Logo image
Logo image

Näillä hedelmillä hoidat virtsatietulehdukset

4 minuuttia
Hedelmät ovat täynnä C-vitamiinia, mikä auttaa kehoa tappamaan virtsateissä pesivät bakteerit. Lisäämällä sitrushedelmien nauttimista parannat samalla suoliston terveyttä.
Näillä hedelmillä hoidat virtsatietulehdukset
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Ovatko virtsatietulehdukset jatkuvasti riesanasi? Lääkäriltä saat antibioottikuurin tulehduksen hoitoon, mutta jos virtsatietulehdukset toistuvat säännöllisesti, kannattaa panostaa myös ruokavalion muutoksiin, jotka pitävät virtsatiet terveinä ja ehkäisevät tulehduksen syntymistä. Etenkin hedelmistä on suuri apu virtsateiden hoitoon. Haluatko tietää, mitkä hedelmät sopivat parhaiten virtsatietulehdusten hoitoon ja ehkäisyyn?

Virtsatietulehdukset helpottavat hedelmillä

Virtsatietulehdukset ovat etenkin naisilla yleinen ja kivulias vaiva. Virtsatietulehduksen oireisiin liittyy mm. kipua ja poltetta virtsatessa, lisääntynyt virtsaamisen tarve, paineen tunne rakossa, virtsan outo väri ja haju ja pahimmissa tapauksissa verinen virtsa. Joskus tulehduksen yhteydessä esiintyy myös alhaista kuumeilua.

Moni nainen tulee kokemaan virtsatietulehduksen jossain vaiheessa elämäänsä. Virtsateiden tulehdukset todetaan virtsanäytteestä ja niihin määrätään antibioottikuuri. Jos tulehdukset uusiutuvat jatkuvasti, voivat toistuvat antibioottikuurit tehdä hallaa elimistölle. Suosittelemmekin hoitamaan tulehdusta sekä antibiootein että tietyin ruoka-ainein, sekä ehkäisemään tulehduksen uusiutumista nauttimalla tiettyjä ravintoaineita tulehduksen jälkeen.

Miksi hedelmistä on niin suuri apu tulehduksen hoitoon? Yksinkertainen vastaus kuuluu näin: hedelmät sisältävät paljon tärkeää C-vitamiinia, joka vähentää bakteerien määrää rakossa ja virtsateissä. Jos olet antibioottikuurilla, suosittelemme sinua noudattamaan myös seuraavia ohjeita tulehduksen hoitoon:

  • Juo paljon nesteitä. Tämä auttaa huuhtomaan bakteerit pois rakosta ja virtsateistä, ja helpottaa huomattavasti virtsaamiskipua.
  • Nauti kamomillasta, kanelista ja rosmariinista valmistettuja teeuutteita. Näillä luonnon aineilla on tunnetusti tulehdusta hillitsevä vaikutus, joka helpottaa oloa nopeasti.
  • Nauti sellaisia ruokia, joilla on antibioottinen vaikutus. Inkivääri, valkosipuli ja persilja ovat vain muutama esimerkki niistä ruoka-aineista, joilla voi helpottaa tulehdusta. Inkivääriä voi nauttia kuumaan veteen murskattuna, persiljasta puolestaan voi valmistaa teeuutteen lisäämällä viisi tuoreen persiljan oksaa kupilliseen kuumaa vettä. Pilko valkosipulia salaatteihin ja keittoihin, ja nauti sitä raakana – näin saat sen vahvat ominaisuudet parhaiten käyttöösi.
  • Suosi diureettisia ruokia, jotka poistavat nestettä kehosta ja lisäävät virtsaamisen tarvetta. Parhaiten tähän sopivat parsa, kurkku, selleri ja punajuuri.
  • Vältä sellaisia ruokia, jotka voivat aiheuttaa ärsytystä rakossa, kuten kahvia ja vihreää teetä.
  • Vältä vehnäjauhosta valmistettuja tuotteita, hiivaa ja sokeria. Nämä ainekset lisäävät nesteiden kertymistä kehoon ja ruokkivat bakteereja. Vältä siis kaikkia herkkuja ja leipomotuotteita.
  • Nauti ruokasoodaa veteen sekoitettuna päivittäin. Sekoita ruokalusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä ja juo kerralla alas. Tämä auttaa hoitamaan virtsatietulehdusta.

Syö näitä hedelmiä ja marjoja hoitaaksesi virtsatietulehdukset

1. Virtsatietulehdukset kuriin karpalolla

Some figure

Pidätkö karpalon mausta? Löytyykö lähikauppasi pakastehyllystä karpaloita tai kenties tuoreita karpaloita marjaosastolta? Lääkärisi on ehkä saattanut suositellakin sinulle karpaloita ja karpalomehua nautittavaksi virtsatietulehdusten hoitoon ja karpalon tulisikin olla ykkösenä listallasi tulehduksen hoitoa mietittäessä. Terveysalan asiantuntijat tietävät, että karpalo sisältää runsaasti antioksidantteja ja sillä on antibioottinen vaikutus.

Karpalo lisää virtsan happoisuutta, mikä auttaa eliminoimaan bakteerit joko tappamalla ne tai estämällä niitä kiinnittymästä virtsateiden seinämiin.

Älä kuitenkaan käytä kaupasta saatavaa sokeroitua karpalomehua, sillä sokeri ruokkii bakteereja, eikä mehu sisällä läheskään yhtä paljon hoitavia ainesosia kuin tuore karpalo. Suosittelemmekin ostamaan joko tuoreita tai pakastettuja karpaloita ja valmistamaan niistä mehun itse: kaada muutama desi karpaloita tehosekoittimeen ja lisää joukkoon vettä – karpalon maku on karvas, mutta huomaat pian, miten tehokas apu siitä on. Voit myös lisätä karpaloita jogurttiin tai muihin ruokiin.

2. Papaijat

Some figure

Papaijat ovat loistava apukeino virtsatietulehdusten hoitoon. Papaija on hapokas hedelmä, joka auttaa poistamaan bakteereja virtsateistä ja hoitaa samalla rakkoa. Papaija on luonnollinen antioksidanttien ja C-vitamiinin lähde. Lisäksi papaijan sisältämä kuitu puhdistaa kehoa, ja pitää rakon lisäksi huolta suolistosta ja mahan toiminnasta.

Papaija sisältää entsyymejä, jotka vähentävät tulehdusta ja nopeuttavat paranemista. Suosi tuoretta papaijaa ja nauti sitä osana hedelmäsalaattia tai napostele sellaisenaan. Papaija sopii myös smoothieihin ja tuoremehuihin.

3. Appelsiini ja sitruuna

Some figure

Olet varmasti tietoinen siitä, että appelsiinit ja sitruunat sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja. Appelsiinimehu maistuu etenkin aamuisin ja saa päivän loistavaan alkuun. Valmista mehujuoma kahdesta appelsiinista ja purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu. Nauti myös hedelmäliha ja juo mehu hitaasti. Hedelmäliha tekee hyvää suoliston puhdistumiselle. Nauti appelsiinista ja sitruunasta valmistettua mehua joka aamu, etenkin silloin, kun hoidat virtsatietulehdusta.

4. Ananaksen hyödyt

Some figure

Tiesitkö, että ananas sisältää entsyymejä, jotka nopeuttavat kehon paranemisprosessia ja hoitavat rakkotulehduksia tehokkaasti? Ananas ei pelkästään maistu huumaavan herkulliselta ja makealta, vaan sillä on myös lääkinnällinen vaikutus, joka soveltuu etenkin virtsateiden tulehdusten hoitamiseen ja oireiden lievittämiseen. Ananasta voi nauttia vaikka joka päivä: pilko tuore ananas salaattiin, mehusta se tai lisää aamusmoothieen.

5. Punaiset viinirypäleet

Some figure

Viinirypäleet ovat tehokas ja ravinteikas ruoka, joka auttaa pitämään huolta virtsateiden terveydestä. Viinirypäleillä on lähes yhtä tehokas vaikutus kuin karpalolla, joten suosittelemme syömään rypäleitä runsaasti tulehduksen hoitoon. Viinirypäleet ovat täynnä antioksidantteja, tulehdusta hoitavia ainesosia ja niillä on lisäksi diureettinen vaikutus. Viinirypäleiden sisältämät vitamiinit nopeuttavat kehon toipumista tulehduksesta. Popsi rypäleitä sellaisenaan tai nauti salaateissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.