8 tapaa lisätä kasvisten syöntiä vaivattomasti

Pystyt lisäämään kasvisten syöntiäsi helposti, jos otat niitä enemmän mukaan normaalisti nauttimiisi ruokiin tai jos käytät niitä sivuruokalajeina.
8 tapaa lisätä kasvisten syöntiä vaivattomasti

Viimeisin päivitys: 01 marraskuuta, 2018

Tapojen muuttaminen voi joskus olla hyvin vaikeaa, ja se vaatiikin monessa tapauksessa täyden sitoutumisen ja omistautumisen.

Jos tämä muutos on kuitenkin välttämätön terveyden parantamiseksi, kannattaa tehdä parhaansa ja muuttaa tapoja niin pian kuin mahdollista.

Tämän vuoksi haluammekin nyt kertoa eräistä perusvinkeistä, jotta kasvisten syönti helpottuisi. Kaikkihan tietävät, että tämä tapa on erittäin tärkeä terveyden kannalta.

Miksi kasvikset ovat niin terveellisiä?

Kasvikset kannattavat siksi, että niistä saadaan runsaasti terveellisiä ravinteita (esimerkiksi vitamiineja, proteiineja, kuitua ja mineraaleja). Kasvikset voivat jopa auttaa estämään sairauksia.

Niiden hyödyistä huolimatta monessa kodissa kasvikset ovat yhä harvemmin näkyvillä olevia tuotteita. Miksi näin on? Ehkäpä purkkiruoat tai teolliset tuotteet ovat helpompi vaihtoehto kuin kasvikset.

Jos sinulla on lapsia, on hyvin tärkeää edistää heidän kasvisten ja hedelmien nauttimista jo nuorella iällä. Vauvanruoka tulisi nähdä mahdollisuutena sille, että lapsi kokee makuja ja aromeja laajalti ottaen.

Nuorelle lapselle kasviksia tarjoamalla voidaan välttää se tilanne, että hän ei myöhemmin halua syödä terveellisesti, ja hyvä ruokavalio tulee tällä tavalla olemaan helpompi tapa aikuisuudessa.

Kasvisten syönti ei ole sama asia kuin dieetti, kasvissyöjänä oleminen tai elämän viettäminen sairaana. Jotta hyvä terveys toteutuisi, kasviksia tulisi kuitenkin nauttia runsaasti osana arjen ruokavaliota.

Vinkit kasvisten määrän lisäämiseksi vaivatta

Ihmisen tulisi nauttia 400 grammaa lehteviä vihreitä kasviksia joka päivä (raakoina, jos vain mahdollista). Tämä kuulostaa suurelta määrältä, ja ehkä jopa mahdottomalta, mutta voit lisätä annostasi gramma grammalta, jos olet vielä muutoksen alussa.

Tulet huomaamaan, että jos alat nauttia minimäärän näitä tuotteita, kehosi tulee pyytämään lisää!

Seuraavat vinkit ovat tässä muutoksessa hyväksi avuksi:

1. Muokkaa reseptejäsi ihan hiukan

nainen syö salaattia

Päivittäin valmistamasi tai usein nauttimasi ruoat voivat kokea hyvän muutoksen, jos otat niihin mukaan kasviksia reseptiä vähän muuttamalla.

Voit kokeilla esimerkiksi seuraavia muunnoksia:

  • paloitellut porkkanat lihapullissa
  • käristetty parsakaali pastakastikkeessa
  • viipaloitu munakoiso lasagnen kerroksissa
  • herkullinen munakas parsan, pinaatin, sienten ja parsakaalin kera

2. Ala nauttia kasviksia jo aikaisin päivällä

Kuka on sanonut, että aamiaisen tulisi koostua pelkästään hedelmistä? Kyllä, ne ovat kovin terveellisiä, mutta kannattaa ottaa aamiaisella mukaan myös kasvikset.

  • Hyviä vaihtoehtoja ovat kurkku- tai tomaattiviipaleet, selleri- ja porkkanamehu tai munakas pinaatinlehdillä.
  • Jos alat nauttia kasviksia jo aamun alussa, pystyt helpommin saamaan suositellun määrän kasviksia päivän aikana.

3. Osta kasviksia, jotka ovat sinulle uusia

yksi tapa lisätä kasvisten syöntiä on tehdä niistä keittoa

Seuraavan kerran kun menet ostoksille, valitse jokin sellainen kasvis, jota et ole koskaan maistanut.

Sinun ei tarvitse ostaa kokonaista kiloa, sillä jo pieni maistiainen riittää. Sitten etsi jokin yksinkertainen ja helppo resepti, jossa kyseistä kasvista käytetään. Näin arjen ruokailusta tulee vaihtelevampaa ja ehdottomasti vähemmän tylsää.

Kasvisten vaihteleminen on hyvä asia myös siksi, että saat näin uusia ravinteita.

4. Valmista keittoja ja smoothieita

Talvella me kaipaamme usein raskaampia ja paljon kaloreita sisältäviä ruokia. Tarvitsemme ruokaa, joka täyttää vatsan heti kun palaamme kotiin, ja joka antaa myös lämpöä.

Onko tähän mitään parempaa kuin runsas kasviskeitto? Emme nyt tarkoita niitä keittoja, joita saadaan kaupoista valmiina, vaan “oikeaa kasviskeittoa”, eli sellaista, mitä isoäitisi kenties valmisti.

Siihen vaaditaan vähemmän uurastusta kuin luulet, ja pystyt kenties saamaan aikaan tarpeeksi keittoa seuraavakin päivää varten.

Kesällä sitten voidaan nauttia herkullisia smoothieita ja mehuja, joissa on raakoja tai keitettyjä kasviksia. Voit myös lisätä mukaan hedelmiä.

Voit käyttää esimerkiksi porkkanaa, selleriä, pinaattia ja tomaattia. Älä unohda myöskään maukasta, kylmää gazpacho-keittoa, joka on kesällä oiva valinta ja sekä terveellinen että täyttävä.

5. Pidä kasviksia aina saatavilla kotonasi

kasvikset, hedelmät ja juusto

Vaikka voikin olla, että jääkaapissasi on erityinen laatikko kasviksille ja hedelmille, siellä ne eivät satu silmään tarpeeksi helposti.

Jos et tiedä, että sinulla on kasviksia… kuinka sitten pystyt suunnittelemaan aterioitasi niitä hyödyntäen? Hyvä idea olisi pitää suurin osa kasviksista sellaisissa paikoissa jääkaappia, josta ne näkyvät hyvin, ja tietysti kannattaa jättää joitakin keittiön pöytätasoille tai koreihin.

Kun otat kasviksia enemmän esille, ne ovat näkyvissä juuri silloin kun mietit, mitä syödä.

Lue aiheesta lisää: Kurkkumehun hyödyt

6. Etsi “vaihtoehtoisia” reseptejä

Ne, jotka ajattelevat että kasvissyöjät ja vegaanit syövät aina vain salaattia ja tomaattia, ovat väärässä!

On miljoonittain reseptejä, joita voidaan hyödyntää kasvisten määrän lisäämiseksi ruokavalioissa ja jotta kitalaki saisi jatkuvasti uusia, ilahduttavia kokemuksia.

Kesäkurpitsatahna, punajuuri- ja linssihampurilaiset, munakoisolasagne… Lista jatkuu, sillä maailma on täynnä loistavia makuja kasviksista!

7. Käytä kasviksia lisukkeina

naidanliha-kasviswok

Jos pidät paljon naudanlihasta, kanasta tai kalasta, voit käyttää kasviksia valmistaaksesi erilaisia lisukkeita näille. On muitakin kasvisruokalajeja kuin se tyypillinen pääruokasalaatti!

Kokeile soseita, kesäkurpitsamunakasta, käristettyjä kasviksia ja muita vastaavia lisukkeita.

8. Valmista kasviksista terveellisiä välipaloja

Tämä on yksi hyvä tapa kasvisten käytön helpottamiseksi, ja samalla vältät suolaisia ja sokerisia naposteltavia tai leivonnaisia. Pidä varastossa porkkana- tai selleritikkuja, kirsikkatomaattia, paprikaa tai kurkkua, ja voit sekoittaa näitä erilaisten tahnojen tai dippien kanssa, kuten esimerkiksi:

  • kikhernetahna (hummus)
  • avokado (guacamole)
  • munakoiso (baba ganoush)
  • jogurtti ja kurkku (tzatziki)

Välipalojen avulla vältät aterioiden välillä niin kovin helposti ilmenevän ahdistuksen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • MinSalud. (2013). Perfil nacional de consumo de frutas y verduras. Fao. https://doi.org/978-92-5-307534-8
  • Aranceta, J. (2004). Frutas, verduras y hortalizas. In Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
  • Viviant, V. (2006). Frutas y verduras. Revista Diabetes Voice.
  • Araya L., H., Clavijo R., C., & Herrera, C. (2006). Capacidad antioxidante de frutas y verduras cultivados en Chile. Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
  • Jacoby, E., & Keller, I. (2006). LA PROMOCIÓN DEL CONSUMO DE FRUTAS Y VERDURAS EN AMÉRICA LATINA: BUENA OPORTUNIDAD DE ACCIÓN INTERSECTORIAL POR UNA ALIMENTACIÓN SALUDABLE. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182006000300003
  • Solís-Becerra, C. G., & Estrada-Lugo, E. I. J. (2014). PRÁCTICAS CULINARIAS Y (RE)CONOCIMIENTO DE LA DIVERSIDAD LOCAL DE VERDURAS SILVESTRES EN EL COLECTIVO MUJERES Y MAÍZ DE TEOPISCA, CHIAPAS, MÉXICO. Estudios Sociales y Humanísticos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.