Tulisiko vauva herättää kesken unien syömään?

syyskuu 1, 2018
Joskus on tarpeen herättää vauva kesken unien syömään. Tämä riippuu vauvan iästä, painosta ja yleisestä terveydentilasta.

Monet vanhemmat pohtivat, tulisiko vauva herättää kesken unien syömään vai ei. Jos olet tuore äiti tai isä, olet luultavasti miettinyt tätä jo useasti. Tämä ei ole lainkaan ihme, sillä vanhempia huolettavat aina vauvan nukkumis- ja syömistottumukset.

Nykyään tästä aiheesta on ristiriitaisia näkemyksiä. Jotkut väittävät, että vauva tulisi syöttää 2-4 tunnin välein, vaikka se tarkoittaisi vauvan herättämistä kesken unien.

Tässä artikkelissa keskustelemme tästä aiheesta.

Kuinka paljon unta vauvat tarvitsevat?

Ensiksi sinun on hyvä tietää hieman lisää vauvojen nukkumistottumuksista. Tämä auttaa määrittämään sen, tarvitseeko sinun herättää vauva kesken unien syömään vai ei, ja vaikuttaako se hänen kehitykseensä.

tulisiko herättää kesken unien syömään

Vauvat nukkuvat noin 16 tuntia vuorokaudessa. He heräävät tavallisesti 2-3 tunnin välein syömään, vaikkakaan tämä ei ole mikään sääntö. Monet vauvat nukkuvat yli 3 tuntia kerrallaan. Tämäkin on normaalia, sillä kaikki vauvat ovat erilaisia.

Käy lukemassa: Äidiksi 35. ikävuoden jälkeen

Vauvan uni: ensimmäiset kuukaudet

Ensimmäisten kahden kuukauden aikana uni riippuu vauvan nälästä. Syöttämisen jälkeen vauva vaipuu kevyeen uneen, eikä häntä tulisi herättää. Kevyt uni kestää tavallisesti 30-40 minuuttia. Kevyen unen tunnistaa siitä että vauva saattaa olla levoton, mutta tämä on normaalia. Tämän vaiheen jälkeen vauva vaipuu syvään uneen.

On tärkeää tietää, että vauvat alkavat nukkua pidempään ollessaan noin 4-6 kuukauden ikäisiä. Siihen asti vauvan uni-valverytmi riippuu hänen luontaisesta vuorokausirytmistään sekä valoisuudesta ja pimeästä.

Lyhyesti: vauvan unirytmi vakautuu hitaasti, ja vanhemmat saavat tämän jälkeen sitten itsekin enemmän unta.

Syöttämisaikataulu

Kuten aiemmin mainitsimme, vauva tulee syöttää noin 3 tunnin välein. 3 tunnin unien jälkeen he heräävät, itkevät, syövät ja käyvät takaisin nukkumaan. Pidä myös mielessä, ettei itkeminen johdu aina nälästä.

3 tuntia on vain viitteellinen arvo. Joidenkin vauvojen tarvitsee syödä useammin ja jotkut vauvat on herätettävä, koska he nukkuvat liikaa.

Tiesitkö: Ensimmäistä kertaa äidiksi: selviytymisopas

Milloin vauva tulisi herättää kesken unien syömään?

äiti syöttää vauvaansa

Jos vauvalla on hyvät nukkumistottumukset ja sopiva paino ikäisekseen, häntä ei tarvitse herättää. Jotkut tilanteet kuitenkin vaativat vauvan herättämistä ja tämä riippuu vauvan iästä, painosta ja yleisestä terveydentilasta.

Jotkut vastasyntyneet laihtuvat syntymän jälkeisinä parina päivänä, sillä he eivät ole vielä oppineet hallitsemaan rinta- tai pulloruokintaa. Lisäksi vauvan mahalaukku vetää vain pieniä määriä ruokaa jokaisella syömiskerralla.

Kuten näet, vastasyntyneiden on erittäin tärkeää syödä useasti. Näin ollen sinun on ehkä herätettävä vauva muutaman kerran päivässä (erityisesti jos vauva on keskonen).

Toisaalta taas vanhempien ei tulisi noudattaa pelkkää kelloa tai vauvan itkua. Itku on vain myöhäinen merkki nälästä. Jos huomaat vauvasi olevan levoton, liikuttavan huuliaan ja tekevän niillä imemisliikkeitä, vauva tulee todennäköisesti syöttää.

Muita huomioon otettavia asioita

Kun vauva on saavuttanut ihanteellisen painon ja paino nousee tasaisesti, voit odottaa vauvan heräämistä itsekseen unilta syömään. Sinun ei tarvitse huolehtia siitä kuinka paljon tai usein vauva syö, vaan tärkeämpää ovat seuraavat kehitykseen liittyvät tekijät:

  • Hidas ja vakaa painonnousu
  • Vaikuttaako vauva kylläiseltä syöttämisten välillä
  • Kasteleeko vauva vähintään kuusi vaippaa päivässä
  • Kakkaako vauva vähintään kolme kertaa päivässä

Vie vauva lääkäriin, jos et huomaa mitään yllä mainituista asioista. Lääkäri tekee tarkastuksen sekä antaa tarpeellista tietoa ja vastauksia kysymyksiisi, jotta vältät mahdolliset riskit.

Sinua saattaa kiinnostaa: 5 ruokaa joita sinun ei tulisi antaa lapsellesi aamiaisella

vauva syö tuttipullosta

Lopuksi

Lyhyesti: jos vauva ei ole keskonen, alipainoinen eikä hänellä ei ole mitään terveysongelmia, häntä ei tulisi herättää kesken unien syömään. Jos pikkuisesi on terve ja nukkuu paljon, älä huolehdi herättämisestä: anna vauvasi nukkua niin kauan kuin tarvitsee.

On hyvä antaa vauvan nukkua, sillä tämä edistää hänen fyysistä kasvuaan ja hyvien nukkumistottumusten kehittymistä. Lisäksi voit hyödyntää tätä aikaa itsekin nukkumiseen tai asioiden hoitoon.

UUTISIA VERKOSSA