Virtsahappo hallintaan hedelmillä ja marjoilla

16 lokakuun, 2018
Greippi poistaa nestettä, joten se voi olla tehokas apu liiallisen virtsahapon karkottamiseksi verestä.

Virtsahapon kertyminen kehoon saa aikaan tulehdusta, joka tunnetaan nimellä hyperurikemia. Se voi haitata niveliä ja munuaisia. Onneksi virtsahapon kertymistä voidaan vähentää muun muassa nauttimalla eräitä hedelmiä.

Tämä kemikaali, joka on peräisin puriinien hajoamisesta, etenee verenkierrossa ja poistuu kehosta munuaisten suodatusjärjestelmän kautta. Ongelma syntyy silloin, kun tätä happoa kerääntyy liikaa, mikä johtuu joko sen liiallisesta saannista tai siitä, että keho ei poista sitä kunnolla.

Tämä aiheuttaa pienten kiteiden muodostumista, jotka eivät ainoastaan saata johtaa tukkeumiin, vaan aiheuttavat myös turvotusta, kipua ja muita oireita, jotka voivat todella vaikuttaa ihmisen elämänlaatuun.

Tämä on kuitenkin häiriö, jota voidaan hoitaa tekemällä muutoksia ruokavalioon, sillä eräät ruoat auttavat hallitsemaan ja vähentämään virtsahapon määrää.

Tällä kertaa kerromme seitsemästä herkullisesta hedelmästä, jotka pystyvät karkottamaan virtsahappoa tehokkaasti jo lyhyessä ajassa. Kokeile näitä luonnontuotteita mitä pikimmiten!

1. Kirsikka

kirsikat ovat loistavia virtsahapon hallintaan

Kirsikoissa on flavonoidia nimeltään antosyaani, joka toimii ongelmia hillitsevänä tekijänä esimerkiksi kihdin hoidossa.

Antosyaani edistää liian virtsahapon poistumista sekä laittaa tulehduksen kuriin, ja siten se vähentää turvotusta kudoksissa.

 • Nauti 250 g kirsikoita päivittäin joko sellaisenaan tai mehun muodossa.

2. Omena

Omena on merkittävä kuidun, veden ja antioksidanttien lähde, ja nämä tekijät toimivat yhdessä puhdistaen verta ja alentaen virtsahapon määrää.

Koska ne ovat hyväksi ruoansulatukselle, omenat auttavat myös hajottamaan puriineja ja hankkiutumaan eroon myrkyllisistä aineista, joita kertyy paksusuoleen.

Niillä on myös nestettä poistava vaikutus, mikä parantaa nivelten ja lihasten terveyttä.

 • Valmista omenamehua ja nauti lasillinen heti ensimmäiseksi aamulla ja joka päivä.
 • Lisää raakaa omenaa salaatteihin ja smoothieihin.

3. Mustikka

mustikat ovat loistavia virtsahapon hallintaan

Mustikka ja karpalo ovat kenties kaikkein parhaimmat hedelmät, mitä tulee korkean virtsahappotason madaltamiseen.

Niissä on runsaasti antosyaaneja ja C-vitamiineja, jotka auttavat puriinien hajottamisessa – nämä poistuvat kehosta normaalin virtsantuotannon kautta.

 • Mustikoita voidaan nauttia raakoina, hilloissa tai vaikkapa smoothieissa.
 • Tulehdusta torjuvan vaikutuksen saamiseksi niitä kannattaa nauttia tuoreessa mehussa heti herättyäsi.

4. Greippi

Tälläkin hedelmällä on tehokas nestettä poistava ja tulehdusta vähentävä vaikutus. Se auttaa poistamaan kehoon kerääntyneitä nesteitä, joten se auttaa nivelten ongelmien lievityksessä ja virtsahapon vähentämisessä.

Koska greipissä on paljon C-vitamiinia, kuitua ja vettä, se vähentää veressä olevan virtsahapon määrää, edistäen munuaisten kykyä käsitellä ja poistaa tätä happoa.

 • Nauti lasillinen greippimehua ensimmäiseksi aamulla, ja toista tätä ainakin viikon ajan.
 • Syö greippiä jopa kolme kertaa päivässä.

5. Mansikka

mansikat ovat loistavia virtsahapon hallintaan

Mansikoissa on runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat neutralisoimaan virtsahapon negatiiviset vaikutukset sekä vähentävät virtsahappoa.

Lisäksi niistä saadaan C-vitamiinia ja flavonoideja, jotka kuidun tavoin edistävät puriinien hajoamista tiettyjen ruokien nauttimisen jälkeen.

Mansikan nestettä poistavat vaikutukset tarkoittavat, että tämä marja lisää munuaisten virtsantuotantoa, mikä on avaintekijä virtsahapon määrän hallinnassa.

 • Nauti 75 g tuoreita mansikoita heti ensimmäiseksi aamulla.
 • Nauti niitä tuoremehussa ainakin kolme kertaa viikossa.
 • Lisää niitä salaatteihin ja smoothieisiin.

6. Sitruuna

Sitruuna on emäksisöivä hedelmä, joka auttaa saamaan veren pH-tason kohdilleen sekä vähentää virtsahappoa.

Sen puhdistavat yhdisteet auttavat poistamaan kertynyttä virtsahapppoa, ja ne estävät sitä kertymästä niveliin ja munuaisiin.

Sitruunalla on tulehdusta ja nestettä vähentävä vaikutus, joka on täydellinen nesteen liiallisen kertymisen ja nivelkivun hoidossa.

 • Nauti lasillinen lämmintä vettä sitruunan kera ensimmäiseksi aamulla joka päivä.
 • Lisää sitruunamehua smoothieihin ja salaatteihin.
 • Ota sitruunamehua oliiviöljyn kera.

7. Appelsiini

appelsiinimehu on erinomaista virtsahapon hallintaan

Vielä yksi loistava tuote, appelsiini, jolla on kyky edistää puriinien hajoamista kehossa.

Se tunnetaan loistavasta maustaan ja runsaasta C-vitamiinin määrästä, mutta appelsiini auttaa myös puhdistamaan verta.

Lisäksi sen flavonoidit ja kuitu tukevat munuaisten toimintaa sekä optimoivat niitä prosesseja, jotka auttavat poistamaan virtsahapppoa virtsan kautta.

 • Ota kupillinen appelsiinimehua aamupäivällä joka päivä.

Oletko miettinyt, voisiko elimistössäsi olla liikaa virtsahappoa? Onko sinulla esimerkiksi kihtiä? Ota ruokavalioosi mukaan nämä hedelmät ja pystyt hallitsemaan virtsahapon kerääntymistä jo tästä päivästä alkaen.

 • Jiménez, Abraham Emilio Reyes, et al. “Prevalencia del síndrome metabólico en relación con las concentraciones de ácido úrico.” Medicina Interna de México 25.4 (2009): 278-284.
 • Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de alimentación para la población española.” Nutrición Clínica y dietética hospitalaria 30.1 (2010): 4-14.
 • Molina, P., et al. “¿ Es el ácido úrico un factor de riesgo cardiovascular?,¿ cuál es su implicación en la progresión de la enfermedad renal crónica?.” Nefrología 2.5 (2011).