Hoida alhaista verenpainetta ruoalla

· huhtikuu 3, 2018
Vaikka suola voikin auttaa lisäämään verenpainetta silloin kun ongelmana on alhainen verenpaine, tämän tuotteen käyttöä suositellaan vähennettävän silloin kun verenpaine on korkealla.

Ne, jotka kärsivät alhaisesta verenpaineesta, saattavat kokea huimausta ja pyörrytystä tai pyörtyä. Jos kärsit itsekin tästä ongelmasta, on onneksi olemassa sellaisia ruokia, jotka voivat auttaa hoitamaan kyseistä vaivaa. Jatka siis lukemista, sillä tällä kertaa kerromme, kuinka alhaista verenpainetta hoidetaan kotikonstein ruoan avulla!

Mitä alhainen verenpaine tarkoittaa ja mikä sen aiheuttaa?

Verenpaine on se voima, joka kohdistuu veren takia suonien ja valtimoiden seinämiin verenkierron systeemissä.

Siten alhainen verenpaine on sitä, että tämä paine on alhaisempi kuin normaalisti (sen mukaan, mikä on tiedeyhteisön asettama taso iän ja sukupuolen mukaisesti).

On tärkeää tietää, että verenpaine ei ole jokaisella ihmisellä sama ilman häiriöitä. Esimerkiksi vastasyntyneellä lapsella on alhaisempi verenpaine kuin teinillä, ja aikuisella paine on alhaisempi kuin ikääntyneellä henkilöllä.

Aikuisilla, tai terveillä ja urheilevilla ihmisillä, tavallinen verenpaine on noin 120/80 mmHg. Näissä tapauksissa alhainen verenpaine aiheutuu hyvästä sydämen ja verisuonten terveydestä.

Ikääntyneillä kuitenkin tämä ilmiö voi olla merkki ongelmasta liittyen kehon elintärkeisiin elimiin.

Kun verenpaine on liian alhainen, tämä tarkoittaa sitä, että veri ei virtaa tarpeeksi kehon elintärkeisiin elimiin. Tällöin ihmisen ei tulisi rasittaa itseään liikaa, jotta voitaisiin välttää lisääntymistä sydämen aktiivisuudessa (takykardia).

Alhainen verenpaine diagnoisoidaan silloin, kun henkilön systolinen paine on alle 90 mmHg ja diastolinen paine on alle 60 mmHg.

Tämä voi johtua useasta erilaisesta asiasta, joihin lukeutuvat muun muassa nämä:

 • anksiolyyttien, masennuslääkkeiden tai huumaavien kipulääkkeiden käyttö
 • sydänkohtaus, arytmia tai sydämen vajaatoiminta
 • diabetes
 • nesteytyksen puute ja syömishäiriöt
 • nestettä poistavien tuotteiden tai sydänlääkkeiden käyttö

Yleisimmät alhaisen verenpaineen oireet ovat heikotus ja huimaus. Ihminen voi myös näyttää kalpealta, pyörtyillä tai kärsiä hengitysongelmista tai sydämentykytyksistä.

Joillakin on myös päänsärkyä, näön sumentumista, raajojen tunnottomuutta ja rintakipua.

Päivittäiset tavat ja alhainen verenpaine

verenpaineen mittaus

Korkeasta verenpaineesta on saatavilla paljon enemmän tietoa kuin alhaisesta, sillä ensimmäinen näistä tuottaa yleensä keholle vakavammat seuraukset.

On kuitenkin tiedossa, että tietyt ruoat pystyvät korottamaan verenpainetta, ja ne ovat hyödyksi silloin, kun paine on alhainen.

 • Jos ihmisellä on alhainen verenpaine, hänelle annetaan yleensä jokin suolainen välipala. Tämä voi olla hetkellinen hoito, mutta ei kuitenkaan ole suositeltua lisätä suolan määrää ravinnossa, sillä muuten tuloksena voi olla päinvastainen verenpaineongelma.
 • Suositellaan myös, että syödään jotakin suolaista aamiaisella (esimerkiksi viipale leipää voin kera), ja tulisi välttää olemasta pitkiä aikoja ilman ruokaa.
 • On paljon parempi syödä 6 keskikokoista annosta kuin 3-4 suurta ateriaa päivän aikana. Jaa annoksesi aamiaiseen, aamupäivän välipalaan, lounaaseen, iltapäivän välipalaan, illalliseen ja iltapalaan. Näin voit välttää sitä, että vatsasi on tyhjä useamman tunnin ajan ja että verenpaineesi alenee.
 • Lisäksi tulisi muistaa, että ei kannata juoda sokerisia juomia tai kahvia. Vaikka näin saadaankin verenkierto aktivoitua, tämä vaikutus on lyhyt, ja sitten verenpaine sattaa tippua alhaisemmalle tasolle kuin aikaisemmin.
 • Lisäksi ei ole hyväksi juoda alkoholia, sillä se vähentää sydämen tehoa ja suonten terveyttä.

Mitä ruokia kannattaa syödä, jos verenpaine on alhainen?

Nämä ruoat voivat olla avuksi silloin, jos kärsit hetkellisestä alhaisesta verenpaineesta sekä myös silloin, kun tämä on pysyvä vaiva. Joka tapauksessa suosittelemme, että otat yhteyttä lääkäriin, jotta saisit tietää syyn tähän ongelmaan.

1. Punajuurimehu tai -smoothie

punajuurimehu

Koska se sisältää luonnollisia sokereita, punajuurella on kyky säädellä verenpainetta.

Voit nauttia sitä tyhjään vatsaan aamulla tai sitten iltapäivällä kun palaat kotiin, jotta pystyisit hoitamaan kätevästi ja herkullisella tavalla alhaista verenpainetta.

Tarvittavat ainekset

 • 2 punajuurta
 • ½ kupillista vettä (125 ml)

Näin tämä mehu valmistetaan

 • Kuori punajuuri ja paloittele se.
 • Laita ainekset tehosekoittimeen niin saat smoothien; tai käytä punajuuret mehustimessa, lisää vesi ja saat mehun.
 • Juo se välittömästi (voit lisätä vielä mukaan jääkuutioita tai mintunlehtiä, mikäli haluat).

2. Rusinat

Nämä pitävät luonnollisella tavalla verenpaineen normaalin rajoissa silloin, kun se on turhan alhainen, sillä ne parantavat lisämunuaisen toimintaa.

Voit nauttia kourallisen rusinoita silloin, kun huomaat ensimmäiset oireet alhaisesta verenpaineesta.

3. Vesi

juo vettä

Joissakin tapauksissa verenpaine putoaa silloin, kun ihmisellä ei ole tarpeeksi nesteytystä kehossa. Älä siis unohda, että tulisi juoda ainakin kaksi litraa vettä joka päivä.

Ensimmäisestä hetkestä lähtien, kun huomaat verenpaineesi olevan alhainen, me suosittelemme sellaisten juomien nauttimista, joissa on elektrolyytteja (urheilijat ottavat juomia näitä usein), sillä ne sisältävät mineraaleja, kuten esimerkiksi magnesiumia, natriumia ja kaliumia.

4. Mantelit

Nämä toimivat kehossa hyvin samalla tavalla kuin rusinat. Voit nauttia niitä raakoina tai valmistaa oman mantelimaidon – tai sitten ostaa tätä maitoa valmiina kaupasta.

Kotitekoinen hoito alhaiseen verenpaineeseen voidaan valmistaa myös lehmänmaidosta, ja sillä on hyvät tulokset tämän ongelman hoidossa.

Tarvittavat ainekset

 • 5 mantelia
 • 1 kupillinen vettä (250 ml)
 • 1 kupillinen maitoa (250 ml)

Näin tämä hoito valmistetaan

 • Liota manteleita kupillisessa vettä yön yli.
 • Seuraavan aaamuna poista vesi ja ota kuori pois manteleista.
 • Murskaa mantelit morttelissa, ja sitten sekoita ne kuumaan maitoon.
 • Juo nestettä tyhjään vatsaan useamman kerran viikossa.

5. Palkokasvit ja viljat

viljat

Lisää sellaisia eri tyyppisiä ruokia arkeesi, joissa on runsaasti B-vitamiinia, kuten esimerkiksi palkokasveja (linssit, kikherneet ja pavut) ja viljoja (täysjyväriisi, kaura, hirssi ja ruis).

B-vitamiinin puutos voi olla nimittäin syynä alhaiseen verenpaineeseen.

6. Porkkanamehu tai -smoothie

Lasillinen porkkanamehua päivässä antaa sinulle paljon vitamiineja ja proteiineja, ja se myös säätelee verenpainetta tehokkaasti. On parasta juoda tätä nestettä aina tyhjään vatsaan.

Tarvittavat ainekset

 • 2 porkkanaa
 • 2 ruokalusikallista hunajaa
 • ½ kupillista vettä (125 ml)

Näin tämä hoito tehdään

 • Kuori porkkanat ja raasta ne.
 • Laita ainekset tehosekoittimeen niin saat smoothien; tai käytä porkkanat mehustimessa, lisää hunaja ja vesi ja saat aikaiseksi mehun.
 • Nauti juomasi välittömästi (lisää sekaan vielä hiukan jäätä, jos haluat).