Mistä sormien turvotus johtuu?

Mistä sormien turvotus johtuu?
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2022

Näin on luultavasti käynyt myös sinulle ainakin kerran:tunnet painetta sormissasi, ja ne vaikuttavat myös hieman tulehtuneilta. Ne saattavat olla niin turvonneet, ettet edes pysty ottamaan pois sormuksiasi. Joskus tämä saattaa tapahtua vaikka kävellessäsi, ja joskus esimerkiksi keskellä iltapäivää.

Mikä tämän reaktion aiheuttaa?

Syitä klassiseen sormien turvotukseen on monia, ja seuraavassa kerromme sinulle aiheesta tarkemmin.

Turvotus missä tahansa elimistösi osassa on yleensä seurausta nesteen kertymisestä. Sormet ovat sellainen kehonosa, jossa ylimääräisen nesteen kertyminen on erittäin yleistä. Tämä nesteiden kertyminen johtuu huonosta verenkierrosta, mutta joskus se voi myös olla oire muista ongelmista, jotka voit estää.

On siis hyödyllistä tietää, mitä nämä ongelmat saattavat olla.

Turvotus sormissa: mikä sen aiheuttaa?

kädet

1. Huono verenkierto

Liiallinen kolesteroli sekä korkea tai epätasapainoinen verenpaine saavat veresi virtauksen voimistumaan, ja ne saavat myös verenkierron toimimaan isommalla nopeudella sydämestäsi keuhkoihin päin.

Tämän seurauksena väsyt helpommin, ja tämä verenkierron intensiivisyys rintakehässä johtaa epätasapainoon myös raajoissa ja sormissa asti. Kätesi tuntuvat kylmemmiltä ja sormesi turpoavat, sillä verisuonesi avautuvat enemmän, ja tämä taas puolestaan aiheuttaa turvotusta ja pullistumista.

2. Ylimääräiset kilot

Ylipaino tai muutamankin ylimääräisen kilon olemassaolo aiheuttaa muutoksia imusuonijärjestelmään. Tämä saa kehosi kerryttämään nestettä käsiin sekä jalkateriin. Ne tuntuvat paisuneilta, eivätkä kenkäsi enää ehkä mahdu jalkoihisi. Tunnet kihelmöintiä sormiesi alueella, ja ne ovat hieman turvonneet.

3. Rannekanavaoireyhtymä

Mikäli sinulla on niin kutsuttu rannekanavaoireyhtymä, on tavallista että tämän alueen verenkierto ei ole yhtä tehokasta kuin normaalisti. Tämä johtuu niin kutsuttuun käden keskihermoon kohdistuvasta paineesta, mikä taas aiheuttaa puutuneisuuden tunteen sormissasi. Lisäksi se saa sormesi tuntumaan kylmiltä ja turvonneilta.

4. Allerginen reaktio

Joskus käy niin, että elimistöön pääsee sellaisia ainesosia jotka eivät sinne kuulu. Jotta kehosi pystyisi puolustautumaan tällaisessa tilanteessa, vapautuu verenkiertoon histamiinia taistelemaan tällaisten tekijöiden vaikutusta vastaan, mikä saattaa joskus aiheuttaa turvotusta sormissa.

Mikäli koet tällaisen allergisen reaktion, sinun täytyy ottaa siihen hoitona antihistamiineja.

5. Tulehdus

Tulehdukset syntyvät silloin, kun bakteerit pääsevät ihosi läpi jonkin vahingoittuneen kohdan kautta, ja joskus tähän riittää myös aivan pieni haava. Yksi sormistasi saattaa alkaa turvota ja olla kipeän tuntuinen. Joskus kudoksessa oleva tulehdus saattaa edetä luuhun asti, jolloin se usein aiheuttaa kuumetta.

6. Nivelreuma

Ajan kuluessa tapahtuva normaali kuluminen ja vahingoittuminen nivelissä sekä rustossa saattaa myös kohdistua sormiisi. Ne ovat yleinen nivelreuman ilmenemisalue.

Mitkä nivelreuman oireet ovat? Iälläsi ei ole oikeastaan merkitystä. Huomaat, että sormesi ovat turvonneet, ja niiden väri on muuttunut purppuranpunaiseksi. Nivelreuma on kivulias ongelma, ja erityisen kivulias se on aamuisin. On myös tavallista, että sormet ovat jäykät ja niitä on vaikea liikuttaa.

Miten turvonneita sormia tulee hoitaa?

1. Käsien liikeharjoitukset kihelmöinnin ja nesteen kertymisen estämiseksi

käsiharjoitukset sormien turvotuksesta eroon pääsemiseksi

Voit vähentää nesteen kertymistä sormissasi liikuttamalla niitä yllä olevan kuvan mukaisesti. Tämä liike saa verenkiertosi liikkeelle, ja se pumppaa ylimääräisen nesteen pois sormista. Yksinkertaisuudessaan liike koostuu peukaloiden liikuttamisesta sisään- ja ulospäin toistuvasti. Näinkin helppo liike antaa sinulle mahdollisuuden palauttaa nestetasapainon käsissäsi.

Toinen hyvä harjoitus on laittaa kämmenet yhteen (kuten tekisit ristiessäsi kädet rukousasentoon) ja nostaa ne pääsi päälle. Tämä harjoitus auttaa sinua myös verenkierron tasapainon edistämisessä.

2. Nauti luonnollisia nestettä poistavia aineksia (diureetteja)

vihreä_tee sormien turvotukseen

Tällaiset ainekset mahdollistavat kertyneen nesteen poistumisen elimistöstä. Ensimmäisenä keinona juo kaksi litraa vettä joka päivä.

Lisää ruokavalioosi myös luonnollisia aineksia, joilla on diureettisia eli nestettä poistavia vaikutuksia. Tällaisia aineksia ovat esimerkiksi vihreä tee, selleri, porkkana, tomaatti, sipuli, munakoiso, parsakaali, artisokka, vesikrassi, kurkku, ruusukaali sekä lehtisalaatti.

3. Pidä yllä tasapainoista ja vähäsuolaista ruokavaliota

turvotus sormissa helpottuu kun suola jätetään pois

Poista suola ruokavaliostasi.

Jos sinulla on sellainen ruokavalio, joka sisältää runsaasti kuituja ja vihanneksia, ja mikäli myös lopetat teollisten rasvojen, lisäaineiden sekä suolan syönnin, tulee sinun elimistösi tervehtymään monella tapaa.

Seurauksena on erityisesti myös nesteen kertymisen vähentyminen, mikä vaikuttaa positiivisesti verenkiertoon ja auttaa sinua myös pudottamaan painoasi.

4. “Puristehansikkaat”

turvotus sormissa helpottuu kun otetaan käyttöön puristuskäsineet

Jos sormesi turpoavat usein ja mikäli se todella häiritsee sinua, voit kääntyä seuraavan hoitokeinon puoleen: niin kutsutut puristehansikkaat. Niitä myydään yleisesti apteekeissa, ja ne ovat erittäin hyödyllinen tuote sormien turvotuksen estämiseksi. Hansikkaat asettavat oikean määrän painetta käsillesi ja sormillesi, mikä saa niihin kertyneen ylimääräisen nesteen poistumaan.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 vinkkiä turvotuksen vähentämiseen juhlapyhien herkuttelun jälkeen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 vinkkiä turvotuksen vähentämiseen juhlapyhien herkuttelun jälkeen

Tuliko juhlapyhinä syötyä turhan paljon? Tuntuuko olo nyt tukalalta? Tässä neuvoja turvotuksen vähentämiseen syöpöttelyn jälkeen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moradi, A., Ebrahimzadeh, M. H., & Jupiter, J. B. (2015). Radial Tunnel Syndrome, Diagnostic and Treatment Dilemma. Archives of Bone and Joint Surgery.
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
  • Martínez Álvarez, J. R., Iglesias Rosado, C., Villarino Marín, A. L., Polanco Allué, I., Gil Gregorio, P., Ramos Cordero, P., … Legido Arce, J. C. (2008). Recomendaciones de bebida e hidrataciónpara la población española. Nutr. Clín. Diet. Hosp.
  • Cappuccio FP. Cardiovascular and other effects of salt consumption. Kidney Int Suppl (2011). 2013 Dec;3(4):312-315. doi: 10.1038/kisup.2013.65. PMID: 25019010; PMCID: PMC4089690.
  • Rizvi W, Fayazuddin M, Shariq S, Singh O, Moin S, Akhtar K, Kumar A. Anti-inflammatory activity of roots of Cichorium intybus due to its inhibitory effect on various cytokines and antioxidant activity. Anc Sci Life. 2014 Jul-Sep;34(1):44-9. doi: 10.4103/0257-7941.150780. PMID: 25737610; PMCID: PMC4342649.
  • Vasileiou AM, Bull R, Kitou D, Alexiadou K, Garvie NJ, Coppack SW. Oedema in obesity; role of structural lymphatic abnormalities. Int J Obes (Lond). 2011 Sep;35(9):1247-50. doi: 10.1038/ijo.2010.273. Epub 2011 Jan 25. PMID: 21266949.
  • Scallan J, Huxley VH, Korthuis RJ. Capillary Fluid Exchange: Regulation, Functions, and Pathology. San Rafael (CA): Morgan & Claypool Life Sciences; 2010. Chapter 4, Pathophysiology of Edema Formation. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53445/
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Causes and signs of edema. 2008 Nov 5 [Updated 2016 Dec 30]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279409/
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Allergic contact dermatitis: Overview. [Updated 2020 May 7]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447113/

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.