Onko kahvinjuonti terveellistä vai ei?

Monet nykyaikaiset tutkimukset vahvistavat, että päivittäinen kahvinjuonti – mikäli tämä on kohtuullista – on hyväksi ihmisen terveydelle. Vuosien ajan uskottiin kuitenkin yleisesti, että kahvia olisi syytä välttää sen sisältämän kofeiinin vuoksi, ja sitä pidettiin haitallisena elimistölle. Nykyisin kuitenkin ollaan toista mieltä, sillä vuosi toisensa jälkeen on ilmestynyt tutkimuksia, jotka vahvistavat, että kahvinjuonti on itse asiassa hyväksi ihmisen terveydelle.

Useampi tutkimus on osoittanut, että kahvilla on hyödyllisiä vaikutuksia sellaisten terveysongelmien hoidossa ja ehkäisyssä kuten diabetes sekä Alzheimerin ja Parkinsonin tauti. Lisäksi on ilmennyt, että kahvinjuonnille on yhä enemmän ja enemmän hyviä syitä. USA:n Marylandin osavaltiossa sijaitsevan National Cancer Institute of Bethesda -instituutin tekemä tutkimus julkaistiin Hepatology -lehdessä, ja sen mukaan kahvinjuonnilla on myönteisiä vaikutuksia maksan terveydelle.

Kyseisen tutkimuksen tulokset saatiin niin, että tutkijat käyttivät United States National Health and Nutrition Examination Survey -kyselyn (NHANES 1999-2010) tietoja, ja valitsivat 27 793 osallistujaa, joiden ikä oli 20 tai korkeampi. Nämä vapaaehtoiset vastasivat kyselyyn koskien heidän kahvinjuontitapojaan, ja tutkijat tekivät heille verikokeet, joiden avulla tarkasteltiin maksan toimintaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli mitata sitä, kuinka terveitä osallistujien maksat olivat, ja siinä paljastui, että niillä, jotka joivat kolme tai useamman kupillista kahvia päivässä, oli alemmat maksan entsyymitasot verrattuna niihin osallistujiin, jotka eivät juoneet kahvia.

Tutkijoiden mukaan kahvin sisältämät yhdisteet, lukuun ottamatta kofeiinia, edistävät maksan terveyttä, jos kahvia nautitaan kohtuudella.

Vähennä kahvin avulla riskiä kärsiä rasvamaksasta ja fibroosista

rasvamaksa

 

Erään toisen tutkimuksen mukaan, joka myös julkaistiin Hepatology -lehdessä, kahvinjuonti vähentää olennaisesti sidekudoksen kehittymisen riskiä maksassa (fibroosi) niillä, jotka kärsivät rasvamaksasta sellaisista syistä, jotka eivät liity alkoholin liikakäyttöön.

Tutkimus osoitti, että kahvin sisältämä kofeiini voi vähentää sidekudoksen ilmenemistä niillä, joilla on kroonisia maksaan liittyviä sairauksia, kuten esimerkiksi fibroosi.

Tämän tutkimuksen suorittamiseksi tutkijat haastattelivat 306 henkilöä koskien heidän kahvinjuontitottumuksiaan. He jakoivat haastateltavat ryhmiin: potilaat, joilla ei ollut merkkejä fibroosista ultraäänikokeiden perusteella (kontrolliryhmä); potilaat, joilla oli havaittavissa maksan rasvoittumista; potilaat, joilla oli muista kuin alkoholin liikakulutukseen liittyvistä syistä kehittynyt tasojen 0-1 tai 2-4 steatohepatiitti (NASH).

Ne potilaat, joilla oli maksan rasvoittumista ja jotka joivat kahvia, osoittautuivat reagoinniltaan merkittävän erilaisiksi verrattuna niihin potilaisiin, joilla oli tasojen 0-1 NASH.

Kahvinjuonti oli suurempaa NASH:sta kärsivillä tason 0-1 potilailla, sillä 58 % sanoi juovansa kyseistä juomaa säännöllisesti, kun taas vain 36 % tason 2-4 potilaista ilmoitti samaa.

Asiantuntijoiden mukaan tarvitaan kuitenkin lisää kokeita ja tutkimusta, jotta voitaisiin määritellä kuinka paljon kahvia tulee juoda, jotta tällä olisi positiivisia vaikutuksia ihmisen terveydelle.

Kahvinjuonnin hyödyistä

Kahvijuoma ja kahvipavut

Kun juot kahvia, tarjoat elimistöllesi paljon hyötyjä, vaikka pitkään käsitys olikin toisenlainen. Uskottiin, että kahvi on ihmisen terveydelle haitallinen juoma, mutta nykyisin sen hyötyihin lasketaan yhä enemmän ja enemmän asioita.

  • Viimeaikaisten tutkimusten mukaan kahvinjuonti voi estää ja suojella diabetekselta, kuten myös tietyn tyyppisiltä syöviltä, jotka ovat yhteydessä liikalihavuuteen, estrogeeniin ja insuliinin. Tällainen on muun muassa kohdun limakalvon syöpä.
  • Kahvissa on paljon antioksidantteja, ja siksi se on yhteydessä maksan ja virtsarakon syöpien riskin pienenemiseen.
  • Se vähentää todennäköisyyttä saada maksakirroosi.
  • Se pienentää riskiä saada jokin sydänsairaus, mikä johtuu kahvin sisältämistä flavonoideista.
  • Sitä suositellaan päänsärkyihin sekä tietyn tyyppisiin migreeneihin.
  • Kahvinjuonti pienentää riskiä kärsiä sappikivistä tai muista sappirakkoon liittyvistä ongelmista.
  • Kahvinjuonti stimuloi mahan nesteiden eritystä, lisää sappinesteen tuotantoa sekä supistaa sappirakkoa, ja siten ruoansulatuksesi toimii paremmin.
  • Useat tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ne ihmiset, jotka juovat kolme kupillista kahvia päivittäin, alkavat 50 % pienemmällä todennäköisyydellä kärsimään kognitiivisten kykyjen heikentymisestä.

Kahvinjuonnilla on siis selkeitä hyötyjä, joten muutama kupillinen päivässä saattaakin olla sellainen tapa, josta kannattaa pitää kiinni. Muista kuitenkin aina nauttia kahvia vain suositeltu määrä, ja jos olet epävarma jostakin asiasta, käänny aina lääkärin puoleen!