Voikukan käyttötavat ja hyödyt

· marraskuu 2, 2016

Voikukanlehtien kitkerä maku viittaa siihen, että ne sisältävät runsaasti fytoravinteita ja ovat erittäin hyödyllisiä maksalle, jonka tehtävänä on poistaa myrkkyjä elimistöstä.

Voikukan tieteellinen nimi on Taraxacum officinale. Miten hienostunut nimi villikasville! Kasvi on pääosin levinnyt ympäri pohjoista pallonpuoliskoa, erityisesti Eurooppaan ja Amerikkaan.

Sitä on viljelty vuosikymmenten ajan ja syöty salaateissa. Se on maultaan kitkerä (vielä kitkerämpi kuin rucola tai endiivi).

Voikukka tunnetaan rosoisista, kovista ja karheista lehdistään, mutta aivan erityisesti keltaisesta, myöhemmin pyöreästä kukinnostaan, joka koostuu kukkamaisesta haivenpeitteestä, jota ihmiset usein puhaltavat toiveen tehdessään. Luonnossa siementen leviäminen tapahtuu tuulen välityksellä. Siksi voikukat kasvavat tavallisesti laajoilla aukeilla.

voikukkaniitty

Voikukka sisältää seuraavia ravintoaineita:

  • Hiilihydraatteja
  • B-vitamiinia
  • C-vitamiinia
  • Beetakaroteenia
  • Kaliumia
  • Flavonoideja
  • Oleiinihappoa
  • Linoleenihappoa
  • Tanniineja

Mitkä osat voikukasta käytetään?

yrttijuoma

Kevät on parasta aikaa kerätä voikukan hentoja lehtiversoja, jos haluat syödä niitä tuoreena salaatissa.  Voit myös säilöä ne säkkikankaan sisään kuivumaan.

Juuret kerätään loppukesästä tai syksyllä. Ne säilötään lasipurkkeihin, joissa on täysin ilmatiivis kansi.

Voikukan käytetyt osat ovat:

Lehdet

Lehdet ovat kuin pinaattia, ja ne syödään raakana salaatissa tai kypsennettynä esimerkiksi piirakan täytteenä. Ne maistuvat suhteellisen kitkeriltä tultuaan tiettyyn ikään, mistä syystä suosittelemme syömään vain pehmeät tai pienikokoiset versot.

Jotkut ihmiset nauttivat voikukan kuivatuista lehdistä tehtyjä yrttijuomia lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Kukat

Ennen kuin kukat puhkeavat, voit säilöä ne suola-etikkaliuoksessa, kuten kapriksille tehdään. Ne voidaan paistaa tai lisätä sinällään salaatteihin.

Juuret

Kun kasvi on kaksivuotias tai vanhempi (aikuinen), voit alkaa leikata osia sen juuresta. Voit sitten paahtaa ne ja käyttää ne kofeiinin korvikkeena yrttijuomien valmistuksessa.

Mitä hyötyä voikukasta on? Hoitavat ominaisuudet

 

voikukka

Nyt kun jo tiedät, mistä kasvista on kyse, on aika oppia tuntemaan sen terveyshyödyt, ja alkaa syödä sitä!

Hoitaa diabetestä

Euroopassa voikukkaa käyttävät usein diabeetikot. Sen juuret sisältävät helposti sulavia sokereita.

Hoitaa munuaisten ja virtsateiden ongelmia

Ranskassa tätä kasvia kutsutaan usein nimellä ”pissenlit” (jonka suora käännös tarkoittaa ”pissaa sänkyyn”). Selitys löytyy siitä, että voikukkaa on käytetty pitkään stimuloimaan munuaisten toimintaa.

Voikukka auttaa myös vahvistamaan näitä elimiä, hoitaa virtsatietulehduksia ja poistaa munuaiskiviä. Se on erinomainen diureetti, joka ei poista kaliumia elimistöstä, kuten suurin osa muista diureeteista.

Parantaa ruoansulatuskanavan toimintaa

Voikukka on lievä laksatiivi ja kitkerä piristävä lääke, joka lisää toipilaiden ruokahalua. Se lisää sappinesteen tuotantoa sekä helpottaa ummetusta ja ruoansulatushäiriöitä.

Rauhoittaa maksaa

Voikukkaa suositellaan vahvasti elimistöön kerääntyvien myrkkyjen poistamiseen. Voikukan käytöllä on siis yhteys maksan terveyteen. Kyseistä yrttiä käytetään hepatiitin, keltataudin ja syövän tai maksan kasvainten hoitamiseen.

Voikukassa on myös verta puhdistavia ominaisuuksia, ja se ehkäisee kemikaaleista tai ruoasta johtuvia myrkytyksiä. Se myös puhdistaa verta rasvoista (kolesterolista) ja virtsahaposta.

Sopii myös kauneudenhoitoon

Voikukkaa on käytetty useita vuosia hoitamaan finnejä, ihottumaa ja psoriasista muiden iho-ongelmien lisäksi.

Yrttijuoma voidaan valmistaa yhdestä kourallisesta voikukan kukintoja haudutettuna kupilliseen kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä, niin se sopii täydellisesti haavojen puhdistamiseen. Kostuta vanupallo nesteessä ja hankaa sitä hoidettavalle alueelle.

Apua anemiaan

Voikukanlehdet sisältävät huomattavan määrän rautaa, ja niitä voidaankin käyttää ehkäisemään tai hoitamaan anemiaa. Niiden avulla elimistö pystyy myös toipumaan pitkään jatkuneesta rautavajeesta.

Voikukanlehdet sopivat loistavasti myös odottaville äideille, joille joskus kehittyy raskausajan anemia.

Parantaa silmien terveyttä

Ihmiset, jotka kärsivät huonosta pimeänäöstä tai jonkinlaisesta verkkokalvon epämuodostumasta, voivat nauttia voikukkaa saadakseen ruokavalioonsa lisää A-vitamiinia, beetakaroteenia ja muita yhdisteitä.

Nämä ravintoaineet parantavat silmän kykyä vangita valoa ja suojaavat näköä.

Hoitaa suonikohjuja ja peräpukamia

Tämä johtuu kasvin sisältämistä tanniineista. Siinä on rentouttavia ja rauhoittavia ominaisuuksia, jotka lievittävät pinta- tai ääreisverenkierron ongelmia, kuten suonikohjuja ja peräpukamia.

Jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa kylpeä istuma-asennossa vedessä, johon on sekoitettu kourallinen voikukanlehtiä, tai kostuttaa vanupallo niistä tehdyssä teessä ja levittää sitä hoidettavalle alueelle.

Sivuvaikutukset ja käytön esteet

lapsi haistelee voikukkaa

Tämän kasvin käyttämisellä ei yleensä ole kovinkaan monia haitallisia sivuvaikutuksia, paitsi allergiset ihoreaktiot ja ihottuma. Jos nautit voikukkaa runsaasti, saatat saada ripulin, närästystä tai vatsakipua.

Tuoreet varret saattavat olla myrkyllisiä lapsille. Suuren alkoholipitoisuuden takia voikukasta tehtyä uutetta ei suositella käytettäväksi raskauden tai imetyksen aikana. Näissä tapauksissa on parasta käyttää kasvia vain pieni määrä joko tuoreena tai kuivattuna.