Kurkkumehun hyödyt

21 maaliskuun, 2019
Kurkkumehu on hyvä juoma ihosi ulkonäön, verenpaineen säätelyn tai laihduttamisen parantamiseksi.

Kurkkumehu on terveellinen, ravinteikas sekä monipuolinen juoma. Korkean ravintopitoisuuden vuoksi kurkulla on monia terveyshyötyjä, jotka menevät ohi runsaan vihannesten syönnin yleisen hyödyn. Tänään esittelemme tarkemmin kurkkumehun hyödyt elimistöllesi – nauti sitä vaikka päivitttäin!

Kurkku on yksi maailman laajimmin saatavilla olevista trooppisista kasveista. Sitä käytetään myös suolakurkkujen valmistamiseen, mutta useimmat sen ravintoaineista katoavat siinä menetelmässä.

Mehun ravitsemuksellinen haitta on se, että kun sitä verrataan kokonaiseen kurkkuun, mehussa ei ole ravintokuitua. Siitä johtuen, jos juot kurkkumehua päivittäin, varmista että syöt paljon kokonaisia vihanneksia korvataksesi kuidun puutteen.

Voit yhä käyttää kurkusta jääneet ravintokuidut mehustettuasi sen. Kerää vain jäänyt massa tehosekoittimesta tai mehustimesta ja jäädytä se. Sitten voit lisätä sitä perunamuusiin, keittoihin tai kastikkeisiin silloin kun haluat.

Kurkun ravintoarvo

kurkkumehun hyödyt ovat monet

Kurkku sisältää vaikuttavan määrän luonnollisesti tislattua vettä (noin 96 %), mikä tekee sitä parempaa kuin tavallisesta vedestä. Sen kuori sisältää paljon A-vitamiinia, joten älä kuori sitä. 

Se sisältää myös mineraaleja, jotka auttavat luomaan emäksisemmän ympäristön kehossa, mikä puolestaan auttaa bakteereja ja tauteja vastaan. 

Se on myös mahtava A- ja C-vitamiinin lähde (molemmat antioksidantteja), sekä mangaanin, molybdeenin, kaliumin, piidioksidin ja rikin lähde, kuin myös pienemmän määrän B-vitamiinia, natriumia, kalsiumia ja fosforia.

Sen lisäksi olet myös varmasti nähnyt miten kurkkuviipaleita voidaan laittaa silmille. Tämä niksi johtuu kurkun sisältämistä kahvihapoista, jotka auttavat estämään nesteiden kerääntymistä ja kun sitä käytetään ulkoisesti, se vähentää silmien turvotusta.

Kurkkumehun hyödyt

Useimmat ihmiset ovat tietämättömiä kurkun välittömistä hyödyistä keholle ja on jopa heitä, jotka välttelevät sen syömistä kokonaan. Vaikka tämä vihannes saattaakin olla ”tylsä” joidenkin ihmisten mielestä, se on hyvin raikastava. Tässä on lista mitkä ovat tärkeimmät kurkkumehun hyödyt elimistöllesi.

Happamuus

kurkkumehun hyödyt kehon hyvinvoinnille

Kurkkumehun sisältämien mineraalien emäksisyys auttaa tehokkaasti säätelemään veresi pH-arvoja neutralisoiden happamuutta. Se on myös hyvä hoito maha- ja pohjukaissuolihaavaumille.

Verenpaine

Kuten sellerimehukin, tämä väritön juoma voi auttaa säätelemään verenpainetta johtuen sen mineraaleista ja natriumin jäänteistä.

Sidekudokset

Se on piidioksidin mainio lähde, joka auttaa kehosi sidekudosten kuten luiden, lihasten, ruston, nivelsiteiden ja jänteiden oikeanlaisessa rakentumisessa.

Viilentyminen

tunnetko jo kurkkumehun hyödyt

Kurkkumehun juominen sekoitettuna sellerimehuun kuuman ja kuivan sään aikana auttaa todella normalisoimaan kehon lämpötilaa.

Diureetti

Kurkkumehu auttaa kuona-aineita poistumaan virtsan kautta. Se auttaa myös liuentamaan munuaiskiviä.

Kuume

Kurkkumehulla on lämmönsäätelyominaisuuksia, mikä tekee siitä hyvän juoman kun sinulla on kuumetta.

Tulehdus

kipu jalassa

Kurkkumehun hyödyt ovat myös erinomaisia ehkäisemään virtsahappoa, joka aiheuttaa niveltulehduksia. Kun sitä juodaan päivittäin, se auttaa puhdistamaan nivelet ja vähentämään kipua, koska se hankkiutuu eroon virtsahaposta.

Tämä tarkoittaa sitä, että se myös auttaa parantamaan muitakin sairauksia kuten astmaa ja kihtiä.

Hiusten kasvu

Kurkun sisältämät pii ja rikki tekevät siitä erityisen hyödyllisen hiusten kasvulle. Voit yhdistää sitä porkkanamehuun, salaattiin tai pinaattiin.

Ihonhoito

Kurkun sisältämä suuri määrä C-vitamiinia ja antioksidantteja tekee siitä tärkeän ainesosan monissa kauneusvoiteissa sekä hoitotoimenpiteenä ekseemaan, psoriasikseen, akneen ja niin edelleen.

Nesteen kerääntyminen

kurkkusmoothie

Kurkkumehu tarjoaa välttämättömiä elektrolyytteja ja säilöö kehon solujen nesteytyksen, eli vähentää nesteen kerääntymistä.

K-vitamiini

Kurkkumehu taistelee K-vitamiinin puutteen aiheuttamia seurauksia vastaan, joihin saattaa liittyä nenäverenvuotoa, mustelmia ja veriset ikenet.

Vinkkejä kurkkumehun valmistamiseen ja nauttimiseen

lukuisat kurkkumehun hyödyt

Valitse mielellään tummanvihreitä sekä kiinteitä kurkkuja. Vältä sellaisia yksilöitä, jotka ovat kellertäviä tai ryppyisiä molemmista päistä. Ohuemmissa kurkuissa on vähemmän siemeniä kuin paksummissa.

Säilö kurkut jääkaapissa, jotta ne säilyvät tuoreina. Paloitellut kurkut tulisi säilyttää käärittyinä tai ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Käytä päivän tai kahden sisällä.

Pelkän kurkkumehun hyödyn lisäksi voit myös käyttää kurkkumehua pohjana muille terveellisille juomille. Fantastisen raikkaan juoman saamiseksi kokeile yhdistää se jäisten melonipallojen ja tuoreen mintun tai mansikoiden ja basilikan kanssa.

Plader, W., Burza, W., & Malepszy, S. (2007). Cucumber. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-36752-9_10

Song, W., Derito, C. M., Liu, M. K., He, X., Dong, M., & Liu, R. H. (2010). Cellular antioxidant activity of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf9035832