Mikä aiheuttaa nesteturvotusta?

· huhtikuu 22, 2018
Ruokavalion parantaminen ja liikunta voivat auttaa lievittämään nesteturvotusta. Jos ne eivät auta, on parasta mennä lääkäriin oikean diagnoosin saamiseksi.

Nesteturvotus vaikuttaa miehiin ja naisiin kaikkialla maailmassa. Sitä voi ilmetä eri elämänvaiheissa. Siitä eniten kärsivät alueet ovat jalkaterät, nilkat, kämmenet ja vatsa. Jatka lukemista, jos haluat tietää mikä aiheuttaa nesteturvotusta.

Ihmisen elimistö koostuu noin 70-prosenttisesti vedestä. Jos neste ei kuitenkaan kierrä ja jakaudu tasaisesti ympäri kehoa, se aiheuttaa seurauksia.

Suurin nesteiden säätelijä on munuaiset, ja mikä tahansa ongelma munuaisissa voi aiheuttaa nesteturvotusta.

Mikä aiheuttaa nesteturvotusta

turvotus
Nesteturvotus voi johtua monista eri tekijöistä. Monet kärsivät tästä vaivasta, mutta eivät välttämättä tiedä miksi tai eivät ole tehneet oikeita toimenpiteitä sen ehkäisemiseksi.

On tärkeää kyetä tunnistamaan sen syyt, jotta voit hakea oikeanlaista hoitoa tai yksinkertaisesti ehkäistä sitä tulevaisuudessa.

Ympäristötekijät

  • Liiallinen lämpö voi saada nesteen tihkumaan verisuonista, kudosten kykenemättä imemään sitä kaikkea.
  • Työ jossa joutuu olemaan kauan samassa asennossa, sekä pitkät matkat istuen voivat aiheuttaa nesteen kerääntymistä.

On selvää, ettemme voi muuttaa ulkolämpötilaa. Suosittelemme silloin runsaampaa vedenjuontia elimistön avustamiseksi.

Elintavat

  • Liikaa suolaa ja liian vähän proteiinia sisältävä ruokavalio on täydellinen yhdistelmä oireiden kehittymiselle. Liika suola muuttaa prosessia, joka säätelee nesteitä elimistössä.
  • Elämäntyyli johon sisältyy liian vähän fyysistä aktiivisuutta, vaikuttaa myös tapaan jolla nesteet kertyvät ympäri kehoa. Paljon paikallaan olevat ihmiset kärsivät tästä ongelmasta todennäköisimmin.
suola aiiheuttaa nesteturvotusta
Käy lyhyillä kävelyillä, venyttele raajojasi tai harrasta aerobista liikuntaa. Kaikki nämä edistävät nesteiden kiertämistä elimistössä.

Hormonaaliset syyt

  • Kuukautisiin liittyy yleensä nesteturvotusta. Tästä syystä naisilla voi esiintyä useana päivänä vatsan turvotusta. Yleisesti ottaen sille ei voi mitään, mutta se on väliaikaista.
  • Raskauden aikana naiset yleensä kärsivät nesteturvotuksesta hormonaalisten muutosten seurauksena. Tästä syystä moni ei pysty käyttämään esimerkiksi sormuksia. Myös jalkaterien, käsien ja kasvojen turvotus on hyvin yleistä. Parasta on pysyä aktiivisena.

On tärkeää juoda normaalia enemmän vettä ja vähentää suolan käyttöä.

Muut sairaudet

  • Kirroosi vaikeuttaa veden kiertämistä maksan läpi, aiheuttaen näin nesteturvotusta vatsassa ja alaraajoissa.
  • Munuais- ja sydänongelmat aiheuttavat ödeemia tietyillä alueilla, koska nesteet eivät pääse liikkumaan vapaasti.

Kuten yllä kerroimme, munuaiset ovat ne elimet jotka kontrolloivat veden poistumista virtsan kautta. Jos tämä prosessi muuttuu, nesteet kertyvät jollekin alueelle.

Lääkärin apu on erittäin tärkeää, jotta voit hyödyntää mahdolliset lisähoidot. Nesteturvotuksen kanssa ei ole pakko elää. Lääkkeiden lisäksi voit myös hyödyntää jotakin diureettia tai erityisruokavaliota.

Lääkkeiden sivuvaikutus

Kortikosteroidipohjaiset, jotkut tulehdusta lievittävät tai muiden sairauksien kuten diabeteksen hoitoon tarkoitetut lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena nesteturvotusta.

Sen lievittämiseksi on tärkeää noudattaa tasapainoista ruokavaliota jossa on riittävästi proteiinia, sekä käyttää vähemmän suolaa ruoanlaitossa. Lisäksi sinun tulisi käydä päivittäisellä kävelyllä verenkierron parantamiseksi. Kannattaa myös nousta tuolilta ylös tunnin välein ja ojennella jalkoja.

kävelyllä
Nykyään monet yritykset ovat sisällyttäneet työntekijöidensä päivään hieman liikuntaa. Tietyssä vaiheessa päivää työntekijät poistuvat toimistosta ja omistavat 15 minuuttia keholleen ja terveydelleen.

Mitä lepoon tulee, on tärkeää käyttää siihen kaikki tarvittava aika, jotta palautuisit kunnolla. Laita tyyny jalkojen alle, jotta veri pääsee kiertämään helpommin.

Elämäntapojen muuttamisen ohella on tärkeää käydä lääkärissä. Mitä nopeammin saat tietää syyt nesteturvotukseesi, sitä nopeammin lääkäri pystyy määräämään oikean hoidon.