Logo image
Logo image

7 vinkkiä kasvisten ja hedelmien desinfioimiseen

3 minuuttia
Sekä etikka että omenaviinietikka ovat erittäin tehokkaita aineita kasvisten ja hedelmien mahdollisista bakteereista sekä torjunta-ainejäämistä eroon pääsemiseksi. Opi lisää tästä artikkelista!
7 vinkkiä kasvisten ja hedelmien desinfioimiseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hedelmien ja kasvisten syöminen päivittäin on yksi suositelluimmista tavoista. Sehän ylläpitää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiamme.

Vaikka kaikki eri ruokaryhmät ovat tärkeitä, nämä kaksi erottuvat joukosta sillä ne ovat yksi välttämättömien ravinteiden päälähteistä. Ravitsemusterapeutit suosittelevat syömään niitä raakana, sillä niin saat eniten terveyshyötyjä.

Ravintoterapeutit suosittelevat kuitenkin olemaan varovaisia kasviksia syödessä. Tämä johtuu siitä, että on välttämätöntä desinfioida ne välttääksesi sairaaksi tulemista bakteerien tai hyönteismyrkkyjen jäämien takia. 

Et voi kieltää, etteikö kasvikset olisi terveellisiä. Toisaalta, niiden pinta on yleensä alttiina pöpöille ja kemiallisille aineille joilla voi olla negatiivinen vaikutus kehoosi. 

Onneksi on olemassa useita luonnollisia tapoja hedelmien ja vihannesten desinfioimiseen. Ne jopa saavat sinut valmistamaan vihannekset syömävalmiiksi ilman, että muutat niiden makua tai rakennetta.

Katsotaanpa niitä!

1. Etikka

Some figure

Etikalla on antibakteerisia ja antiseptisiä ominaisuuksia joita voidaan käyttää hedelmien ja kasvisten desinfioimiseen.

Se on 100 % luonnollinen aine. Tästä syystä se ei vaikuta ruoan makuun tai vähennä sen ravitsemuksellista arvoa. 

Kuinka käyttää sitä

 • Lisää tilkka etikkaa vedellä täytettyyn astiaan. Käytä nestettä pesemään hedelmät ja vihannekset jotka aiot syödä.
 • Tällä tavoin varmistat pääseväsi eroon kaikista itiöistä.

2. Sitruunamehu

Sitruunamehulla on luonnollisia happoja, jotka antavat sille antibakteerisia ominaisuuksia. Sen välttämättömien ravinteiden lisäksi nämä hapot auttavat puhdistamaan hedelmiä ja kasviksia, tehden niistä turvallisempia syödä.

Sitruuna yleensä onnistuu desinfioimaan muuttamatta ruoan makua. Joskus sitruunamehu voi kuitenkin jättää hapokkaan aromin.

Kuinka käyttää sitä

 • Lisää useiden sitruunoiden mehu vesiastiaan. Liota hedelmiä ja kasviksia 10 minuuttia. 
 • Huuhtele ne vielä puhtaalla vedellä ja syö.

3. Teepuuöljy

Some figure

Eteeristä teepuuöljyä ei tulisi nauttia suoraan. Sen antibakteerisia yhdisteitä voidaan silti käyttää desinfioijana hedelmille ja kasviksille.

Lisää sitä suureen määrään vettä ja saat antiseptisen nesteen. Tämä on mahtava poistamaan itiöitä ja myrkkyjä tai kemikaalijäämiä.

Kuinka käyttää sitä

 • Lisää muutama tippa teepuuöljyä astiaan, jossa on kädenlämpöistä vettä.
 • Liota hedelmät nesteessä tai suihkuta sitä suihkupullosta kaikelle ruoalle jonka haluat desinfioida.

4. Ruokasooda

Ruokasoodaliuos on täydellinen desinfioimaan kaikki hedelmät tai vihannekset jotka ovat liian likaisia.

Sen hankausvoimat auttavat eroon kaikista lian ja bakteerien jäämistä. Tämä jättää pinnan puhtaaksi ja täysin desinfioiduksi.

Kuinka käyttää sitä

 • Lisää muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa kädenkämpöiseen veteen ja käytä nestettä puhdistamaan ruoat.
 • Hankaa käsilläsi, jotta seos toimii kasvisten pinnalla.

5. Vetyperoksidi

Some figure

Veden ja vetyperoksidin yhdistelmä on yksinkertainen liuos. Se puhdistaa tämänkaltaiset ruoat ennen niiden valmistusta.

Tämä on tehokas antibakteerinen aines. Käytön jälkeen se poistaa itiöt, jotka aiheuttavat tulehduksia.

Kuinka käyttää sitä

 • Lisää yksi osa vetyperoksidia kolmeen osaan vettä. Liota hedelmiä ja kasviksia tässä seoksessa 5 minuutin ajan ennen niiden syömistä.

6. Omenaviinietikka

Etikka on kaikista yleisin tämänkaltaisten ruokien desinfioimiseen. Voit kuitenkin myös hyötyä omenaviinietikan ominaisuuksista.

Sen luonnolliset yhdisteet eliminoivat tietyn tyyppisiä bakteereja. Se myös hankkiutuu eroon kemikaaleista ja muista myrkyllisistä jäämistä iholla.

Kuinka käyttää sitä

 • Lisää puoli kuppia omenaviinietikkaa astiaan, jossa on runsaasti vettä. Liota sitten hedelmät ja vihannekset jotka aiot syödä.
 • Voit myös laittaa sen spraypulloon suihkuttaaksesi sen kasviksille. 

7. Merisuola

Some figure

Merisuolalla on antiseptisiä ominaisuuksia, jotka voivat toimia tietyn tyyppisten hedelmien ja kasvisten desinfioijana.

Mutta toisin kuin edellisissä tavoissa, sen käyttäminen voi merkittävästi muuttaa makua. Tämä johtuu siitä, että se jättää suolaisen vivahteen.

Tästä syystä voit käyttää sitä aineksille, jotka käytetään myöhemmin jossain reseptissä. 

Kuinka käyttää sitä

 • Lisää ruokalusikallinen suolaa astiaan jossa on kädenlämpöistä vettä. Hiero sitten nestettä raaka-aineidesi pinnalle.
 • Huuhtele kasvikset mikäli niissä on yhä kovin suolainen maku.

Kuten voit nähdä, on useita tapoja taata, että desinfioit kasviksesi ja hedelmäsi. 

Vaikket yleensä huomaa sitä, ruoassasi voi olla itiöitä ja haitallisia yhdisteitä. Ole varovainen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Nicholl, P., & Prendergast, M. (1998). Disinfection of shredded salad ingredients with sodium dichloroisocyanurate. Journal of Food Processing and Preservation. https://doi.org/10.1111/j.1745-4549.1998.tb00805.x

 • Greatorex, J. S., Page, R. F., Curran, M. D., Digard, P., Enstone, J. E., Wreghitt, T., … Nguyen-Van-Tam, J. S. (2010). Effectiveness of common household cleaning agents in reducing the viability of human influenza A/H1N1. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0008987

 • Trček, J., Mahnič, A., & Rupnik, M. (2016). Diversity of the microbiota involved in wine and organic apple cider submerged vinegar production as revealed by DHPLC analysis and next-generation sequencing. International Journal of Food Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2016.02.007


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.