saattaa edetä luuhun asti, jolloin se usein aiheuttaa kuumetta.

6. Nivelreuma (arthritis rheumatoides)

Ajan kuluessa tapahtuva normaali kuluminen ja vahingoittuminen nivelissä sekä rustossa saattaa myös kohdistua sormiisi. Ne ovat yleinen nivelreuman ilmenemisalue.

Mitkä nivelreuman oireet siis ovat? Iälläsi ei tämän kysymyksen osalta ole merkitystä. Äkkiä huomaat, että sormesi ovat turvonneet, ja niiden väri on muuttunut purppuranpunaiseksi. Nivelreuma on kivulias ongelma, ja erityisen kivulias se on etenkin aamuisin. On myös tavallista, että sormet ovat jäykät ja niitä on vaikea liikuttaa.

Miten turvonneita sormia tulee hoitaa?

1. Käsien liikeharjoitukset kihelmöinnin ja nesteen kertymisen estämiseksi

käsiharjoitukset

Voit vähentää nesteen kertymistä sormissasi liikuttamalla niitä yllä olevan kuvan mukaisesti. Tämä liike saa verenkiertosi liikkeelle, ja se pumppaa ylimääräisen nesteen pois sormista. Yksinkertaisuudessaan liike koostuu peukaloiden liikuttamisesta sisään- ja ulospäin toistuvasti. Näinkin helppo liike antaa sinulle mahdollisuuden palauttaa nestetasapaino käsissäsi.

Toinen harjoitusmuoto, joka on myöskin todella hyvä, koostuu kämmenien yhteen saattamisesta (kuten tekisit ristiessäsi kädet rukousasentoon) ja niiden nostamisesta pääsi päälle. Tämä harjoitus auttaa sinua myös verenkierron tasapainon edistämisessä.

2. Nauti luonnollisia nestettä poistavia aineksia (diureetteja)

vihreä_tee

Tällaiset ainekset mahdollistavat kertyneen nesteen poistumisen elimistöstä. Ensimmäisenä keinona yritä juoda kaksi litraa vettä joka päivä.

Lisää ruokavalioosi myös luonnollisia aineksia, joilla on diureettisia eli nestettä poistavia vaikutuksia. Tällaisia aineksia ovat esimerkiksi vihreä tee, selleri, porkkana, tomaatti, sipuli, munakoiso, parsakaali, artisokka, vesikrassi, kurkku, ruusukaali sekä lehtisalaatti.

3. Pidä yllä tasapainoista ja suolatonta ruokavaliota

suola

Poista suola ruokavaliostasi.

Jos sinulla on sellainen ruokavalio, joka sisältää runsaasti kuituja ja vihanneksia, ja mikäli myös lopetat teollisten rasvojen, lisäaineiden sekä suolan syönnin, tulee sinun elimistösi muuttumaan parempikuntoiseksi.

Seurauksena on erityisesti myös nesteen kertymisen vähentyminen, mikä vaikuttaa positiivisesti verenkiertoon ja auttaa sinua myös pudottamaan painoasi.

4. ”Puristehansikkaat”

puristuskäsineet

Jos sinulla on sormien turvotusta usein, ja mikäli tämä todella häiritsee sinua, voit kääntyä seuraavan hoitokeinon puoleen: niin kutsutut puristehansikkaat. Niitä myydään yleisesti apteekeissa, ja ne ovat erittäin hyödyllinen tuote sormien turvotuksen estämiseksi. Hansikkaat asettavat oikean määrän painetta käsillesi ja sormillesi, ja tämä saa niihin kertyneen ylimääräisen nesteen poistumaan.

UUTISIA VERKOSSA